De fleste som bruker kontaktlinser har en eller annen gang sovnet med linsene på. Som regel går det bra, men det betyr ikke at det er tilrådelig!

Hvis du bruker månedslinser eller langtidslinser og planlegger å bli natten over et sted, bør du alltid ha linseetui og linsevæske med deg. Men hva gjør du hvis det er på tide å sove og du befinner deg et sted der du ikke kan få tak i det du trenger?

Legg linsene i vann

Med mindre du bruker døgnet-rundt-linser som har blitt utviklet for bruk om natten, bør du ikke la linsene bli i øynene over natten. Det er bedre å ta dem ut og legge dem i et glass vann – så sant du kan komme deg hjem neste dag uten linsene, for du bør definitivt desinfisere kontaktlinser i linseveske før du setter dem inn igjen.

Når kontaktlinser sitter fast i øyet

Hvis du sovner uten å fjerne linsene, kan øynene bli veldig tørre neste morgen. Linsene kan bli sittende fast på øyet, og i verste fall kan du ikke se klart. Da er det viktig at du forholder deg rolig. Det er skremmende å plutselig merke at du er blindet, men dette er høyst sannsynlig en forbigående tilstand som du kan få kontroll over.

Hva du enn gjør – ikke forsøk å fjerne linsene med makt, ettersom dette kan skade hornhinnen og skape alvorlige problemer. Drypp i stedet øyendråper for kontaktlinsebrukere i øyet, eller hvis du ikke har det tilgjengelig, rent vann. Vent et par minutter for å mykgjøre linsene som etter dette skal falle lettere på plass.

Les også: Hjelp! Kontaktlinsen forsvant bak øyet!

Etter en slik opplevelse er det best å bruke briller en stund for å la øynene hvile. De kan også være lurt å la øynene undersøkes av en optiker for å være sikker på at de ikke har tatt skade.