De fleste kontaktlinsebrukere er klar over at man ikke skal bruke kontaktlinser mens man har øyebetennelse (konjunktivitt), men hva risikerer du egentlig? Og hvor snart er det trygt å gjenoppta linsebruken når betennelsen har gått over?

Kontaktlinsebruk under og etter øyebetennelse

Øyebetennelse eller øyekatarr er en betennelse i den tynne slimhinnen som dekker øyet og innsiden av øyelokket. Noen typer er svært smittsomme, og øyebetennelse er en av de vanligste årsakene til legebesøk.

Kontaktlinsebrukere er noe mer utsatt for å få øyebetennelse enn andre, fordi fremmedlegemer og bakterier kan følge med dårlig rengjorte linser inn i øyet og forårsake irritasjon eller infeksjon.

Man bør vente med kontaktlinser til en blepharitis ulcerosa infeksjon er over.

Du bør vente med kontaktlinser til en blepharitis ulcerosa-infeksjon er over.

Vanlige symptomer på øyebetennelse er en opplevelse av rusk i øyet, en sviende eller brennende følelse, økt tåreproduksjon, pussdannelse (gjenklistrede øyelokk om morgenen er typisk), hovne øyelokk og rosa- eller rødfarging av det hvite i øynene. Noen opplever også økt lysfølsomhet.

Øyebetennelse rammer ikke selve øyet, og utgjør i seg selv ingen fare for synet. Men hvis du fortsetter å bruke kontaktlinser når øynene er betente, risikerer du å forverre symptomene og forsinke tilfriskningen.

I verste fall kan bruk av kontaktlinser under øyebetennelse føre til hornhinnebetennelse (keratitt). Hornhinnebetennelse kan gi varig skade på synet, og bør alltid undersøkes av lege. Vanlige symptomer på hornhinnebetennelse er rødt øye, følsomhet for lys, og i mange tilfeller et gult merke på øyet.

Les også: Hornhinnebetennelse av gal kontaktlinsebruk

Heldigvis går øyebetennelse ofte over av seg selv i løpet av noen få dager. Enten du får behandling eller bare venter til betennelsen forsvinner av seg selv, må du vente til symptomene er helt borte før du kan bruke kontaktlinser igjen. Vent helst med å bruke kontaktlinser til dagen etter den første symptomfrie dagen.

Hvis det er infeksiøs øyebetennelse du har hatt (se nedenfor), bør du kaste kontaktlinsene du brukte da betennelsen slo ut, og begynne med et helt nytt par for å unngå eventuell ny smitte fra bakterier på linsene (bruker du endagslinser er dette selvsagt ikke noe problem).

Du bør også koke linseetuiet grundig, eventuelt bytte ut det også, og kaste all øyesminke som kan være infisert. Lån aldri øyesminke av andre.

Les også: Dette bør du vite om kontaktlinser og sminke

Hva forårsaker øyebetennelse?

Det er tre hovedtyper av øyebetennelse, og hvilken behandling som hjelper kommer an på hvilken type betennelse du har fått.

Allergisk øyebetennelse.

Allergisk øyebetennelse.

Allergisk øyebetennelse er vanligst hos personer som allerede har en form for allergi. Betennelsen utløses av kontakt med et allergen, som pollen, dyrehår eller sminke. Allergisk øyebetennelse rammer som regel begge øynene, og kløe er ofte det dominerende symptomet.

Hvis det ikke er mulig å fjerne allergenet, som for eksempel ved pollenallergi, kan allergisk øyebetennelse behandles med antihistaminer.

Irritativ øyebetennelse kan framprovoseres enten av fremmedlegemer i øyet eller av kjemiske stoffer, som vaskemidler, klor i svømmebasseng, luftforurensing etc. Slik øyebetennelse behandles ved å fjerne det som irriterer og skylle godt. Hvis betennelsen er svært smertefull, kan man få smertestillende eller bedøvende øyedråper.

Infeksiøs øyebetennelse kan forårsakes av virus eller bakterier.

Viral øyebetennelse er den vanligste og minst alvorlige formen. Det skyldes ofte at man blir smittet av noen med en luftveisinfeksjon via hosting og nysing, og viral øyebetennelse går ofte som epidemier i barnehager. Det kan også oppstå som følge av at virus sprer seg i kroppens egne slimhinner. Som regel er det ikke nødvendig med behandling.

Bakteriell øyebetennelse utløses som oftest av stafylokokker eller streptokokker fra din egen hud eller dine egne luftveier. Det kan også smitte via fysisk kontakt med andre, dårlig hygiene (berøring av øynene med skitne hender), eller ved bruk av infisert sminke og kremer.

En lett bakteriell øyebetennelse kan også gå over av seg selv, eller bare med rengjøring av øyet med rent vann flere ganger daglig. Mer alvorlige infeksjoner behandles med lokal antibiotika i form av dråper eller salve.

Kilder:

Wikipedia.no, Konjunktivitt

American Optometric Association, Conjunctivitis