Kontaktlinser eller øyekirurgi? Stadig flere vurderer å operere for nærsynthet. Hva innebærer egentlig slik kirurgi, og hva er fordelen og ulempene?

lasikOperasjon av nærsynthet har vært gjennom revolusjonerende forbedringer de siste ti årene. og to fremskritt har fått særlig oppmerksomhet: Et fremskritt er utviklingenen og perfeksjoneringen av laserkirurgi Det andre er fremstillingen av kontaktlinser som kan brukes kontinuerlig i opptil en måned, såkalte døgnet rundt linser.

Med begge disse løsningene er det mulig å slippe styret med daglig vedlikehold og bruk av kontaktlinser (helt i tilfellet med LASIK). Øyekirurger har til og med begynt å tilby nedbetalingsordninger som gjør det mulig for de fleste å har råd til korrigerende laser.

Det er derimot ikke alle som har mulighet til å benytte seg av disse to mulighetene. For å se om disse mulighetene er noe for deg, la oss se på hva hver metode innebærer.

Synsoperasjoner: LASEK, LASIK, IntraLASIK, ASA og ICL

Synskorrigerende kirurgi har utviklet seg siden det først ble introdusert i Norge. Det mest vanlige i dag er LASEK, «vanlig» LASIK, IntraLASIK også kalt femto laser og ASA . For dem som er svært nærsynte er ICL et alternativ. Hva innebærer de ulike metodene.

Begrensninger med LASIK

  • De fleste over 45 år utvikler alderssyn uavhengig om de har hatt LASIK eller ikke, og vil derfor ha behov for lesebriller eller progressive linser selv etter en LASIK operasjon.

Risiko ved LASIK

Risikoen og farene forbundet med LASIK er veldig små, særlig hvis du velger en kirurg med god erfaring i dette feltet. I følge en analyse av LASIK publisert i Tidsskrift for den norske legeforening, er den mest hyppige senkomplikasjonen problemer med tårefilmen. Det skjer i større eller mindre grad hos opptil halvparten av pasientene.

Vanligvis er dette mildt og forbigående, og varer fra noen dager til noen få uker. Tilstanden behandles med hyppig inndrypping av tåresubstitutt. Men hos enkelte, ca. 1%, er tilstanden svært plagsom og kan i værste fall vare 6–12 måneder.

En sjelden gang kan det bli nødvendig å legge en plugg i tårekanalen. Innvekst av epitelceller under hornhinnelappen kan forekomme i sjeldne tilfeller. Dersom cellene brer, vil pasienten merke redusert syn og lysspredning i mørke fra noen uker til noen måneder etter inngrepet. I disse tilfeller må cellene fjernes ettersom de ubehandlet kan utvikles uklarheter.

Det er imidlertid ikke alle som har mulighet til å ta LASIK. Hvis du har veldig sensitive øyne, er under 18 år, eller har en diagnose fra legen om at synet forværres i relativt raskt tempo, er du ikke en kandidat for LASIK.

Utvidet bruk av kontaktlinser

På den annen side har du 14-dagers og 30-dagers linser som er et relativt nytt fenomen på linsemarkedet. Linseprodusenter som Wesley-Jessen og Ocular Science har utviklet kontaktlinser som bruker silikon hydrogel, som tillater langt mer oksygen å trenge gjennom linsen og nå hornhinnen. Dette gjør den mer holdbare og enkere å bruke i lengre tid. Dette innovative materialet gjør at linsene ikke trenger daglig rens, noe som blir sett på som et styr av mange kontaktlinsebrukere.

Det er til slutt deg som må velge. Hvis du synes LASIK er dyrt, kan du vurdere å vente for med laser. 30 dagers døgnet rundt linser kan være et godt alternativ som innebærer mindre å forholde seg til i hverdagen som linsebruker. De er også et godt alternativ for dem som ikke er LASIK kandidater i dag, men kan bli det i fremtiden

Finansiering av LASIK

For mange er engangskostnaden for LASIK avskrekkende. Prisen på femte generasjon LASIK begynner som regel på 40,000 kroner.

Mulige finansieringsmetoder for LASIK:

  • Fast spareavtale: spar 1000 kroner per måned i tre år. Med en sparekontorente vil du ha dekket opp beløpet
  • Penger igjen på skatten: er beløpet stort nok, kan LASIK drømmen være innen rekkevidde.
  • Forbrukslån: selv om renten kan være høy, blir ikke ekstrakostnaden så stor dersom du kan nedbetale raskt. Du kan finne beste rente på en god forbrukslån kalkulator som Forbrukslånkalkulator.com.
  • Lån på kredittkort og lønnskonto: for mange er kostnaden for LASIK innenfor maksgrensen på kort og lønnskonto. Men rentene kan fort bli høyere enn ved forbrukslån.