Linser for skjeve hornhinner: Flere valg

Astigmatisme, også kalt skjeve hornhinner, er en svært vanlig tilstand som kan gi uklart eller forstyrret syn. Enkelt forklart skyldes astigmatisme at hornhinnen ikke har en helt rund form. Dette gjør at lysstrålene ikke samles i riktig punkt på netthinnen, slik de gjør hos mennesker med feilfritt syn.

Tegn på astigmatisme

Dersom du har skjeve hornhinner kan du oppleve følgende symptomer:

  • Uskarpt syn på flere avstander
  • Rette linjer ser ut som om de er bøyde
  • Trøtte, anstrengte øyne
  • Hodepine, særlig pannehodepine

Test for astigmatisme

optiker-sjekk

Astigmatisme kan diagnostiseres med en enkel synstest

Hornhinnens ideelle form er rund, men hos personer med astigmatisme har hornhinnen i stedet en avlang, elliptisk form. Dette forstyrrer lysbrytningen, og gir uskarpt og «skjevt» syn både på langt og nært hold.

Årsaken til astigmatisme er ikke kjent. Hos de fleste er det medfødt, og astigmatisme forekommer ofte sammen med nærsynthet eller langsynthet.

Astigmatisme kan diagnostiseres med en standard synstest hos øyelege eller optiker. Du sitter i en stol som har et måleinstrument (refraksjonsinstrument) festet til seg. Du ser gjennom dette instrumentet, og blir bedt om å fokusere på et sett bokstaver ca fire meter unna.

Utstyret har linser med ulike styrker, og du blir spurt om du ser mer eller mindre skarpt med ulike linser foran øynene.

Framskritt med kontaktlinser

Lenge var briller det eneste gode valget for personer med astigmatisme. Det er fortsatt ikke uvanlig at øyeleger fraråder kontaktlinser for brukere med astigmatisme, selv om begrunnelsen er uklar.

Etter hvert har det nemlig kommet mange gode kontaktlinser på markedet for deg som har skjeve hornhinner. Disse kan deles inn i tre hovedtyper:

  • Toriske linser
  • Harde linser (RGP-linser)
  • Ortho-K-linser

Toriske linser

Toriske linser er spesielt utviklet for brukere med skjeve hornhinner. I motsetning til vanlige linser er toriske linser asymmetriske, med spesielle vektpunkter som motvirker den uvanlige formen til en astigmatisk hornhinne.

Tidligere var toriske linser bare tilgjengelige som harde linser, men de siste årene har det kommet mange myke alternativer på markedet.

For mer informasjon:

RGP-linser

Såkalte RGP-linser (for Rigid Gas Permeable) er laget av hard plast, og korrigerer astigmatisme ved hjelp av formen på linsen. Slike linser må tilpasses til hver enkelt bruker, og optikeren bruker sofistikerte apparater for å måle øyets eksakte form. Du kan derfor ikke kjøpe RGP-linser i nettbutikkene.

RGP-linser er dyrere i anskaffelse enn myke linser, men til gjengjeld varer de lenger. Med riktig vedlikehold kan RGP-linser bli billigere enn myke linser på sikt.

For nærsynte tenåringer kan det være en fordel å bruke RGP-linser i stedet for vanlige myke linser, fordi de harde linsene gjør det mulig å begrense utviklingen av nærsyntheten.

Les også: RGP-linser for nærsynte barn og ungdom

Ortho-K

Et nyere alternativ er Ortho-K-linser, også kalt «sovelinser» eller reguleringslinser. Disse linsene brukes primært for å korrigere nærsynthet, men har også en positiv virkning på astigmatisme. Man bruker linsene om natten for å omforme hornhinnen, og har klart syn om dagen.

Ortho-K krever nøye oppfølging hos øyenlege eller optiker for å få optimal tilpasning.