Å sette inn og ta ut kontaktlinser er litt plundrete i begynnelsen for de fleste, men etter hvert som du får bedre øvelse sitter teknikken i fingrene og det går som en lek.

Men: Med lange negler kan du plutselig føle deg som en nybegynner igjen. Enten du har latt dine egne negler vokse seg lange eller fått påsatt falske negler, har du fått noen ekstra utfordringer når det gjelder håndtering av kontaktlinsene dine.

Innsetting og uttak av kontaktlinser lar seg imidlertid fint gjennomføre også med lange negler, bare du tilpasser teknikken litt. Her viser vi deg hvordan du raskt og enkelt setter inn og tar ut kontaktlinsene, uten å risikere å skade verken linsene eller øynene dine. Det er fullt mulig å få i både pose og sekk: skarpt syn og perfekt manikyr!

Også her gjelder det for øvrig at øvelse gjør mester. Sørg for å gi deg selv rikelig med tid de første gangene — stress og kav er den uerfarne, langneglede kontaktlinsebrukers verste fiende.

Innsetting av kontaktlinser med lange negler

De fleste som har korte negler, legger linsene på tuppen av fingeren for å sette dem inn. Når du har lange negler, fungerer det bedre å legge linsen omtrent midt på det første fingerleddet, som vist på bildet.

Innsetting av kontaktlinser med lange negler

Legg kontaktlinsen midt på fingerleddet i stedet for på fingertuppen

Når linsen er trygt plassert, holder du fingeren din horisontalt, mer eller mindre parallelt med øyet. Nå skal det være enkelt å sette linsen inn uten at neglen kommer i kontakt med øyeeplet.

For de fleste vil det være enklest å sette inn venstre linse med peke- eller langfingeren på venstre hånd, og høyre linse med høyre hånd. Da peker neglene alltid inn mot neseroten og kommer ikke i veien.

Uttak av kontaktlinser med lange negler

Å ta linsene ut igjen er nok den største utfordringen for deg som har lange negler. Slik gjør du det:

  1. Vask hendene grundig, og bruk helst en neglebørste.
  2. Tørk hendene godt på et håndkle som ikke loer. Jo tørrere fingrene dine er, desto lettere er det å få ut kontaktlinsene.
  3. Gjør klart linseetuiet med linsevæsken i, hvis du ikke har endagslinser som skal kastes direkte.
  4. Form en V med pekefinger og langfinger, og plasser fingrene litt på skrå over øyet slik at midten av de øverste fingerleddene er på høyde med pupillen. Neglene dine vil da være over øyet, på høyde med øyelokket.
  5. Før fingrene sammen slik at du får klemt linsen mellom fingertuppene, og dra den forsiktig ut.

Videoen nedenfor demonstrerer denne teknikken i detalj.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Personvernerklæring.
I Accept

I stedet for å bruke to fingre på samme hånd, er det også mulig å gjøre denne operasjonen med pekefingrene eller langfingrene på begge hender. Prøv deg fram og finn ut hva som fungerer best for deg.

Hvis du fortsatt syns det er vanskelig å få kontaktlinsene ut, er det mulig å få kjøpt små sugekopper og gummipinsetter som kan gjøre jobben lettere. Spør hos optikeren eller på apoteket.

Helt håpløst? Vurder døgnet-rundt-linser, så går det flere uker mellom hver gang du trenger å streve med linsene!