Behov for bedre beskyttelse – selv dyre solbriller av høy kvalitet kan slippe inn så mye som 50 % av strålingen til øyet. 

Det er godt kjent at UV-stråler fra solen og solarium kan være skadelige for huden. Denne faren er imidlertid ikke bare begrenset til huden; overdreven UV-stråling kan også medføre skade på øynene.1 Forsking har bekreftet at for mye UV-stråling kan føre til katarakt (grå stær) og andre øyesykdommer.

Faren for øyeskader er spesielt stor for de som er over 40 år. Dette kan igjen føre til behov for kirurgi, med en viss fare for permanent øyeskade, og til og med blindhet.2

Samtidig er det nesten umulig å unngå eksponering for solen. Noe soling er også fordelaktig, blant annet for vitamin D-nivået vårt, for stoffskiftehormoner og for et godt immunforsvar. Men alt med måte: Det er sterkt anbefalt å beskytte øynene mot UV-stråler dersom du er ute i solen i mer enn 30 minutter.

UV-indeksen gir en pekepinn

UV-indeksen, som er en skala fra 0–20, beskriver styrken på UV-strålene. Du kan få UV-varsel på for eksempel yr.no. I Norge er UV indeksen som regel maksimum 5–6. Tilsvarende tall for Kanariøyene er 13. I Thailand, en populær turistdestinasjon for nordmenn, kan UV-indeksen bli så høy som 15.

Det er ekstra viktig å beskytte øynene mot sol når du er i nærheten er vann eller snø, ettersom intensiteten på strålingen øker når solstrålene reflekteres.

Ekstra beskyttelse med kontaktlinser

Det vil kanskje komme som en overraskelse på mange, men solbriller blokkerer ikke alle UV-stråler. Andelen stråler som kan slippe igjennom til øyet over, under og fra sidene av brillene er overraskende stor.

UV-beskyttelse med kontaktlinserI følge forskningen forhindrer enkelte solbriller så lite som 50 % av UV strålene i å slippe frem til øyet3.

Fullstending beskyttelse kan man bare få fra briller som sitter helt tett rundt øyet, som for eksempel svømmebriller eller skibriller.4,5

UV-beskyttelsen fra solbriller kan styrkes med kontaktlinser. Materialvalget er viktig, fordi kontaktlinser med den beste beskyttelsen, klasse I (laget av for eksempel materialet senofilcon A), gir klart bedre beskyttelse til øyet enn linser laget av materiale som lar en større andel av UV-strålene slippe gjennom (for eksempel lotrafilcon A).6

Brukere av kontaktlinser har hatt glede av UV-beskyttende linser siden slutten av 1990-tallet. UV-beskyttelse fra kontaktlinser, slik som linsene som tilbys fra produsenter som Bausch & Lomb og Johnson & Johnson, gir beskyttelse på en måte som solbriller alene ikke kan.

Acuvue-merket ser ut til å gi den beste beskyttelsen på markedet frem til nå med opptil 68 % UVA-beskyttese og nær 100 % UVB-beskyttelse. Forskjellen er stor sammenlignet med linser som ikke har blitt behandlet, som kun blokkerer 10 % av UVA-strålingen og 30 % av UVB-strålingen.

Målt UV-beskyttelse fra ulike kontaktlinser7

UVAUVB
Acuvue68.198.7
Acuvue Advance74.799.7
Air Optix Night & Day17.025.0
Air Optix23.732.1
PureVision33.061.9

Det er likevel viktig å huske at selv om kontaktlinser med UV-beskyttelse gir øynene en bedre beskyttelse enn om du ikke hadde linser, er det ikke nok å bruke slike linser alene. Hvis du bruker UV-linser alene, viser tester at de er om lag 10 % mindre effektive enn solbriller. Et annet moment er at UV-stråler kan skade mer enn bare den delen av øyet som er beskyttet av en kontaktlinse. Den hvite delen av øyet for eksempel, er ikke beskyttet av linsene.

Av denne grunn anbefaler øyenleger å bruke både solbriller og UV-linser når det mulig for å beskytte mot UV-stråling. UV-kontaktlinser beskytter øynene mot solens skadelige stråler, men det er viktig å få full beskyttelse ved å også bruke solbriller.

Kilder

1 Chandler H. Ultraviolet absorption by contact lenses and the significance on the ocular anterior segment. Eye Contact Lens. 2011 Jul;37(4):259-66. Review.

2 Roberts JE. Ultraviolet radiation as a risk factor for cataract and macular degeneration. Eye Contact Lens. 2011 Jul;37(4):246-9. Review.

3 Rosenthal FS, Bakalian AE, Lou CQ, Taylor HR. The effect of sunglasses on ocular exposure to ultraviolet radiation. Am J Pub Health. 1988; 78:72-74.

4 Sliney DH. Photoprotection of the eye: UV radiation and sunglasses. J Photochem Photobiol. 2001; 64:166–175.

5 Coroneo MT, Müller-Stolzenberg NW, Ho A. Peripheral light focusing by the anterior eye and the ophthalmohelioses. Ophthalmic Surg. 1991; 22:705–711.

6 Chandler HL, Reuter KS, Sinnott LT, Nichols JJ. Prevention of UV-induced damage to the anterior segment using class I UV-absorbing hydrogel contact lenses. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2010 Jan;51(1):172-8.

7 Lira M, Castanheira EMS et al. Changes in UV-Visible Transmittance of Silicone-Hydrogel Contact Lenses Induced by Wear. Optom. Vis. Sci. 2009; 4:332-339.