Tørre øyne er noe mange kontaktlinsebrukere er godt kjent med. Kontaktlinser dekker irisen, noe som av og til hindrer at tårevæsken klarer å fukte dette området tilstrekkelig. Dette kjennetegnes ved rødhet, hyppig blunking og noen ganger et tåkete, uklart syn.

Tårevæsken strekker ikke til

tørre øyneTårevæsken er viktig for øyet. Den sørger for å fukte overflaten av øyet, og hjelper til å fjerne støv og små partikler. Tårevæsken inneholder dessuten enzymer som dreper bakterier og hindrer dem i å formere seg.

Av forskjellige årsaker lider enkelte mennesker av tørre øyne. Øyet produserer ikke nok tårevæske, eller tårevæsken fordamper for raskt på grunn av uheldig klima eller uvanlig kjemisk sammensetning av tårevæsken. Rød farge, irritasjon, lysfølsomhet og en følelse av å «ha noe i øyet» er noen av symptomene på tørre øyne. Noen ganger kan øyet også føles veldig fuktig, i det det førsøker å overkompensere for fuktighetstap.

Kvinner, eldre og diabetikere mer utsatt

Ca 40 % av alle voksne vil oppleve å ha tørre øyne i løpet av livet. Det forekommer oftere blant eldre, og det har blitt anslått at 75 % av alle over 65 lider av tørre øyne.

Kvinner er mer utsatt for tørre øyne enn menn, mest sannsynlig av hormonelle årsaker. Graviditet og amming, menstruasjon, p-piller, lavt inntak av karbohydrater, lavt stoffskifte og overgangsalder kan alle bidra til å forårsake tørre øyne.

Allergier, Sjögrens syndrom, diabetes, og diverse øyelidelser kan også være medvirkende årsaker til tørre øyne. Noen medikamenter kan også bidra til redusert fuktighet i øyet.

Tørre øyne ved bruk av kontaktlinser

Mellom 15 % og 25 % av alle kontaktlinsebrukere lider av tørre øyne. De fleste myke linser inneholder mellom 50 og 70 % vann. En tynn linse mister raskt fuktighet, og formen kan derfor endres slik at den klistrer seg til øyets overflate. Brukere av kontaktlinser kan derfor føle ubehag, spesielt ved lengre tids bruk, ved at øynene svir og brenner.

Endagslinser eller døgnet-rundt innebærer økt risiko for tørre øyne dersom de brukes lenger enn anbefalt. De fleste moderne kontaktlinser er laget av en høy andel vann. Når linsene brukes i en lang periode, begynner noe av vannet i plastlinsen å forsvinne. Når dette skjer, vil linsen automatisk forsøke å ta opp i seg tårevæsken som produseres naturlig i øyet. Enkelte aktiviteter og miljøer kan forsterke denne effekten, slik som sigarettrøyk, sterk varme og vind.

Silikonlinser, øyedråper og solbriller kan hjelpe

Nye kontaktlinser laget av silikon hydrogel har vist seg å hjelpe for mange som lider av tørre øyne. De har et lavt vanninnhold og mister mindre av væsken i tørre omgivelser. Linsene beholder derfor i stor grad sin form. Silikon hydrogel-linser slipper også inn en høy andel oksygen til øyet, som bidrar til å holde det fuktig. Slike linser har også en overflate som hindrer uttørring.

Det finnes også øyedråper som hjelper mot tørre øyne. Disse er til salgs hos optiker og apotek. Enkelte kjente merker, som Blink, kan også bestilles på nettet. Dråper som innholder konserveringsmidler skal ikke brukes sammen med kontaktlinser, fordi konserveringsmiddelet lett samler seg på linsene. Fuktdråper fåes derfor også i engangspakker som ikke innholder konserveringsmidler. Disse er lette å ta med seg rundt omkring.

Tørre øyne kan delvis avhjelpes ved bruk av luftfuktere inne og solbriller ute. Solbriller beskytter ikke bare øynene mot sol, men også vind og støv som kan medvirke til tørrhet.

Forebygging av tørre øyne

Det er flere grep du kan ta for å forebygge tørre øyne ved å sikre at kontaktlinsene holder seg så fuktige og behagelige som mulig:

  • Vurder å bruke et kontaktlinsemerke some er laget spesielt for tørre øyne. CooperVision og American Hydron er to populære linseprodusenter som har laget kontaktlinser egnet for tørre øyne.
  • Bruk aldri linsene lenger enn anbefalt av optiker, eller etter utløpsdato.
  • Prøv å unngå å utsette øynene for irritasjonsmomenter slik som sigarettrøyk.
  • Vurder å kjøpe øyedråper for kontaktlinsebrukere. Disse dråpene kan gi en midlertidig løsning når du føler at øynene er tørre og du trenger litt ekstra tårevæske. Hvis du har sensitive øyne, kjøp øyedråper uten konserveringsmiddel.
  • Legg linsene i linsevæske regelmessig. Hvis du får tørre øyne etter å ha brukt linser bare i noen timer, kan du legge dem i linsevæske i 5 – 10 minutter. Dette vil friske opp linsene og gjøre dem mer komfortable å bruke resten av dagen.