Blå øyne assosieres med flørting og sees på som sexy, særlig for kvinner. Brune øyne betraktes som trygt og dominant, mens grønne øyne oppfattes som mystisk.

Hollywoodstjerner bytter stadig farge på øynene med linser for å gli inn i ulike roller.

Hva kan vi egentlig kommunisere om vår personlighet og intelligens med øyenfarge? Og hvorfor oppfattes noen farger annerledes enn andre?

Er blåøyde mer sexy? Og hvorfor?

Blå øyne assosieres oftest med flørting. Ifølge en spørreundersøkelse utført av CyberPulse for CIBA Vision blant 3000 kvinner og menn mellom 18 og 24 år, var 22 prosent av respondentene enige i at blå øyne forbindes med flørting, mens 17 prosent sa at blå øyne er sexy. Andre studier har bekreftet at menn ofte foretrekker blåøyde kvinner. Men hvorfor?

Forskere har hatt problemer med å finne et fornuftig svar på dette. Psychology Today presenterer en plausibel forklaring: Pupillene våre utvider seg når vi ser på noe vi liker. Når kvinner ser et barn, for eksempel, utvides pupillene. Dette er ikke noe vi har kontroll over, og kan derfor tolkes som et «ærlig» tegn på interesse og attraksjon.

I en annen studie fra Universitetet i Tromsø ba forskerne forsøkspersonene rangere 88 bilder av begge kjønn etter attraktivitet. Blåøyde menn rangerte blåøyde kvinner høyest. Brunøyde menn hadde ikke samme preferanse for blåøyde.

Forskernes teori her var at siden to blåøyde garantert får barn med blå øyne, ville blåøyde menn foretrekke blåøyde kvinner for å øke sjansene til å bekrefte farskap til avkommet.

fargelinserEn annen teori er at de fleste spebarn har en lys farge som ligner på blått før irisen utvikler seg og får sin endelige farge, gjerne når babyen er mellom seks og ni måneder gammel. Voksne behandler barn annerledes enn voksne, og forskning tyder på at voksne ubevisst behandler barn og tenåringer med blå øyne litt annerledes enn barn med mørkere øyne.

Fordi vi mennesker responderer på omgivelsene, kan det derfor tenkes at blåøyde også oppfører seg annerledes. Blåøyde forventes å være barnslige, og oppfører seg derfor kanskje mer lekent. Lekenhet kan oppfattes som flørtete og attraktivt, og kan dermed forklare hvorfor blåøyde betraktes som mer sexy.

Grønne øyne: Mystikk og kreativitet

Grønne øyne er relativt sjeldent; bare to prosent av verdens befolkning har naturlig grønne øyne. Den største andelen grønnøyde finner vi på Island og i Skottland. Pussig nok er denne øyenfargen mer utbredt blant kvinner enn blant menn.

Siden det er såpass uvanlig å ha grønne øyne, er det kanskje ikke rart at det oppfattes som litt mystisk og eksotisk, og at øyenfargen forbindes med interessante personlighetstrekk.

Grønne øyne

Grønn er den mest sjeldne øyenfargen. Det er estimert at kun to prosent av verdens befolkning har grønne øyne. Foto: Shutterstock. 

Blant annet blir det sagt at personer med grønne øyne er lidenskapelige, men også at de gjerne bygger langvarige forhold. Det heter seg også at de er av den sjalu typen, kanskje fordi de blir assosiert med uttrykket «grønn av misunnelse»? Folk med grønne øyne oppfattes også som mindre pålitelige enn de som har blå eller brune øyne.

Blant de positive egenskapene som forbindes med denne øyenfargen, finner vi kreativitet, spontanitet og oppfinnsomhet. Grønne øyne oppfattes dessuten som ekstra tiltrekkende: All About Vision ba nylig mer enn 66 000 av nettstedets besøkende om å oppgi hvilken øyenfarge de fant mest attraktiv, og grønne øyne kom øverst på lista med god margin. Hele 20 prosent av de spurte likte grønne øyne best.

Brune øyne: Dominans og troverdighet

En tsjekkisk studie av øyenfarge viste at kvinner rangerte menn med brune øyne som mer dominante og attraktive enn menn med blå, grå eller grønne øyne. Forskerne ba 62 forsøkspersoner (31 av hvert kjønn) om å rangere 40 bilder av ansikter, 20 av menn og 20 av kvinner, i forhold til hvor dominerende og hvor attraktiv de mente personen på bildet var. Kvinner rangerte menn med brune øyne som både mer dominante og mer attraktive.

Ved nærmere undersøkelser viste det seg imidlertid at det ikke var øyenfargen i seg selv som gjorde utslaget, men ansiktstrekk som var korrelert med brune øyne. Forskerne endret brune øyne til blå i et dataprogram, og ba en ny gruppe forsøkspersoner rangere ansiktene. Mennene som naturlig hadde brune øyne som nå hadde blitt manipulert til å se blå ut, ble fortsatt rangert som mer dominante og attraktive.

Forskerene mente det var fordi brunøyde menn i snitt hadde bredere kjeve, større øyenbryn og kraftigere nese – trekk som gjerne assosieres med dominans.

Brune øyne

Brun er den vanligste øyenfargen i verden, men det fins utallige nyanser av brunt, og hver brunøyde person er unik. Foto: Shutterstock. 

Kjendiser varierer øyenfargen med fargelinser

Deler av forskningen konkluderer altså med at vi bedømmer folk på en bestemt måte ut fra øyenfargen alene, mens annen forskning sier at i siste instans har ikke øyenfargen i seg selv noe å si for attraksjon. Men uansett hvordan det har seg, er det flere og flere som velger å gjøre endringer i øyenfargen med fargelinser. Det gjelder ikke minst Hollywood-kjendiser!

Her er bare noen eksempler:

  • Angelina Jolie har naturlig blågrå øyne, men bruker ofte fargelinser med grønne og brune toner.
  • Jennifer Aniston bruker som regel blå fargelinser, men den naturlige fargen på øynene hennes er brun.
  • Paris Hilton bruker også blå kontaktlinser som dekker hennes naturlig brune øyne.
  • Brad Pitt hadde mørkeblå øyne tidlig i karrieren, og har stadig endret farge med fargelinser.
  • Jake Gyllenhaal har blå øyne, og har brukt fargelinser i ulike sjatteringer og styrker av blått.
  • Jude Law har naturlig blå øyne, men har brukt fargelinser i grønt og andre toner av blått og grått.
  • Kanye West har skapt en slående look med isblå linser over sine naturlig mørke øyne.

Sammenlign priser på fargelinser