Mange syns det er deilig med solarium når vinteren drar ut i langdrag eller sommersola uteblir, men lurer på om det er trygt å beholde kontaktlinsene på når de tar sol.

Svaret er ja, du kan fint bruke kontaktlinser i solarium — så lenge du bruker solariumsvett og tar noen viktige forholdsregler.

Solarium smelter ikke linsene, men kan gi tørre øyne

Kanskje har du hørt rykter om at linsene kan smelte av varmen fra solariet, men det er det ingen grunn til å bekymre seg for. Det er ikke farligere å bruke linser i solariet enn det er når du soler deg på stranda.

Når kontaktlinsene dine er produsert og blisterpakket blir de sterilisert, som regel med fuktig varme på litt over 120°C. Kontaktlinsene dine tåler med andre ord atskillig høyere varme enn det huden og øynene dine gjør.

Varmen fra solariet kan imidlertid gjøre at øynene blir tørre og kontaktlinsene gir ubehag. Plages du ofte med dette, kan det være like greit å ta linsene ut før hver soltime.

Skulle du komme til å sovne i solariet og våkne med tørre, irriterte øyne, kan fuktende øyedråper hjelpe. Har du ikke øyedråper, bør du ikke prøve å ta ut linsene med én gang. Vent til tårevæsken din har fått fuktet linsene på naturlig måte før du tar dem ut, ellers kan du komme til å skade hornhinnen.

Les ogsåLinser og tørre øyne: Tenk forebygging

Bruk beskyttelsesbrillene!

Selv om det ikke er noen fare for at linsene dine skal smelte, betyr det ikke at solarium er harmløst for øynene.

Ifølge Statens strålevern gir norske solarier omtrent seks ganger så mye UVA-stråling som sommersol i Oslo, og dobbelt så mye UVB-stråling. Slik stråling kan gi alvorlig og varig skade på øynene, enten du bruker kontaktlinser eller ikke.

Det er derfor viktig at du alltid bruker beskyttelsesbriller i solariet. I de fleste solarier kan du enten låne beskyttelsesbriller eller kjøpe dem for en billig penge (ca 20-40 kroner), enten i resepsjonen eller fra en automat.

Kontaktlinser kan beskytte mot UV-stråling

Enkelte kontaktlinser har innebygget beskyttelse mot UV-stråling, slik at øynene dine faktisk er bedre beskyttet med enn uten kontaktlinser. Det gjelder både i solariet og når du er ute i naturlig sollys.

De fleste linsene i Acuvue-familien, for eksempel den populære endagslinsen 1-Day Acuvue og månedslinsen Acuvue 2, gir utmerket UV-beskyttelse.

Toukerslinsen Avaira Vitality og endagslinsen Daysoft UV 58 er andre gode alternativer.

Les også: Ikke alle kontaktlinser beskytter mot UV-stråler

Kontaktlinsene beskytter imidlertid bare den delen av øyet som er dekket av linsen. Den hvite delen av øyet, og den tynne huden rundt, er fortsatt eksponert for UV-strålingen. Derfor skal du alltid bruke solbriller i tillegg når du er ute i solen, og altså beskyttelsesbriller når du tar solarium.