Døgnlinser eller LASIK øyekirurgi: hva er best for deg?

Lasik

Optikk har vært gjennom revolusjonerende forbedringer de siste årene, og to fremskritt har fått særlig oppmerksomhet. Et fremskritt er utviklingenen og perfeksjoneringen av laserkirurgi, LASIK. Det andre er fremstillingen av kontaktlinser som kan brukes kontinuerlig i opptil en måned, såkalte døgnet rundt linser.

Begge disse gjennombruddene har gjort det enklere for dem med synsproblemer. Med begge disse løsningene er det mulig å slippe styret med daglig vedlikehold og bruk av kontaktlinser (helt i tilfellet med LASIK). Det er derimot ikke alle som har mulighet til å benytte seg av disse to mulighetene. For å se om disse mulighetene er noe for deg, la oss se på hva hver metode innebærer.

Permanent LASIK øyekirurgi

Å bruke laser for å korrigere uregelmessigheter i hornhinnen (cornea på latin), har blitt mer populært de siste årene med LASIK kirurgi. Øyekirurger har til og med begynt å tilby nedbetalingsordninger som gjør det mulig for de fleste å har råd til korrigerende laser. Kirurgi gjør det unødvendig med linser eller briller for de fleste pasienter (selv om det er noen tilfeller der en form for optisk hjelp likevel er nødvendig etter laser).

Risikoen og farene forbundet med LASIK er veldig små, særlig hvis du velger en kirurg med god erfaring i dette feltet. I følge en analyse av LASIK publisert i Tidsskrift for den norske legeforening, er den mest hyppige senkomplikasjonen problemer med tårefilmen. Det skjer i større eller mindre grad hos opptil halvparten av pasientene. Vanligvis er dette mildt og forbigående, og varer fra noen dager til noen få uker. Tilstanden behandles med hyppig inndrypping av tåresubstitutt. Men hos enkelte, ca. 1%, er tilstanden svært plagsom og kan i værste fall vare 6–12 måneder. En sjelden gang kan det bli nødvendig å legge en plugg i tårekanalen. Innvekst av epitelceller under hornhinnelappen kan forekomme i sjeldne tilfeller. Dersom cellene brer, vil pasienten merke redusert syn og lysspredning i mørke fra noen uker til noen måneder etter inngrepet. I disse tilfeller må cellene fjernes ettersom de ubehandlet kan utvikles uklarheter.

Det er imidlertid ikke alle som har mulighet til å ta LASIK. Hvis du har veldig sensitive øyne, er under 18 år, eller har en diagnose fra legen om at synet forværres i relativt raskt tempo, er du ikke en kandidat for LASIK.

Utvidet bruk av kontaktlinser

På den annen side har du 14-dagers og 30-dagers linser som er et relativt nytt fenomen på linsemarkedet. Linseprodusenter som Wesley-Jessen og Ocular Science har utviklet kontaktlinser som bruker silikon hydrogel, som tillater langt mer oksygen å trenge gjennom linsen og nå hornhinnen. Dette gjør den mer holdbare og enkere å bruke i lengre tid. Dette innovative materialet gjør at linsene ikke trenger daglig rens, noe som blir sett på som et styr av mange kontaktlinsebrukere.

Det er til slutt deg som må velge. Hvis du synes LASIK er dyrt, kan du vurdere å vente for med laser. 30 dagers døgnet rundt linser kan være et godt alternativ som innebærer mindre å forholde seg til i hverdagen som linsebruker. De er også et godt alternativ for dem som ikke er LASIK kandidater i dag, men kan bli det i fremtiden

Finansiering av LASIK

For mange er engangskostnaden for LASIK avskrekkende. Prisen på femte generasjon LASIK begynner som regel på 40,000 kroner.   

Mulige finansieringsmetoder for LASIK:

Se alle priser av linser her:
Søk etter:
Om oss | Kontakt oss | Disclaimer | Prezzi lenti a contatto lentillas Linsenpreise.ch Kontaktlinsen Preisvergleich Deutschland Linsepriser.com Linssit.net Linserpånett.no Cheap contact lenses Lenzenprijzen.com Price comparison of contact lenses in the UK Contact Lenses Prices

Linsepriser.com - kontaktlinser i Danmark


 
ANNONSE