Øyenstikkerne har fascinert mennesker i alle land og til alle tider med sin imponerende størrelse, sine flotte farger og sine spektakulære luftmanøvre. Men mange er også redde for øyenstikkerne og finner dem skumle og ekle.

Det er kanskje ikke så rart: de har et litt skremmende utseende. Kroppen er lang og smal, med et spisst organ på bakkroppen. Organet er harmløst og brukes bare under parring og egglegging, men blir ofte feilaktig oppfattet som en brodd.

Hvis man holder en øyenstikker vil den dessuten krumme den lange haleregionen som for å stikke, men dette er bare en refleks. Øyenstikkere stikker ikke – de har ingenting å stikke med! De er altså helt ufarlige for mennesker.

Hvor kommer navnet øyenstikker fra?

Mange steder har øyenstikkerne skumle navn, og det er ikke bare i Norge navnet antyder at de kan være farlige for øynene eller at de kan stikke. Det norske navnet tilsvarer det tyske Augenstecher (augen – øyne, stecher – stikker). På engelsk fins de lokale navnene eye poker (eye – øye, poke – stikke) og eye snatcher (snatch – snappe).

oyenstikker-2Et annet engelsk navn som gjenspeiler oppfatningen om at øyenstikkerne kunne stikke, er horse stinger, “hestestikker“. Dette kommer sannsynligvis av at folk observerte øyenstikkere som fløy omkring hestene, mens dyrene sparket og stampet som om de ble stukket eller bitt.

I virkeligheten er det mer sannsynlig at øyenstikkerne faktisk var til hjelp. Hester tiltrekker seg plagsomme fluer og andre insekter. Disse kan i sin tur tiltrekke seg øyenstikkere — som kommer for å spise de summende plageåndene!

Kanskje er det lignende feiltolkninger av insektenes oppførsel som ligger til grunn også for de tyske og norske navnene? Folk kan ha sett at øyenstikkerne ofte fløy nært hodene til husdyr, uten å forstå at de kom for å spise fluer og andre insekter som ble tiltrukket av fuktigheten og saltet fra øynene og tårekanalene hos dyrene.

Kjært barn har mange navn

Andre steder var det ørene man var bekymret for; nærmere bestemt trodde man at øyenstikkerne la egg i ørene hos mennesker. I Nordland brukes flere varianter av navnet ørsnegl.

Den lange, smale kroppen har også gitt opphav til mange navn som inneholder ordene slange, nål, kniv, sverd eller andre spisse våpen.

Men det fins også mange flotte og ærbødige navn. Det vanligste engelske navnet, dragon fly, kan oversettes med drageflue — er ikke det en imponerende betegnelse, kanskje?

Dyktige flygere

Øyenstikkere er fantastiske flygere. De er blant de raskeste insektene i verden, og kan også stå helt stille i luften. De kan gjøre små eller store hopp til siden mens de er i flukt, eller brått skifte retning.

Som regel holder øyenstikkerne til i nærheten av vann, men hannene er mer aktive enn hunnene og kan fly relativt langt på jakt etter mat.

Og kanskje kan en sulten øyenstikkerhann på utkikk etter middag faktisk utgjøre en liten fare for øynene dine — hvis du kommer i full fart på motorsykkel og skulle være så uheldig å treffe den. Moralen er: Bruk visir hvis du kjører gjennom øyenstikkerland!

Kilder

Wikipedia, Øyenstikkere

Store Norske Leksikon, Øyenstikkere

Artsdatabanken, Norges øyenstikkere åpenbarer seg i Arter på nett

Forrest Lee Mitchell, James Lasswell: A Dazzle of Dragonflies