Silikonhydrogel-linser ble introdusert i større skala på slutten av 1990-tallet. Men hva er egentlig forskjellen mellom kontaktlinser laget av silikonhydrogel og vanlige myke (hydrogel) linser? Og hvilke silikonhydrogel-linser finnes på markedet i dag? 

Hva er silikonhydrogel-linser?

silikon hydrogel kontaktlinserMyke kontaktlinser ble utviklet på 1960-tallet og først introdusert for massemarkedet på 1970-tallet. Disse linsene brukte polymer-materialer, en type store molekyler forenklet kalt plastikk. Det myke polymer-materialet gikk godt sammen med vann, og ble derfor kalt hydrogels.

Silikonhydrogel er en videreutvikling av hydrogel-materialet. Hovedforskjellen er at silikonhydrogel tillater mer oksygen å trenge gjennom. Silikonhydrogel-linser lar opptil fem ganger så mye oksygen nå hornhinnen som hydrogel-linser som ikke er laget av silikon.

Silikonhydrogel-linser inneholder faktisk mindre væske enn sine forgjengere, de tradisjonelle hydrogel-linsene. Hydrogel-linser baserte seg på et høyt vanninnhold for å frakte oksygen til hornhinnen, men andelen oksygen som faktisk nådde øyet var begrenset. Mange brukere av tradisjonelle hydrogel-linser får derfor tørre øyne etter lengre tids bruk.

Hvilke silikonhydrogel-linser finnes?

Silikonhydrogel-teknologien utvikler seg stadig, og dekker et spekter av ulike materialer og flere generasjoner av linser. Navn som balafilcon, galyfilcon, senofilcon, comfilcon, lotrafilcon og enfilcon referer alle til materialer som brukes i silikonhydrogel-linser.

Les også: Hva er kontaktlinser laget av?

Det finnes både «vanlige» sfæriske linser, toriske linser for astigmatisme, og progressive linser i silikonhydrogel. Disse har igjen ulik bæretid – fra 2 ukers daglig bruk der linsene taes av om natten, til 6 eller til og med 30 dagers kontinuerlig bruk der linsene has på døgnet rundt.

Sfæriske silikonhydrogel-linser

Noen linser, som Acuvue Oasys fra Johnson & Johnson, er godkjent i Norge for kontinuerlig bruk i opptil 6 dager, eller i to uker dersom de bare brukes på dagtid. Acuvue Advance brukes som regel opptil to uker på dagtid.

Det finnes også silikonhydrogel-linser som er godkjent for bruk døgnet rundt i opptil 30 dager, slik som Biofinity, PurevisionAir Optix Night and Day og Air Optix Night and Day Aqua. Disse 30-dagerslinsene kan være gode alternativer for brukere som ikke vil forholde seg til å måtte ta ut og sette inn kontaktlinser hver dag. De eliminerer også behovet for linsevæske ettersom linsene skal kastes etter endt 30-dagersperiode.

Les også: Kan man bruke linser i militæret?

Toriske silikonhydrogel-linser for astigmatisme

Biofinity har en variant av sin 30-dagerslinse for brukere med skjeve hornhinner, Biofinity Toric. Andre ledende merker har også lansert toriske varianter som Purevision Toric, Acuvue Oasys for Astigmatism og Acuvue Advance for Astigmatism.

Det første merket som lanserte progressive linser i silikonhydrogel var Purevision Multifocal.

Godt alternativ til LASIK

Selv med de fordelaktige egenskapene silikonhydrogel-linsene har, er det viktig å respektere bæretiden du har fått oppgitt av optikeren. Selv om linsene er godkjent for kontinuerlig bruk i flere dager, kan de ikke benyttes i lengre perioder enn anbefalt uten at det gir risiko for alvorlig skade på øyet, slik som infeksjoner og øyekatarr.

Hvis linsene brukes korrekt, kan de imidlertid være et godt alternativ til laserkirurgi.

Mange vegrer seg mot laserkirurgi på grunn av den høye kostnaden, eller fordi de er engstelige for øyekirurgi. For mange i denne kategorien har silikonhydrogel-linser til kontinuerlig bruk tilfredstilt ønsket om godt syn uten for mye bryderi.