Mange ferske kontaktlinsebrukere – og en del erfarne også – syns det kan være vanskelig å se hvilken vei linsene skal tas på. Og er det nå egentlig så nøye?

Så enkle de enn kan se ut, er kontaktlinser komplekse høyteknologiprodukter. De er konstruert for å korrigere synet ditt med en nesten utrolig presisjon, og formen på linsen er en helt vesentlig del av denne funksjonen. Hvis kontaktlinsene settes inn feil vei endres også formen, og dermed fungerer ikke linsen optimalt.

Å bruke kontaktlinser “på vrangen“ er ikke direkte farlig, men det kan være ubekvemt, gir økt risiko for tørrhet og infeksjoner, og kan føre til synsforstyrrelser, hodepine og andre symptomer forbundet med mangelfull synskorreksjon.

Her følger fem ulike metoder for å finne ut hva som er riktig og feil vei på kontaktlinsene dine.

dagslinse-pakke1. Pakk ut med forsiktighet

Denne metoden gjelder først og fremst for deg som bruker dagslinser.

Når kontaktlinsene blir produsert og pakket, blir de lagt riktig vei i blisterforpakningen. Det er veldig sjeldent at linsene vrenger seg inne i forpakningen.

Når du tar dem ut, kan du derfor gå ut fra at de ligger riktig vei. Ved å passe på at linsen ikke blir vrengt når du tar den ut av pakken, kan du være temmelig sikker på at den kommer riktig på.

2. Sjekk merkingen

Noen kontaktlinser, for eksempel de fleste Acuvue-linser, er merket med tall eller bokstaver som indikerer om linsen ligger riktig vei eller ikke. Legg linsen på fingertuppen og se på den fra siden.

Hvis den er lagt riktig vei skal du kunne lese tallene eller bokstavene (for eksempel 123 eller AV) i vanlig leseretning når du holder merkingen mot deg. Hvis du leser tegnene opp ned og motsatt vei, er linsen på vrangen.

Denne metoden fungerer dessverre dårlig for langsynte!

3. Se på formen

Riktig vei: jevnt buet bolleform

Riktig vei: jevnt buet bolleform

Formen på linsen kan også gi en pekepinn på hvilken vei den skal ligge. Dette er lettere å se med noen typer kontaktlinser enn med andre.

Legg linsen på fingertuppen og studer den fra siden. Hvis den er jevnt buet og formet som en bolle,  ligger den riktig vei.

Hvis den derimot ser flat ut, eller hvis kanten bøyer seg utover som på en suppeskål eller en soldathjelm, har linsen havnet på vrangen.

4. Ta taco-testen

Neida, det dreier seg ikke om å smake på kontaktlinsene dine. Legg linsen på fingertuppen, og bruk tommel og pekefinger på den andre hånden til å klemme kantene på linsen forsiktig mot hverandre, som om du skulle brette den.

Hvis kantene på linsen bøyer seg inn mot midten og formen ligner et tacoskjell (aha!), ligger den riktig vei. Hvis linsen derimot klistrer seg til fingrene, og kantene bøyer seg utover og gir linsen en V-form, er den feil vei.

Feil vei: buet utover.

Feil vei: bøyet utover.

5. Sett den inn

Hvis du har prøvd alle metodene ovenfor og fortsatt er like klok, er siste utvei å bare sette inn linsen likevel. Du har 50 % sjanse til å få den på riktig vei! Er du heldig og har truffet riktig skal det føles bekvemt å ha kontaktlinsen på, den skal ikke flytte seg på øyet når du blunker, og du skal se skarpt.

Ble det feil kommer du sannsynligvis til å kjenne det. Det er ukomfortabelt, synet kan være litt utflytende, og du kjenner at linsen flytter på seg når du blunker. Ta linsen ut, vreng den, rens den, og sett den inn igjen riktig vei.

Å sette inn kontaktlinsene feil vei kan være litt ubehagelig, men det er ikke farlig og vil ikke skade øyet.

Bonustips

Hvis kontaktlinser er nytt for deg, er det lurt å ta høyde for at det kan ta litt tid å få satt dem inn helt i starten. Sett av tilstrekkelig tid om morgenen til å få linsene på i ro og fred – stress og travelhet er den vanligste grunnen til at man plutselig står der og ikke vet ut og inn på kontaktlinsene!

Unngå så langt det er mulig å ta på innsiden av linsen mens du prøver å finne ut hvilken vei den skal på, selv om du har rene hender (for det har du, ikke sant?). Hvis du må plundre mye med linsen før du finner ut av det, bør du alltid rense den på nytt før du setter den inn for sikkerhets skyld.