Astigmatisme, også kalt skjeve hornhinner, er en svært vanlig tilstand som kan gi uklart eller forstyrret syn. Enkelt forklart skyldes astigmatisme at hornhinnen ikke har en helt rund form. Dette gjør at lysstrålene ikke samles i riktig punkt på netthinnen, slik de gjør hos mennesker med feilfritt syn.

Lenge var briller det eneste gode synshjelpemiddelet for personer med astigmatisme. Korreksjon av astigmatisme er nemlig litt teknisk vanskeligere enn korreksjon av nærsynt- og langsynthet, men i dag tilbyr alle de store kontaktlinsemerkene gode kontaktlinser for deg med skjeve hornhinner.

Kontaktlinser for skjeve hornhinner kan deles inn i tre hovedtyper:

  • Toriske linser
  • Harde linser (RGP-linser)
  • Ortho-K-linser

Toriske linser

Toriske linser er spesielt utviklet for brukere med skjeve hornhinner.

I motsetning til vanlige sfæriske linser har toriske linser en asymmetrisk form, som kompenserer for at brukerens hornhinne ikke er helt kuleformet slik som hos mennesker med perfekt syn.

Vanlige linser roterer på øyet når du blunker, men toriske linser må alltid ligge i samme posisjon for å fungere som de skal. De har derfor noen spesielle vektpunkter nederst nederst, slik at tyngdekraften holder dem på plass.

Toriske linser er asymmetriske

I motsetning til vanlige sfæriske linser, må toriske linser alltid ligge i samme posisjon på øyet.

Da toriske linser først kom på markedet var de bare tilgjengelige som harde linser, men i dag fins det også mange forskjellige myke linser å velge blant for deg som har astigmatisme. Dailies AquaComfort Plus Toric og Biomedics 1 day Extra toric er populære toriske endagslinser. Foretrekker du månedslinser, kan du prøve for eksempel Avaira toric eller SofLens Toric. Acuvue Oasys for Astigmatism kan brukes døgnet rundt i én uke, eller hver dag i to uker hvis du tar dem ut om natten.

Hvis du er nærsynt eller langsynt i tillegg til å ha skjeve hornhinner, vil kontaktlinsene korrigere for begge deler. De eneste som kan ha vanskelig for å finne riktige kontaktlinser, er brukere som både har alderslangsynthet (presbyopi) og astigmatisme. Alderslangsynthet korrigeres vanligvis med multifokale linser, men det fins svært få multifokale linser som også er toriske.

Et bedre alternativ kan være å satse på monovisjon-korreksjon, der du bruker to forskjellige linser på henholdsvis høyre og venstre øye for å se godt både på nært hold og på avstand. Da vil du lettere kunne finne toriske linser som passer.

Les merToriske linser: Priser, utvalg, fordeler og ulemper

RGP-linser

Såkalte RGP-linser (for Rigid Gas Permeable) er laget av hard plast, og korrigerer astigmatisme ved hjelp av formen på linsen. Slike linser må tilpasses til hver enkelt bruker, og optikeren bruker sofistikerte apparater for å måle øyets eksakte form. Du kan derfor ikke kjøpe RGP-linser i nettbutikkene.

RGP-linser er dyrere i anskaffelse enn myke linser, men til gjengjeld varer de lenger. Med riktig vedlikehold kan RGP-linser bli billigere enn myke linser på sikt.

For nærsynte tenåringer kan det være en fordel å bruke RGP-linser i stedet for vanlige myke linser, fordi de harde linsene gjør det mulig å begrense utviklingen av nærsyntheten.

Les mer: RGP-linser for nærsynte barn og ungdom

Ortho-K-linser

Et nyere alternativ er Ortho-K-linser, også kalt «sovelinser» eller reguleringslinser.

Disse linsene brukes primært for å korrigere nærsynthet, men har også god effekt på brukere med astigmatisme. Linsene has på om natten for å omforme hornhinnen mens man sover, slik at man har klart syn uten linser gjennom dagen.

Ortho-K krever nøye oppfølging hos øyenlege eller optiker for å få optimal tilpasning.

Les mer: Orthokeratologi og OK-linser for nærsynthet

Tegn på og testing for astigmatisme

Som nevnt er hornhinnens ideelle form kulerund, men hos personer med astigmatisme har den i stedet en avlang, elliptisk form. Dette forstyrrer lysbrytningen, og gir uskarpt og «skjevt» syn både på langt og nært hold.

Årsaken til astigmatisme er ikke kjent. Hos de fleste er det medfødt, og astigmatisme forekommer ofte sammen med nærsynthet eller langsynthet.

Lurer du på om du kanskje har skjeve hornhinner, selv om du ikke har fått det påvist? Dersom du har astigmatisme, kan du oppleve følgende symptomer:

  • Uskarpt syn på flere avstander
  • Rette linjer ser ut som om de er bøyde
  • Trøtte, anstrengte øyne
  • Hodepine, særlig pannehodepine
Skjeve hornhinner avdekkes ved en synsundersøkelse

Astigmatisme diagnostiseres med en standard synstest hos øyelege eller optiker.

Astigmatisme kan diagnostiseres med en standard synstest hos øyelege eller optiker. Du sitter i en stol som har et måleinstrument (refraksjonsinstrument) festet til seg. Du ser gjennom dette instrumentet, og blir bedt om å fokusere på et sett bokstaver ca fire meter unna.

Utstyret har linser med ulike styrker, og du blir spurt om du ser mer eller mindre skarpt med ulike linser foran øynene.