Er du bekymret for ikke å komme inn i militæret fordi du trenger synskorreksjon? Eller håper du tvert i mot at du som brille- eller linsebruker kan slippe unna førstegangstjenesten?

I denne artikkelen ser vi på hvilke krav Forsvaret stiller til soldatenes syn, og på hvordan du som linsebruker kan gjennomføre militærtjenesten så trygt og komfortabelt som mulig.

Forsvarets synskrav

Forsvaret stiller en rekke helsekrav, deriblant synskrav, til alle som skal tjenestegjøre militært.

Under den obligatoriske legesjekken på sesjon del 2 blir det opprettet en militær helseprofil som avgjør hvilke tjenester du kvalifiserer for. For eksempel kreves det perfekt syn uten synshjelpemidler for å kunne komme inn på Luftforsvarets flygerutdannelse, og du kan heller ikke være laseroperert. Hærens Jegerkommando på sin side tillater derimot laserkorrigert syn, men ikke bruk av briller eller linser.

For alminnelig førstegangstjeneste er synskravet at militærlegen gir vurderingssiffer 6 eller bedre på sesjon. Dessverre er det ikke mulig å si nøyaktig hvilken synsstyrke dette tilsvarer, fordi det er flere faktorer som vurderes. Men i et intervju med Aftenposten i 2013 uttalte overlege Reidar Sannes i Forsvarets Sanitet at kandidatene kun trenger å kunne se den første bokstaven på synstavlen hos militærlegen uten briller eller linser.

Prinsippet er at en soldat som mister eller ødelegger brillene sine i felt skal kunne redde seg selv, men hun eller han trenger ikke å være i stand til å skyte en fiende. Synskravet er altså ikke fryktelig strengt.

Du kan gjerne ta med papirene fra optikeren når du skal på sesjon, men militærlegen vil uansett foreta synstest. Du vil få svar i løpet av sesjonen på om du tilfredsstiller synskravet eller ikke.

Forsvaret anbefaler ikke laseroperasjon dersom hovedmotivasjonen for operasjonen er å bli godkjent for militærtjenesten.

Praktiske utfordringer

Hvor hensiktsmessig det er å bruke linser under selve militærtjenesten, avhenger i stor grad av hvilken avdeling du kommer til og hvor mye såkalt “grønn tjeneste“ (våpenlære, stridsteknikk, feltøvelser og så videre) du skal ha.

Førsteårs lærlinger har i gjennomsnitt krav om fire timers grønn tjeneste i uken, og en god del av dette kan være i form av vanlig undervisning, men noen avdelinger har mye mer grønn tjeneste og mange feltøvelser.

Blant de som tilbringer mye tid i felten foretrekker nok de fleste linser framfor briller. Briller blir dekket av regndråper, dogger og rimer, faller lettere av og blir lettere skadet. Egne briller kan for øvrig ikke brukes som øyebeskyttelse under skytetrening (øyebeskyttelse er påkrevd ved all skyting med infanterivåpen), men det er mulig å få en synskorrigerende innsats til Forsvarets godkjente vernebriller.

Kontaktlinsebruk er imidlertid heller ikke helt uproblematisk. Den største utfordringen er knyttet til stell og hygiene, særlig når man er ute i felten i flere dager i strekk. Det kan være vanskelig å få rengjort hendene skikkelig, særlig hvis de er fulle av gjørme eller kamuflasjefarge, og trenger du speil for å sette inn linsene må du huske på å ta med deg et selv. Er det ekstra kaldt, kan du til og med risikere at linsevæsken fryser!

På de tøffeste øvelsene er det også gjerne slik at man må sørge for å sove når man kan, og det kan rett og slett bli en god del styr med uttak, innsetting, rensing og oppbevaring av kontaktlinser.

De fleste av disse praktiske problemene kan heldigvis løses ved å velge døgnlinser i stedet for vanlige linser. Døgnlinser kan brukes kontinuerlig – også når du sover – i opptil 30 dager. De er noe dyrere enn vanlige linser, men mange syns den høyere prisen veies opp av de praktiske fordelene. Se vår prissammenligning av døgnlinser for å finne ut hvor du kan kjøpe de billigste linsene.

Den største ulempen med døgnlinser er at du har noe økt risiko for øyeinfeksjoner generelt, og i militæret lever du i tillegg tett på mange andre under tidvis kummerlige hygieniske forhold. Det kan derfor være lurt å veksle med å bruke briller når det er praktisk mulig.

Du bør uansett ha med deg et ekstra sett med linser og et par briller i reserve også på øvelse, dersom du skulle være så uheldig å miste linsene eller få ubehag med dem.

Det er ikke uvanlig å få tørre øyne når man må holde seg våken om natta, selv om det går greit med linser til vanlig. Et råd er derfor å ha med seg øyedråper som kan gi litt ekstra fuktighet dersom det trengs.

Kilder:

Forsvaret.no, Medisinske krav

Aftenposten.no, Forsvaret åpner for flere brillebrukere

Forsvaret.no, UD 2-1: Forsvarets sikkerhetsbestemmelser for landmilitær virksomhet