Er det trygt å bruke kontaktlinser når man er forkjølet?

Det enkle svaret er ja. Så lenge du ikke har infeksjonssymptomer i øynene, kan du fint bruke kontaktlinsene dine også mens du er forkjølet.

Noen forholdsregler er det likevel viktig å ta for å unngå unødvendig ubehag eller infeksjonsrisiko.

Forebygg øyebetennelse (konjunktivitt)

En av de vanligste årsakene til at du blir forkjølet er smitte med adenovirus, en gruppe virus som trives på slimhinnene.

Adenovirus kan også forårsake øyebetennelse (konjunktivitt), og forkjølelsessmitte øker risikoen. Viruset kan nå øynene fra nesen via tårekanalene, eller via dråpesmitte når du selv eller andre hoster eller nyser.

Hvis du utvikler symptomer på øyebetennelse, som svie i øynene, pussdannelse og hovne øyelokk, bør du la være å bruke linsene dine til symptomene er borte. Bruker du kontaktlinser mens du har øyebetennelse, kan du nemlig utvikle hornhinnebetennelse (keratitt), en alvorlig tilstand som kan gi varige synsskader.

Når du er blitt symptomfri og begynner å bruke linser igjen, bør du begynne med et nytt, ubrukt par så du ikke risikerer å smitte deg selv på nytt.

Les også: Hvor raskt kan du begynne med linser etter øyebetennelse?

Forebygg tørre øyne

Det er ikke uvanlig å føle et visst ubehag i øynene når du er forkjølet. Høy feber og enkelte medisiner kan redusere produksjonen av tårevæske, med tørre og irriterte øyne som resultat.

Kontaktlinser kan forverre disse symptomene, men til en viss grad kan de forebygges. Vær nøye med å rengjøre linsene ordentlig, og ikke bruk dem i flere timer om dagen enn det optikeren har foreskrevet.

Du kan bruke fuktende øyedråper for å supplere den naturlige tårevæsken. Øyedråpene vil bidra til å skylle bort virus og bakterier, og reduserer irritasjon.

Pass også på å få i deg nok væske mens du er syk. Feber kan føre til at du svetter mer, og derfor trenger å drikke mer for å opprettholde væskebalansen. Er du dehydrert, vil det bidra til å gjøre øynene dine tørrere.

Vær nøye med hygienen

Hvis du bruker kontaktlinser mens du er forkjølet, er det viktig å unngå at virus og bakterier får sjansen til å feste seg til linsene. God håndhygiene er alltid viktig når du håndterer linsene dine, men når du er syk bør du være ekstra påpasselig.

Vask og tørk hendene nøye før du setter inn linsene. Fortsett å vaske hendene regelmessig gjennom dagen, og ikke gni deg i øynene etter at du har hostet eller nyst!

Hvis linsene føles uklare, ta dem ut og rens dem skikkelig før du setter dem inn igjen. Bruker du endagslinser, bytt dem ut med et nytt par.