Hvis du bruker månedslinser, vet du allerede at linsevæske er viktig. Væsken holder linsene dine fuktige og i perfekt stand, renser dem for smuss og desinfiserer dem, slik at de alltid er trygge og komfortable å bruke. Sannsynligvis har optikeren din grundig forklart at linsene kun må oppbevares i en linsevæske som er tilpasset linsetypen du bruker.

Men så skjer det: en spontan overnatting hos venner, en festivalbag som ble pakket litt for fort, en forsinket koffert … og når kvelden kommer står du der uten væske. Hva kan du gjøre?

Ikke sov med linsene på

Med mindre du bruker døgnet-rundt-linser som er blitt særskilt utviklet for trygg bruk om natten, bør du aldri la linsene bli i øynene mens du sover.

Når hornhinnen er dekket av både kontaktlinsen og øyelokket i flere timer, får den ikke nok oksygen fra luften slik den gjør når du er våken og har øynene oppe. Oksygenet må derfor tilføres via blodet, og dette kan faktisk føre til at blodkar begynner å vokse inn i hornhinnen.

Risikoen for infeksjon er også større om du sover med linsene på.

Kontaktlinser må holdes fuktige

Myke kontaktlinser MÅ holdes fuktige til enhver tid. Hvis ikke vil linsene tørke ut og skrumpe sammen, bli skjøre og gå lett i stykker. Å ta ut linsene og la dem ligge over natten uten væske er ikke et alternativ.

Myke kontaktlinser som har tørket ut kan rett og slett ikke brukes flere ganger. Selv om du senere legger linsene tilbake i linsevæske og gjennomfukter dem på nytt, har du ingen garanti for at styrken fortsatt vil være korrekt. Det kan også ha oppstått usynlige mikrosprekker i linsematerialet, som kan danne grobunn for bakterier og forårsake infeksjon.

Tips: Linsevæske kan fås i hendige små pakninger (reisestørrelse) som du alltid kan ha med deg i veska eller ryggsekken.

Se priser

Kan kontaktlinser oppbevares i vann?

Kanskje tenker du at linsene må kunne oppbevares i vanlig vann for en natt eller to? Det må du IKKE gjøre.

Vanlig vann mangler alle de viktigste egenskapene til linsevæsken. Det vil for eksempel ikke fjerne rusk, fett eller proteinavleiringer fra linsen. I verste fall kan det forstyrre den osmotiske balansen (væskebalansen) i linsene, slik at de endrer form og ikke lenger passer ordentlig i øyet.

Festivaldeltakere som kanskje har glemt linsevæsken hjemme

Det er fort gjort å glemme å pakke med seg linsevæske — men oppbevaring i vanlig vann er ikke et alternativ. Foto: Adobe Stock.

Den viktigste grunnen til at du ikke skal bruke vann til oppbevaring av kontaktlinser er imidlertid risikoen for infeksjon. Selv det reneste vann fra springen kan inneholde virus, sopp og mikroorganismer som kan skade øynene dine. De farligste er akantamøber (Acanthamoeba). Hvis disse parasittene kommer i kontakt med linsene dine og finner veien inn i øyet, kan det føre til en alvorlig type hornhinnebetennelse, såkalt akantamøbe-keratitt.

Sterilt vann er tryggere med tanke på infeksjoner, men de andre ulempene er de samme — og får du ikke tak i linsevæske der du er, er det uansett ikke så sannsynlig at du får tak i sterilt vann heller.

Kan øyedråper brukes som linsevæske?

Øyedråper (kunstig tårevæske) er heller ikke beregnet på oppbevaring av kontaktlinser, men sammenlignet med vann har de den fordelen at de er sterile. Øyedråper inneholder også vanligvis effektive midler for å forhindre bakterie- og soppvekst.

Ulempen er at noen typer øyedråper kan være hypertoniske (de har høyere osmotisk trykk enn kontaktlinsene), noe som vil medføre at linsen tørker ut og mister formen i løpet av natten.

Men har du ingen andre muligheter, er det mye tryggere å legge linsene i øyedråper (bruk rikelige mengder) enn i vanlig vann fra springen, og veldig mye tryggere enn å ha dem på hele natten.

Hva du kan gjøre når du ikke har linsevæske med deg

Hvis du verken har linsevæske eller øyedråper for hånden, og det ikke er mulig å få kjøpt, er det beste alternativet å få lånt noen andres. Kanskje har du ikke kjempelyst til å ringe på hos naboen, men mest sannsynlig blir du godt mottatt — det er mange som har vært i samme situasjon selv! Bare pass på at væsken du får låne er kompatibel med den typen linser du bruker.

Fins det ikke linsevæske å oppdrive i mils omkrets, er det tryggeste rett og slett å kaste linsene, og erstatte dem med et nytt par når du kommer hjem igjen.

Som de fleste utfordringer løses også oppbevaring av linser uten linsevæske best ved forebygging. Hvis dette er en situasjon du kommer opp i med jevne mellomrom, anbefaler vi følgende: