Toriske linser – priser, utvalg, råd

Toriske linser er utviklet for å korrigere synet til de som har skjeve hornhinner, såkalt astigmatisme.

Priser på toriske linser

Med prissammenligningen vår finner du enkelt de billigste toriske linsene på nett. Nettbutikkene oppdaterer prisene sine hele tiden, så sjekk vår alltid oppdaterte sammenligning hver gang før du kjøper.

Det fins stadig flere og bedre toriske linser for brukere som plages med tørre øyne. Toriske linser kan også fås med farge. For deg med alderslangsynthet fins det også progressive toriske linser.

Hvordan fungerer toriske linser?

Astigmatisme betyr at øyets hornhinne ikke er helt kuleformet som hos mennesker med normalt syn, men i stedet har en avlang, elliptisk form.

Toriske linser korrigerer denne feilen i formen på hornhinnen ved hjelp av sin asymmetriske form. Mens vanlige (sfæriske) linser har en rund form, som et lite stykke av en rund ball, har toriske linser formen til siden av en smultring og skal ikke rotere i øyet slik vanlige linser gjør. Toriske linser har derfor et spesielt design for å holde dem i korrekt posisjon. Dette kan for eksempel være at den nedre delen av linsen er tyngre for å holde den i laveste posisjon.

Toriske linser kan korrigere både nærsynthet og langsynthet i tillegg til korreksjonen for skjeve hornhinner.

Fordeler og ulemper

  • Bedre syn for personer med skjeve hornhinner
  • Dyrere enn vanlige linser
  • Litt vanskeligere å sette inn, da det er avgjørende at linsene er i riktig posisjon.

Harde og myke varianter

Toriske linser krever grundig tilpasning, så det er viktig at du får råd av en optiker for å finne ut hvilken type som kan passe best for deg.

Tidligere var harde linser, såkalte RGP-linser (Rigid Gas Permeable), det eneste tilgjengelige alternativet for brukere med behov for toriske linser. RGP-linser er fortsatt i bruk, men etter hvert har det kommet mange myke alternativer på markedet. Du kan også få myke toriske linser som endagslinser.

De fleste foretrekker nå myke linser, men noen bruker fortsatt harde kontaktlinser fordi de føler disse sitter best på øynene.

Toriske dagslinser

Populære endagslinser er 1-Day Acuvue for Astigmatism og den oppgraderte varianten 1-Day Acuvue Moist for Astigmatism som gir enda bedre komfort.

BioMedics 1 day Extra toric og SofLens Daily Disposable Toric er andre mye brukte toriske linser.

Focus Dailies Toric er et særlig prisgunstig alternativ.

Toriske månedslinser

Det finnes flere typer månedslinser for skjeve hornhinner. Acuvue Oasys for Astigmatism er blant bestselgerne. Andre populære alternativer er Frequency Xcel ToricBiomedics Toric og Proclear Compatibles Toric.