Døgnlinser: Priser, utvalg og råd

Døgnlinser, også kalt døgnet-rundt-linser eller 24-timerslinser, er blant de nyeste produktene på kontaktlinsemarkedet.

Som navnet tilsier kan linsene bæres kontinuerlig, også når du sover. Dette reduserer stell og vedlikehold til et minimum, og gjør døgnlinser til et populært valg blant linsebrukere med uregelmessig døgnrytme og/eller en aktiv livsstil.

Døgnlinser er laget av materialer som slipper gjennom tilstrekkelig oksygen til øyet selv når øyelokket er lukket. Det er denne egenskapen som gjør at de kan beholdes på om natten, i motsetning til vanlige linser.

Du finner også døgnlinser med farge og for skjeve hornhinner. For deg med alderslangsynthet fins det også multifokale (progressive) døgnlinser.

Finn døgnlinser til laveste pris

Med prissammenligningen vår finner du enkelt de billigste døgnlinsene på nett. Nettbutikkene endrer prisene sine hele tiden, så sjekk vår alltid oppdaterte sammenligning hver gang før du kjøper.

Velg din foretrukne døgnlinse fra menyen nedenfor for å sammenligne priser fra alle de store norske nettbutikkene for linser. Prisene oppdateres hver time.

Populære døgnlinser

Bæretiden varierer mellom ulike typer døgnlinser. Det vanligste er at linsene kan brukes i mellom 6 og 30 dager før de skal kastes og erstattes med nye linser.

Døgnlinser er noe dyrere enn andre linser, men mange syns de praktiske fordelene veier opp for den høyere prisen.

Acuvue Oasys

Acuvue Oasys er rimelig linse som kan brukes enten som vanlig toukerslinse, eller som døgnlinse i 6-7 dager. Den passer derfor godt hvis du bare ønsker å bruke døgnlinser i enkelte perioder. Linsen fås også i en variant for skjeve hornhinner, Acuvue Oasys for Astigmatism.

Air Optix Night and Day Aqua

Air Optix Night & Day Aqua er godkjent for bruk i opptil 30 netter. Linsene har en ekstra glatt overflate, som bidrar til å holde linsene fuktige og beskytter mot irriterende smuss og belegg.

Biofinity

Biofinity er en populær, prisgunstig døgnlinse som kan bæres døgnet rundt i inntil 30 dager etter avtale med optiker. Linsene fås også i en torisk variant for skjeve hornhinner (Biofinity Toric), og som progressive linser for alderslangsynthet (Biofinity multifocal).

PureVision2 HD

PureVision2 HD er en ekstra tynn linse som kan brukes dag og natt i opptil 30 dager. I PureVision2-serien finner du også toriske linser for skjeve hornhinner (PureVision 2 HD for Astigmatism) og multifokale linser for alderslangsynthet (PureVision 2 Multi-Focal).

Fordeler og ulemper ved døgnlinser

Døgnlinser har en rekke praktiske fordeler, men et par ulemper har de nødvendigvis også:

 • Døgnlinser slipper gjennom mer oksygen enn tradisjonelle myke linser

 • Linsene kan brukes når du sover

 • Minimalt stell og vedlikehold

 • Perfekt syn med én gang du våkner opp om morgenen

 • Som regel bra for tørre øyne

 • Dyrere enn vanlige månedslinser

 • Noe større fare for infeksjoner

Hvem passer døgnlinser for?

Døgnlinser er spesielt godt egnet for:

 • Linsebrukere med uregelmessige eller uforutsigbare arbeidstider, som sykehusleger, militært personell og nød-/utrykningspersonell som ikke alltid har muligheten til å ta ut og rense linsene til faste tider
 • De som driver med friluftsliv eller utendørs aktiviteter som krever klart syn i mer enn 12 timer
 • Personer med enkelte øyelidelser, for eksempel amblyopi («dovent øye»)
 • Brukere med ekstremt dårlig syn, som har problemer med å orientere seg før de tar på linsene om morgenen eller når de våkner om natten
 • Alle som vil slippe rensing av linsene, eller det å sette inn og ta ut linsene morgen og kveld.
Døgnet-rundt-linser

Døgnlinser egner seg særlig godt når man har uregelmessige arbeidstider og dårlige hygieniske forhold, som for eksempel i militæret.

Dette må du passe på når du bruker døgnlinser

Døgnkontinuerlig linsebruk passer ikke for alle, og kan i verste fall gi alvorlige og varige øyeskader. Hvis du ønsker å kunne sove med linsene dine på, er det derfor helt nødvendig at du får klarsignal fra optikeren først.

Følg alltid optikerens anvisninger for bæretid og bytte av linsene dine til punkt og prikke, og vær nøye med å gå til regelmessig kontroll.

Dersom du bruker sminke og sminkefjerner, bør du være ekstra påpasselig med å unngå å tilsmusse linsene dine. Siden døgnlinser blir liggende på øyet i flere dager, kan partikler fra sminkeproduktene samle seg opp og gjøre linsene uklare. Hvis du opplever dette, kan du ta linsene ut og rense dem før du setter dem inn igjen. Spør optikeren om hvilken linsevæske som passer best for linsene du bruker.