Døgnlinser – priser, utvalg, råd

Døgnlinser, også kalt døgnet-rundt-linser eller 24-timerslinser, er blant de nyeste produktene på kontaktlinsemarkedet.

Med prissammenligningen vår finner du enkelt de billigste døgnlinsene på nett. Nettbutikkene oppdaterer prisene sine hele tiden, så sjekk vår alltid oppdaterte sammenligning hver gang før du kjøper.

Du finner også døgnlinser med farge og for skjeve hornhinner. For deg med alderslangsynthet fins det også multifokale (progressive) døgnlinser.

Som navnet tilsier kan linsene bæres kontinuerlig, også når du sover. Dette reduserer stell og vedlikehold til et minimum, og gjør døgnlinser til et populært valg blant linsebrukere med uregelmessig døgnrytme og/eller en aktiv livsstil.

Døgnlinser er laget av materialer som slipper gjennom tilstrekkelig oksygen til øyet selv når øyelokket er lukket. Det er denne egenskapen som gjør at de kan beholdes på om natten, i motsetning til vanlige linser.

Bæretiden varierer mellom ulike typer døgnlinser. Det vanligste er at linsene kan brukes i mellom 6 og 30 dager før de skal kastes og erstattes med nye linser. Døgnlinser er noe dyrere enn andre linser, men mange syns de praktiske fordelene veier opp for den høyere prisen.

Fordeler og ulemper:

 • Døgnlinser slipper gjennom mer oksygen enn tradisjonelle myke linser
 • Linsene kan brukes når du sover
 • Minimalt stell og vedlikehold
 • Perfekt syn med én gang du våkner opp om morgenen
 • Som regel bra for tørre øyne
 • Dyrere enn vanlige månedslinser
 • Noe større fare for infeksjoner

Hvem passer døgnlinser for?

Døgnlinser er spesielt godt egnet for:

 • Linsebrukere med uregelmessige eller uforutsigbare arbeidstider, som sykehusleger, militært personell og nød-/utrykningspersonell som ikke alltid har muligheten til å ta ut og rense linsene til faste tider
 • De som driver med friluftsliv eller utendørs aktiviteter som krever klart syn i mer enn 12 timer
 • Personer med enkelte øyelidelser, for eksempel amblyopi («dovent øye»)
 • Brukere med ekstremt dårlig syn, som har problemer med å orientere seg før de tar på linsene om morgenen eller når de våkner om natten
 • Alle som vil slippe rensing av linsene, eller det å sette inn og ta ut linsene morgen og kveld.
Døgnet-rundt-linser

Døgnlinser egner seg særlig godt når man har uregelmessige arbeidstider og dårlige hygieniske forhold, som for eksempel i militæret.

Dette må du passe på når du bruker døgnlinser

Døgnkontinuerlig linsebruk passer ikke for alle, og kan i verste fall gi alvorlige og varige øyeskader. Hvis du ønsker å kunne sove med linsene dine på, er det derfor helt nødvendig at du får klarsignal fra optikeren først.

Følg alltid optikerens anvisninger for bæretid og bytte av linsene dine til punkt og prikke, og vær nøye med å gå til regelmessig kontroll.

Dersom du bruker sminke og sminkefjerner, bør du være ekstra påpasselig med å unngå å tilsmusse linsene dine. Siden døgnlinser blir liggende på øyet i flere dager, kan partikler fra sminkeproduktene samle seg opp og gjøre linsene uklare. Hvis du opplever dette, kan du ta linsene ut og rense dem før du setter dem inn igjen. Spør optikeren om hvilken linsevæske som passer best for linsene du bruker.

Les mer: Dette bør du vite om kontaktlinser og sminke

Populære merker

Døgnlinser har økt i popularitet, og det er mange varianter å velge mellom. Air Optix Night and Day Aqua og Biofinity er blant bestselgerene.

Linsene Acuvue Oasys og Acuvue 2 kan også brukes døgnet rundt. Acuvue Oasys har førsteklasses UV-beskyttelse, og egner seg derfor særlig godt hvis du tilbringer mye tid utendørs.