Bruker du kontaktlinser og skal ta fly, vil du kanskje helst ha med deg det du trenger i håndbagasjen. Men hva har du egentlig lov til å ta med, og kan du være sikker på å få med deg linsevæske og linser gjennom sikkerhetskontrollen?

Kontaktlinser har mange praktiske fordeler når du er på reise, også når du skal ut og fly. Men dersom du ikke er særlig reisevant, lurer du kanskje på hvordan du best skal forholde deg til pakking, bruk og oppbevaring av kontaktlinsene dine under flyturen.

Her får du 9 praktiske tips for en problemfri flyreise med kontaktlinser.

1. Husk væskebegrensningen

Noe av det viktigste å huske på er væskebegrensingen som gjelder for håndbagasje. Om du vil ha med deg linsevæske inn på flyet, kan ikke beholderen romme mer enn 100 ml. Større mengder må sendes i innsjekket bagasje.

Det holder ikke at det er mindre enn 100 ml linsevæske igjen i flasken, det er størrelsen på beholderen som gjelder. Ikke forsøk å argumentere med personalet i sikkerhetskontrollen; de er nødt til å følge reglene for jobben de er satt til. Kontrollen på Gardermoen er kjent for å være nøye, også på innenriksfly.

Du kan kjøpe linsevæske i reisestørrelse, eventuelt tømme linsevæske fra den originale beholderen over i en mindre flaske.

ReNu Flight Pack

ReNu Flight Pack er linsevæske i reisestørrelse.

2. Se opp for lekkasjer

Det høye trykket i flyet kan i ekstreme tilfeller forårsake lekkasje av linsevæske. Ta gjerne en ekstra plastpose rundt linsene og linsevæsken for å beskytte resten av håndbagasjen.

3. Ta med ekstra linser

Det kan være lurt å ta med seg et ekstra par linser på flyturen, og gjerne et ekstra linseetui. Skulle du være så uheldig å miste en linse under flyturen, er det godt å ha nye linser i reserve.

4. Ta med øyedråper

Om du finner øyedråper i reisestørrelse, er dette også anbefalt å pakke med seg i håndbagasjen.

Grunnet den tørre luften i flykabinen, dårlig ventilasjonsanlegg og det høye trykket, kan kontaktlinsene gi en ubehagelig følelse i øynene. Da er det greit å kunne bytte kontaktlinser, bruke øyendråper for ekstra fukt, eller rett og slett fjerne kontaktlinsene.

5. Ha et par briller i reserve

Vi anbefaler også å ha med et par briller i håndbagasjen, om du av forskjellige grunner skulle ønske eller bli nødt til å fjerne kontaktlinsene under flyturen.

Kontaktlinser i håndbagasjen

Briller kan være redningen hvis det blir ubehagelig å bruke linser under flyturen.

6. Ta linsene ut før du sovner

Om du foretrekker å sove på flyet, er det best å fjerne kontaktlinsene først. Bruk da heller briller når du er våken.

Å sove med kontaktlinsene på kan føre til betydelig ubehag. Det øker dessuten risikoen for infeksjoner, med mindre du bruker døgnet-rundt-linser (døgnlinser) som er designet slik at man kan sove med dem. Men som alle andre kontaktlinser, kan også døgnlinser føles ukomfortable på øynene under en flytur, så medbrakte briller er alltid tilrådt.

7. Vær ekstra nøye med hygienen

Husk å alltid vaske hendene grundig og tørke dem tørre før du eventuelt tar ut kontaktlinsene eller berører øynene. Dette minsker risikoen for infeksjon og øyesykdommer.

På flytoaletter er dette ekstra viktig, da de hygieniske forholdene ikke alltid er optimale.

8. Fjern linsene umiddelbart ved ubehag

Om øynene dine begynner å svi, bli røde, gjør vondt eller hvis synet blir uklart, ta ut kontaktlinsene umiddelbart.

Ikke kast linsene, men plasser dem i linseetuiet slik at optikeren senere kan ta tester av kontaktlinsene for å finne årsaken til irritasjonen. Ta så kontakt med optiker når du lander på destinasjonsstedet, og bruk briller til optikeren har fått undersøkt øynene.

9. Ta med deg linseseddelen

Det er også en fordel om du pakker med deg linse- og brilleseddelen med dine personlige spesifikasjoner. Om du ikke har en slik seddel, kan du få en utskrift hos optikeren før du reiser.

Hvis det skjer noe med linsene dine, vil informasjonen på seddelen kunne gjenkjennes av en lokal optiker, og du kan få kjøpt nye linser tilpasset dine øyne.

Følger du disse tipsene er du sikret en trygg og komfortabel flytur som ikke går ut over øynene dine. Pakk håndbagasjen smart og ta vare på synet ditt!