Det er mange som lurer på om de kan beholde kontaktlinsene sine på under en operasjon. Først og fremst gjelder nok dette de som er svært nærsynte, og som gruer seg ved tanken på å våkne opp etter full narkose og ikke kunne se omgivelsene tydelig.

Som regel er svaret at du ikke skal ha kontaktlinser på under operasjonen. Anestesi innebærer en viss risiko for øyeskader, særlig rifter eller skrapeskader i hornhinnen, og kontaktlinser øker denne risikoen ytterligere.

Hvis operasjonen kun krever lokalbedøvelse og du ikke skal opereres nært ansiktet, kan det derimot være mulig å få beholde kontaktlinsene på. Kontakt i så fall sykehuset eller klinikken der du skal opereres for å be om råd.

Hva skjer med øynene under anestesi?

Det er veldig vanlig at pasienter i full narkose har halvåpne øyne mens de er bevisstløse. Dette skyldes at anestesien påvirker øyets ringmuskel (m. orbicularis oculi), som ligger rundt øyet og i øyelokket og som brukes når vi blunker eller kniper øynene sammen. Anestesien gjør at denne ringmuskelen blir slappere, og hos mer en halvparten av pasientene medfører det at øyelokkene ikke lukkes helt igjen.

Hornhinnen i et åpent eller halvåpent øye er mer utsatt for utilsiktet kontakt med ansiktsmasker, stetoskoper, kirurgiske instrumenter eller annet medisinsk utstyr som blir brukt under operasjonen, selv om operasjonsteamet naturligvis er opplært til å unngå slike uhell så langt det er mulig.

Et halvåpent øye kan også bli skadet av kontakt med kjemiske stoffer, hvis det for eksempel blir brukt desinfiserende midler i ansiktsområdet som ledd i klargjøringen.

Anestesien vil også redusere tåreproduksjonen slik at hornhinnen blir tørrere. Dette kan medføre at den klistrer seg til øyelokket, og det kan oppstå rifter når øynene åpnes igjen etter narkosen. Dette er den største risikoen for kontaktlinsebrukere, og hovedårsaken til at du ikke skal bruke kontaktlinser under operasjonen.

Under normal søvn vil ofte øyeeplet være rullet oppover (Bells fenomen). Dette gir hornhinnen en viss beskyttelse, ettersom den ikke ligger rett under åpningen mellom øyelokkene. Denne naturlige beskyttelsen går også tapt under full narkose.

Forebygging av øyeskader under anestesi

Forebygging av hornhinneskade under operasjonFor å forebygge øyeskader vil operasjonsteamet som regel bruke medisinsk tape for å sørge for at øynene holdes lukket under hele operasjonen. Noen ganger kan de også bruke spesielle øyedråper for å fukte og beskytte hornhinnen.

Selv bidrar du altså til forebyggingen ved å fjerne kontaktlinsene dine før du blir lagt i narkose. Normalt vil du få informasjon om dette og andre forholdsregler i god tid før operasjonen.

Hvis du ikke har briller og bekymrer deg for hvordan det blir å våkne opp fra bedøvelsen uten å se, kan du ta linseetuiet (eller nye døgnlinser) med deg. Sannsynligvis kan du sette inn linsene dine så snart du er våken og opplagt igjen. Eventuelt kan du vurdere om det ikke er på tide å skaffe et par briller, slik at du alltid har muligheten til å se godt uansett om det er en operasjon eller andre forhold som forhindrer deg i å bruke kontaktlinsene dine.

Kilde: 

Risks associated with your anaesthetic: Damage to the eye during general anaesthesia. Royal College of Anaesthesists, mai 2013.