Progressive linser – priser, utvalg, råd

Det skjer med stort sett alle i 40-årene: du må holde avisen på armlengdes avstand for å se. Dette er en naturlig del av aldringsprosessen, men synsendringen lar seg heldigvis lett korrigere med progressive (multifokale) linser.

Priser på progressive linser

Sammenlign priser på progressive linser og finn de billigste linsene på nett. Nettbutikkene oppdaterer stadig prisene sine, så sjekk alltid vår prissammenligning før du kjøper.

Progressive linser, også kalt multifokale og bifokale linser, er beregnet på linsebrukere med alderslangsynthet (presbyopi).

Progressive linser for alderssyn

Presbyopi rammer nesten alle fra 40-årene av, og kjennetegnes ved vanskeligheter med å fokusere på kort avstand. Ved fylte 50 år trenger stort sett alle lesebriller eller linser for å lese uten anstrengelse. Fordi dette er en naturlig del av kroppens aldringsprosess, regnes det ikke som en lidelse eller sykdom.

Ulik styrke på ulike avstander

Bifokale linser har to styrker i samme linse, mens multifokale linser har et spekter av styrker slik som progressive briller. Men begrepet multifokale linser brukes om alle typer linser med mer enn én styrke. Bifokale linser har typisk én styrke for å se på nært hold i nedre del av linsen, og én styrke for å se på avstand i øvre del av linsen. Dette tilsvarer tradisjonelle bifokale briller. Du skifter altså mellom å fokusere på nært hold og på avstand.

Med den andre typen multifokale linser skifter du ikke mellom fokus på kort og lang avstand, men øyet ser gjennom styrke for avstand og nærhet samtidig. Dette kan høres vanskelig ut, men øyet lærer seg å fokusere i forhold til riktig styrke, avhengig av hva du prøver å fokusere på. Denne typen parallellsyn finnes i to typer linser:

  • I en asfærisk linse er styrken i midten av linsen annerledes enn styrken på sidene av linsen (slik som i progressive briller).
  • En konsentrisk linse, derimot, har flere separate ringer av styrke. Denne typen linse kan brukes både for å hjelpe med lesing på nært hold og for å se fjerne objekter klart.

alderssyn

Stadig bedre linser å velge mellom

Multifokale linser var tidligere ikke spesielt populære, i motsetning til multifokale briller. De første progressive linsene krevde en del tilvenning, og mange syntes de var for vanskelige å bruke. Dette har imidlertid endret seg i takt med produktutviklingen.

I dag kan progressive linser fås både som dagslinser, 2-ukerslinser, månedslinser og døgnet-rundt-linser.

Biofinity multifocal er en kvalitetslinse som kan brukes enten som månedslinser, eller som døgnlinser i opptil 30 dager etter avtale med optiker. Proclear multifocal er en progressiv månedslinse som er utviklet spesielt for brukere som plages med tørre øyne.

Dersom du foretrekker endagslinser, har du også flere valg. Dailies Total 1 Multifocal og Dailies AquaComfort Plus Multifocal er to populære progressive  dagslinser fra samme produsent. Proclear 1-Day Multifocal fra Cooper Vision er et annet godt alternativ som har mange fornøyde brukere.