Selv om kontaktlinser har mange unike og praktiske egenskaper, finnes det enkelte miljøer der de ikke er like hensiktsmessige. Badstuer, strender og svømmebassenger hører til blant stedene der du som kontaktlinsebruker bør passe på å ta dine forholdsregler.

Svømming med kontaktlinser: Bruk svømmebriller

For de som bruker kontaktlinser, bør svømming helst kun skje med tette svømmebriller. Selv om du ikke har planer om å dukke hodet under vann, er det alltid en fare for at du får vannsprut i øynene. Dette kan føre til at kontaktlinsene forskyver seg i øyet og i verste fall faller ut.

Dersom du svømmer i svømmebasseng, kan linsene dessuten absorbere kjemikaliene i vannet og føre til irritasjon og ubehag. Er vannet urent, har du økt risiko for infeksjoner som keratitt (hornhinnebetennelse).

Generelt er det best å svømme uten kontaktlinser, eller med endagslinser som du kan kaste etter at du er ferdig. Svømmebriller med styrke er et utmerket alternativ til å dykke med linsene på.

Dykking med kontaktlinser

Hvis du ikke ser skarpt uten briller eller linser, er det viktig at du har god synskorreksjon når du dykker. Det ville jo være synd å ikke oppdage grindhvalen som nærmer seg …

Det er ganske vanlig å dykke med kontaktlinser. Myke linser egner seg best, da harde linser kan gi litt uklart syn etter dykket. Under nedstigningen slipper øynene langsomt ut litt nitrogen, og harde linser lar ikke dette nitrogenet slippe gjennom. Dermed dannes det bittesmå bobler mellom linsene og øynene, og det er disse som forårsaker uklart syn. Myke linser er som regel også billigere å erstatte dersom du skulle være så uheldig å miste dem.

Kontroller at dykkermasken sitter godt før du hopper i vannet. Lukk øynene når du tar masken av og på, og pass på å tømme den før du åpner øynene igjen. Dykker du med instruktør, bør du si fra under maskeøvelsene slik at instruktøren kan klappe deg på skulderen eller på annen måte gi deg et signal når masken er tom.

Infeksjonsrisikoen er liten, men merker du ubehag etter å ha dykket med linser bør du få øynene sjekket for sikkerhets skyld.

Du bør alltid ha med deg et par reservelinser, særlig hvis du skal kjøre bil hjem igjen etter dykkingen. Mister du for eksempel masken og må svømme med åpne øyne under vann, er det økt risiko for at du mister linsene.

Vil du være helt sikker på å unngå potensielle problemer, kan du eventuelt velge å investere i en dykkermaske med styrke.

Kontaktlinser i badstue

Et vanlig spørsmål relatert til kontaktlinser er ”kan jeg bruke kontaktlinser i badstue?”

Det sikreste er å ta av deg kontaktlinsene før du går i badstue, men mange bruker likevel kontaktlinser i badstua uten å få problemer.

Kontaktlinser i badstue

Som regel går det fint å bruke kontaktlinser i badstua, men det sikreste er å ta dem ut.

Kontaktlinser holder seg nærmere din kroppstemperatur enn briller gjør. Derfor vil de ikke dugge som følge av fuktighet og store temperaturendringer. Likevel er de som oftest ikke helt upåvirket av at du oppholder deg i badstua.

I badstua er øynene dine nemlig tørrere enn vanlig. Hvis du bestemmer deg for å ta badstue med linser, bør du passe på å blunke ofte. Hvis du bruker månedslinser eller andre langtidslinser, er det anbefalt å det å la dem hvile litt i linsevæske etter at du har tatt badstue.

Endagslinser fungerer best

Kontaktlinser er velegnet for de fleste aktiviteter, men kan by på visse utfordringer i situasjoner og miljøer som badestranda og svømmehallen. Dersom du er glad i svømming, boblebad og badstue og ofte befinner deg i slike situasjoner, anbefaler vi å vurdere endagslinser.

Med endagslinser trenger du ikke å bekymre deg for at linsene blir påvirket av temperatur eller kjemikalier, og skulle du være så uheldig å miste en kontaktlinse i sjøen eller i bassenget vil det ikke være noe noe stort problem.

Se ogsåRåd, merker og priser for endagslinser