I likhet med mange andre medisinske produkter har også kontaktlinser en utløpsdato. Linsene er konstruert for å vare en viss tid, og etter utløpsdatoen garanterer ikke lenger produsenten at linsene er trygge og komfortable å bruke.

Men hvor farlig er det egentlig? Det er jo fryktelig ergerlig å måtte kaste uåpnede pakker med kontaktlinser i riktig styrke, og å bruke penger på nye linser bare fordi de gamle er blitt liggende litt for lenge.

Eller kanskje dukker det opp interessante tilbud på Finn eller utenlandske nettsteder, der det er mye å spare på å kjøpe linser som er gått ut på dato. Særlig kan det friste å kjøpe fargelinser eller morolinser til Halloween eller andre spesielle anledninger—de skal jo bare brukes i én dag, og da kan det vel ikke være store sjansen å ta?

Kort fortalt: Ikke gjør det. Selv om det kan gå bra å bruke linser etter utløpsdatoen, er det ikke verdt risikoen.

Kontaktlinser og utløpsdato

Hva skjer med linsene etter utløpsdatoen?

Hva er det egentlig som kan skje med linsene når de blir liggende for lenge, og som gjør at alle fraråder å bruke dem etter at de er gått ut på dato?

Det ene forholdet er at væsken i blisterpakningen som linsene leveres i, kan endre kjemisk sammensetning over tid. Først og fremst er det pH (surhetsnivået) som kan forandre seg, slik at væsken enten blir surere eller mer alkalisk.

Kontaktlinser og utløpsdato: Ta forholdsregler

Feil pH-verdi på væsken de ligger i kan gjøre linsene ubehagelige å bruke etter utløpsdatoen.

Linsevæsken er laget slik at pH-verdien ligger nærmest mulig opp til surhetsnivået på den naturlige tårevæsken for ikke å irritere øynene. Ustabil pH kan gjøre linsene ubehagelige å ha på, og i verste fall kan det forårsake infeksjoner.

Det kan også skje forandringer i selve linsene, blant annet i vanninnholdet (de fleste myke linser inneholder mellom 50 % og 70 % vann). Linsene taper elastisitet, og de kan bli mindre gjennomsiktige. Overflaten kan også bli mindre glatt og jevn, og dermed potensielt irriterende for øynene. Endringene kan også påvirke andre egenskaper, som evnen til å motvirke at smuss og bakterier fester seg til linsene.

En tredje risikofaktor er at pakningen ikke lenger er garantert å være hermetisk lukket, og at du derfor ikke kan være sikker på at innholdet fortsatt er sterilt. Bakterier, sopp og amøber kan forårsake alvorlige øyeinfeksjoner, og selv om denne risikoen er liten, er de potensielle konsekvensene så alvorlige at det er en sjanse du ikke bør ta.

Hornhinnebetennelse av gal kontaktlinsebruk

Nylig utgåtte linser: Ta dine forholdsregler

Hvis du bare bruker linsene i noen få dager etter utløpsdatoen, er det lite sannsynlig at du får problemer. Produsentene opererer med en viss sikkerhetsmargin, og linsene blir ikke ubrukelige fra den ene dagen til den neste. Prøv likevel i den grad det er mulig å alltid bruke linsene dine i god tid før de går ut på dato. Bruk de eldste linsene dine først, og bruk aldri linser som gikk ut på dato for mer enn en måned siden.

9 regler for sunne øyne og friske linser

Velger du å ta den lille risikoen ved å bruke linser som nettopp har gått ut, bør du undersøke linsene nøye før du setter dem inn og være ekstra oppmerksom på eventuelt ubehag, dårligere syn enn normalt eller andre tegn på at linsene ikke fungerer perfekt. Ta linsene ut umiddelbart og erstatt dem med nye hvis du er i den minste tvil om hvorvidt det er trygt å ha dem på.

Det er lett å erstatte kontaktlinser som er gått ut på dato, men øynene dine kan du aldri erstatte.