Har en av kontaktlinsene dine forsvunnet, og er du redd for at den har havnet på baksiden av øyet?

Du kan ta det helt med ro. Øyets anatomi gjør at det er umulig for en linse eller et annet fremmedlegeme å forsvinne bak øyeeplet. Ingenting kommer lenger enn et lite stykke opp under øyelokket.

Konjunktiva

Slimhinnen konjunktiva forbinder øyeeplet med øyelokket, og hindrer at kontaktlinser kan havne bak øyet. (Illustrasjon: Institute for Quality and Efficiency in Health Care)

Øyelokkene og øyeeplet er nemlig forbundet med en sammenhengende slimhinne som kalles konjunktiva (se illustrasjon). Denne slimhinnen dekker både det hvite i øyet og innsiden av øyelokkene, og danner altså en effektiv sperre mellom forsiden og baksiden av øyeeplet. Det fins ingen passasje til baksiden!

Når en linse har forsvunnet fra øyet, har den derfor enten falt ut uten at du har lagt merke til det, eller den har satt seg fast under øyelokket.

Hvis linsen har havnet under øyelokket vil du sannsynligvis kjenne ubehag, men ikke alltid. Det er derfor viktig at du undersøker øyelokket grundig før du konkluderer med at linsen har falt ut.

Ofte vil linsen falle på plass av seg selv, men dersom det ikke skjer ganske raskt er det lurt å prøve å få den ut. Blir den sittende under øyelokket for lenge, kan den nemlig tørke ut og bli stadig vanskeligere å få fjernet.

Slik får du ut en linse som sitter fast

Dette kan du gjøre for å forsøke å få ut linsen selv:

  • Les instruksjonene på linsevæsken din, og sjekk at det er trygt å bruke den direkte i øyet. Om det er tilfellet, bruk litt linsevæske for å fukte øyet slik at det blir lettere å bevege linsen. Hvis du bruker endagslinser og ikke har linsevæske, følg instruksjonene nedenfor uten å bruke linsevæske.
  • Uten å bevege hodet, se så langt ned du kan.
  • Med åpne øyne, press veldig forsiktig på øvre del av øvre øyelokk, nær benet.
  • Hold fingerene der, og se så opp. Det lette presset kan få linsen på plass, og det hindrer at linsen beveger seg oppover igjen.
  • Slipp, og se ned igjen. Gjenta dette et par ganger, og med litt hell vil linsen falle på plass til slutt.
  • Fungerer ikke dette, kan du forsøke å vrenge øyelokket for å få tak i linsen. Se ned, og legg en fyrstikk eller Q-tips over øvre del av øyelokket. Hold i vippene, trekk litt nedover, og vreng øyelokket over fyrstikken eller Q-tipsen.

Dersom du ikke klarer å få linsen ut på egen hånd, og du er sikker på at den fortsatt sitter på øyet og ikke har falt ut, bør du ta kontakt med lege eller optiker. Hvis heller ikke optikeren kan finne linsen, kan han eller hun dryppe et spesielt fargestoff i øyet som vil gjøre kontaktlinsen synlig slik at den kan fjernes.

Hvis du har fått linsen ut selv, men ser at den er blitt ødelagt i prosessen, bør du også oppsøke optiker for å forsikre deg om at det ikke sitter igjen små biter av linsen under øyelokket.

Vanlige grunner til at linser «forsvinner»

  • Linsen er satt inn feil vei. Dette øker risikoen for at den sklir av hornhinnen og setter seg fast bak øyelokket.
  • Svømming eller vasking av ansiktet med mye vann mens du har linsene på.
  • Soving med linser, eller bruk av linsene lenger enn den foreskrevne tiden.

Det kan ikke sies for ofte: Følg alltid optikerens anvisninger for bæretid og håndtering av kontaktlinsene dine!

Her er en video som forklarer hvorfor kontaktlinsene ikke kan forsvinne bak øyet.

Av privatlivshensyn trenger YouTube din tillatelse for å lastes inn. For more details, please see our Personvernerklæring.
Jeg Godtar