Kontaktlinser med Halloween-motiv kan virkelig sette prikken over i’en på kostymet og gjøre deg til festens midtpunkt. Men er det trygt for øynene?

Ja, mener vi, så lenge du tar noen grunnleggende forholdsregler.

Hvor bør jeg kjøpe Halloween-linser?

Tenk først og fremst sikkerhet! Hvor du kjøper linsene er like viktig som hva slags linser du kjøper. Linser av dårlig kvalitet kan gi varig skade på øynene, selv om du bare bruker dem for en kveld. Derfor bør du aldri kjøpe dem fra selgere som ikke er spesialister på kontaktlinser.

Kjøp eller bestill Halloween-linser fra en anerkjent leverandør. Crazy-linser fra Cooper Vision var lenge tilgjengelig fra flere nettbutikker i Norge, men blant de seriøse nettbutikkene vi samarbeider med er det nå kun Lenson som selger slike linser.

Forholdsregler ved bruk av morolinser

halloweenMorolinser er myke. De kan fås både med og uten styrke; du kan altså bruke dem selv om du har helt perfekt syn. De fleste er ugjennomsiktige og dekker iris med farger og imponerende mønstre. Midten av linsen er gjennomsiktig slik at du kan se gjennom den. Det fins også linser som dekker både iris og det hvite i øyet, for en enda mer spektakulær effekt.

For at det skal være trygt å bruke Halloween- og andre morolinser gjelder de samme reglene for rengjøring og håndtering som for vanlige kontaktlinser:

  • Les pakningsvedlegget nøye
  • Rengjør og oppbevar linsene som foreskrevet
  • Vask hendene grundig før du håndterer linsene
  • Vask aldri linsene med vann fra springen eller med spytt – bruk linsevæske
  • Ikke bruk linsene lenger enn anbefalt
  • Lån aldri kontaktlinser som andre har brukt, og lån aldri bort dine egne
  • Bruk aldri linser som er gått ut på dato

Hvordan sette inn og ta ut Halloween-linsene

Første etappe er å vaske hendene grundig, og å tørke dem like grundig på et rent håndkle som ikke loer eller et papirhåndkle (kontaktlinser har en tendens til å klistre seg til våte fingre). Legg den første linsen på pekefingeren, og bruk langfingeren på samme hånd til å dra huden under øyet forsiktig nedover. Bruk langfingeren på den andre hånden til å dra øyelokket oppover. Se opp i taket, og sett linsen forsiktig på den nedre delen av det hvite i øyet. Gjenta på det andre øyet.

Se video: Hvordan sette inn linser

Ble festen en suksess? Ikke glem å ta linsene ut igjen før du kryper til køys! Igjen, vask hendene grundig før du tar dem ut for å minske risikoen for infeksjoner og skade.

Se video: Hvordan ta ut kontaktlinser

Andre tips

Halloween-linser, som andre kontaktlinser, kan av og til gi en tørr følelse i øynene. For å unngå at irriterte øyne ødelegger Halloween-festen, kan det kan være lurt å ta med seg øyedråper som gir ekstra fuktighet til øynene ved behov. Pass på at du velger øyedråper som er beregnet på kontaktlinsebrukere. Optikeren eller apoteket kan gi råd.

Dersom du får en sviende følelse i øynene eller får problemer med å blunke, må du fjerne kontaktlinsene så raskt som mulig. Hvis du fortsatt føler ubehag dagen etter, bør du ta kontakt med lege for en sjekk.

Dekorative linser er en morsom måte å endre utseende på. Når du kjøper kontaktlinser fra anerkjente produsenter og forhandlere, respekterer bruksanvisningen og er nøye med hygienen, kan du trygt ha det moro med Halloween-linsene og fortsatt bevare friske og sunne øyne.