Vurderer du å bestille kontaktlinser fra utlandet, for eksempel fra en nettbutikker i USA eller Asia eller fra eBay?

Prisene kan se fristende ut, men vær obs: ulempene og fallgruvene er mange. Her er de seks viktigste.

1. Fraktkostnader

De fleste nettbutikker som leverer langveis fra, vil ta seg betalt for frakten.  Noen ganger kan minstefrakten faktisk være høyere enn verdien på det du bestiller.

Nettbutikkene som opererer i Norge inkluderer som regel frakt i prisen. Butikker som Mister Spex og Lenson kan sende fra lager utenfor Norge, men vil i såfall ta hånd om moms og fortolling selv. I vår prissammenligning får du alltid oppgitt både produktpriser og fraktpriser.

2. Leveringstid

Nettbutikkene som opererer i Norge sender som regel direkte fra et innenlands lager, eventuelt fra et naboland. Leveringstiden er sjelden mer enn et par dager, hvis du ikke bruker en svært uvanlig type kontaktlinser.

Handler du for eksempel fra USA eller Asia, kan det ta opptil flere uker å få levert linsene dine.

3. Moms

Når du bestiller kontaktlinser fra utlandet, må forsendelsen være verdt mindre enn 350 kroner inkludert frakt og forsikringskostnader for at det ikke skal påløpe moms (merverdiavgift).

Nettbutikkene i vår prissammenligning er momsregistrert i Norge, og vil ikke legge til moms på bestillingen din uansett beløp.

Moms på linser fra utlandet

For forsendelser verdt over 350 kroner, må du betale 25 prosent moms i tillegg til det nettbutikken skal ha. Kanskje ser totalprisen plutselig ikke så attraktiv ut lenger?

Unntaket er SmartBuyGlasses, som sender fra lagre både innenfor og utenfor EØS-området. Her må du altså beregne moms i tillegg, men denne vil bli refundert mot kvittering for betalt moms.

Med Tolldirektoratets importkalkulator kan du enkelt regne ut hvor mye merverdiavgiften kommer på. (Skriv «Linser» i feltet Jeg vil kjøpe. «Kontaktlinser» ligger ikke inne som søkeord.)

4. Tollavgift

Du må vanligvis også betale en avgift for tollbehandling. Det spiller ingen rolle om det er toll på varen eller ikke — her dreier deg seg om et gebyr til transportøren, som ofte er Posten.

Postens importkalkulator lar deg beregne eventuell toll, merverdiavgift og avgift for postens tollbehandling. Velg varegruppen Briller, linser og solbriller fra rullegardinboksen.

5. Angrerett og returrett

Kjøper du linser fra nettbutikker i EU- og EØS-land har du samme angrefrist som i Norge — 14 dager. Utenfor Europa er du imidlertid ikke garantert å ha angrerett i det hele tatt.

Vil du likevel bestille fra land utenfor Europa, er det ekstra viktig at du setter deg nøye inn i nettbutikkens vilkår.

6. Risiko for svindel

Kjøper du kontaktlinser fra en av de store nettbutikkene som opererer i Norge, kan du være trygg på at alt vil gå riktig for seg. Skulle noe mot all formodning være i veien med forsendelsen din, har du gode garantier og enkel tilgang til kundeservice på norsk.

Store, velrenommerte nettbutikker i utlandet vil det som regel også være uproblematisk å handle med. Ukjente butikker bør du derimot betrakte med en god dose skepsis, spesielt hvis de har tilsynelatende uslåelige priser.

Linser som er utgått på dato, falske etterligninger, leveringer som aldri kommer og misbruk av kortnummer er bare noe av det du risikerer hvis du skulle være så uheldig å komme ut for for en uærlig aktør.

Ha alltid i bakhodet at hvis et tilbud virker for godt til å være sant, er det som regel nettopp det!

Kjøpe linser fra utlandet: Se opp for svindel

Finn Norges billigste linser

Det er skarp konkurranse mellom nettbutikkene som selger kontaktlinser i Norge, og det er sjelden mye å spare på å bestille fra utlandet. Forsikre deg heller om at du ikke betaler mer enn du må når du handler i Norge!

Våre pristabeller blir oppdatert daglig. Du kan til enhver tid raskt og enkelt sjekke hvilken butikk som har dagens laveste pris på nettopp dine linser. I tillegg har vi spesialavtaler med noen av butikkene, som gjør at vi av og til kan tilby linser til lavere priser enn noen annen aktør i Norge.