Feil eller overdreven bruk av kontaktlinser er et problem som optikere og øyeleger stadig må forholde seg til.

Selv om moderne linsematerialer slipper gjennom mye oksygen og fuktighet, og er svært skånsomme for øyet, er det fortsatt mange brukere som må oppsøke lege eller optiker etter feil bruk av både myke hydrogel-linser og tradisjonelle harde linser.

Mellom 20 og 30 prosent av alle linsebrukere har en eller annen gang opplevd problemer som følge av gal bruk av kontaktlinser.

Overdreven linsebruk: et vanlig problem

Kontaktlinser er som regel laget for å bli brukt i en måned, i et par uker eller bare i én dag før de kastes. Hvis linsene brukes i lengre tid enn det som er anbefalt, kan materialet begynne å gå i oppløsning. Det vil også samles opp mer proteinbelegg på linsene enn det som er forsvarlig, og linsen blir ofte slørete og mindre komfortabel.

I verste fall kan feil bruk av kontaktlinser føre til at du utvikler hornhinnebetennelse, også kalt keratitt.

Selv små rifter gjør hornhinnen ekstra utsatt for bakterieinfeksjoner og betennelse.

Hornhinnen er det ytterste laget på øyet, en gjennomsiktig halvkule som dekker pupillen og regnbuehinnen (iris).

Den sentrale delen av hornhinnen er tynn og følsom, og selv små rifter gjør den ekstra utsatt for bakterieinfeksjoner og betennelse.

Det er derfor viktig at du alltid respekterer den maksimale bæretiden som produsenten og optikeren anbefaler. Selv om linsene fortsatt føles komfortable og det kan være fristende å forlenge levetiden litt, kan for lang tids bruk av kontaktlinser føre til problemer du helst vil unngå.

Symptomer på hornhinnebetennelse

Betennelse i hornhinnen skyldes som regel en bakterie- eller virusinfeksjon. De fleste som får hornhinnebetennelse får det bare i det ene øyet. Dersom betennelsen skyldes et særlig smittsomt virus, kan imidlertid begge øynene bli rammet.

hornhinnebetennelseDe vanligste symptomene på hornhinnebetennelse er

  • rødhet i øyet
  • smerter
  • lysfølsomhet
  • økt tåreproduksjon
  • nedsatt syn.

For å stille diagnosen drypper legen en fargeløsning inn på øyet og ser etter bestemte forandringer. Fargestoffet legger seg i sårflatene, og danner et karakteristisk grenmønster.

Overfladisk hornhinnebetennelse mest vanlig

Hornhinnebetennelse kan ha ulik alvorlighetsgrad. Ved overfladisk hornhinnebetennelse føles det som noe sitter på øyet. Tårene renner, og det kan gjøre vondt å se på skarpt lys. Overfladisk hornhinnebetennelse kan oppstå fordi en kontaktlinse som er brukt over tiden skraper mot øyet.

I mange tilfeller vil dette gå over av seg selv hvis øyet får hvile, men det er lurt å oppsøke lege for å se hvor alvorlig skaden er. I noen tilfeller vil legen anbefale at det settes salvebandasje på øyet.

Hornhinnebetennelse er ett av problemene som kan oppstå som følge av bruk av kontaktlinser som skulle vært kastet eller tatt av. Fordi linsene har begynt å forringes, kan kantene bli skarpere og føre til små sår på hornhinnen som skaper irritasjon. Sårene kan bli infisert av bakterier fra linsen eller fra andre kilder.

Sår på hornhinnen: en alvorlig lidelse

Et infisert sår på hornhinnen er langt mer alvorlig enn overfladisk hornhinnebetennelse. Dette er en infeksjon som oppstår fordi en øyeskade som øyekatarr har gått ubehandlet. Symptomene er rødt øye, lysfølsomhet, og i mange tilfeller et gult merke på øyet.

Dersom det er mistanke om infisert sår, bør du snarest oppsøke lege. I mer alvorlige tilfeller kan du bli innlagt på sykehus. Hvis et infisert sår går ubehandlet, kan det føre til varig skade på øyet, inkludert arrdannelse.

Det er viktig å ikke bruke kontaktlinser når du har hornhinnebetennelse, uansett alvorlighetsgrad.