En kontaktlinse med rift kan føre til smerte og irritasjon i øyet. I mer alvorlige tilfeller kan en rift i kontaktlinsen føre til midlertidig eller permanent skade på øyet.

Det er viktig at kontaktlinsebrukere er klar over farene forbundet med kontaktlinser med rifter, og at man ikke tar dem i bruk.

Før du setter inn kontaktlinsene dine, bør du undersøke dem nøye for å sikre deg at det ikke er rift i dem. Det er ikke alltid lett å oppdage rifter. Se om det er noen ujenvnheter på linsen. Selv en liten «strek» på linsen kan indikere en rift. Hvis du føler ubehag ved bruk av linsene, ta dem ut og undersøk dem nøye.

Hvordan forebygge rift i kontaktlinser 

rift-linseMange typer linser er laget for bruk i kort tid, som dagslinser, før de skal kastes. Hvis du bruker kontaktlinser i lengre tid enn det som er anbefalt, øker sannsynligheten for rifter og riper. Det er derfor viktig at du ikke overskrider det maksimale antall timer for bruk du har fått oppgitt av produsenten eller optikeren.

Lange negler kan øke riskoen for rift og riper i linsene. Hvis du har lange negler er det viktig at du passer på at de har jevne og velfilte kanter. Det er også lurt å prøve å unngå å la neglen komme i kontakt med linsen. Bruk fingertuppen til å sette på plass linsen i øyet – ikke neglen.

Les også: Video: Hvordan sette inn linser

Pass i tillegg på at linsene er godt nede i etuiet før du skrur på lokket. Det er ikke uvanlig at kontaktlinser blir skadet når toppen av lokket skrus igjen uten at linsen er riktig plassert i etuiet.

Kroniske problemer med linserifter

Hvis du har tatt alle normale forholdsregler for å unngå rifter og riper i linsene og fortsatt har problemer, bør du oppsøke en optiker eller øyelege. Hun eller han kan anbefale et nytt merke, eller forsøke å bytte fra dagslinser til månedslinser eller motsatt.

Med god hygiene og gode rutiner vil kontaktlinser gi deg et klart og skarpt syn. Daglig undersøkelse av linsene for rifter bidrar til å redusere risikoen for problemer og ubehag.

Les også: Abonnement på kontaktlinser – fordeler og ulemper