Astigmatisme og kontaktlinser

Astigmatisme blir ofte misforstått. Dette har muligens sammenheng med at astigmatisme en et realtivt nytt begrep i forhold til synskorreksjon. For å si det enkelt, en person med astigmatisme har uklart syn til alle avstander fordi hornhinnen ikke har en kulerund form. 

En riktig form for en persons hornhinne er rund, mens en person med astigmatisme har en hornhinne som er avlang, lignende en eggform. Dette hindrer øyet å fokusere på objekter du ser på, og objektet blir slørete og uklart. 

Årsaken til astigmatisme er ikke kjent. For de fleste er det medfødt, og forekommer sammen med nærsynthet eller langsynthet. 

Astigmatisme gjør det vanskelig å se detaljer, både på avstand og på nært hold. 

Test for astigmatisme 

Astigmatisme kan diagnostiseres med en standard synstest hos en øyenlege eller optiker. Du sitter i en stol som har et måleinstrument (refraksjonsinstrument) festet til seg. Du ser gjennom dette instrumentet og blir bedt om å fokusere på bostaver ca 4 meter unna. Utstyret har linser med ulike styrker, og du blir spurt om du ser mer eller mindre bra med ulike linser foran deg. 

Fremskritt med kontaktlinser

I flere år var briller det eneste gode valg for personer med astigmatisme. Det er fortsatt ikke uvanlig i dag at øyenleger fraråder kontaktlinser for personer med astigmatisme selv om begrunnelsen uklare. 

Kontaktlinser har sett en sterk utvikling for dem som lider av astigmatisme. Fremskrittet består i at det nå finnes toriske linser for dem som foretrekker myke kontaktlinser, eller rigid gas permeable, såkalt RGP linser, for dem som foretrekker harde kontaktlinser.

Toriske linser og harde RGP linser

Toriske linser hjelper mennesker med astigmatisme fordi de er utviklet med spesielle vektpunkter og letterre punkter som motvirker den uvanlige formen for en astigmatisk hornhinne. Dette er i motsetning til vanlige linser som kan bevege seg fritt rundt i øyet uten at det påvirker en persons syn. 

Rigid gas permeable linser er laget av hard plastikk og korrigerer astigmatisme ved formen på linsen. RGP linser lager en lomme som gjør det mulig å korrigere problemet. RGP linser spesielt for dem med astigmatisme er derfor ofte unødvendig. 

Toriske linser og RGP-linser er tilgjengelige fra populære kontaktlinseprodusenter som Ciba Vision og Biocompatibles. De som lider av astigmatisme behøver ikke lenger begrense seg til briller, og kan til og med få en positiv effekt av bruk av kontaktlinser på lang sikt. 

Se alle priser av linser her:
Søk etter:
Om oss | Kontakt oss | Disclaimer | Prezzi lenti a contatto lentillas Linsenpreise.ch Kontaktlinsen Preisvergleich Deutschland Linsepriser.com Linssit.net Linserpånett.no Cheap contact lenses Lenzenprijzen.com Price comparison of contact lenses in the UK Contact Lenses Prices

Linsepriser.com - kontaktlinser i Danmark


 
ANNONSE