Vi mennesker får bare utdelt ett par øyne. Kontaktlinser har vært en revolusjonerende hjelp for mange med synshemming, men gal bruk av kontaktlinser kan gi betydelig ubehag og til og med føre til ubotelig skade.

Ved å følge disse ni reglene kan du holde linsene dine klare og fuktige, og beskytte øynene dine mot skader og sykdommer.

Regel #1. Pass på at du får riktige linser for dine øyne. Det er viktig at du først får sjekket øynene av en optiker, som tar en synstest og anbefaler en type kontaktlinse som vil passe. Å finne ut hvilke linser som er riktige for deg, er første skritt for å beskytte øynene.

Regel #2. Vask hendene før du håndterer linser, og vask linsene i linsevæske hver gang du bruker dem og hver gang du tar dem ut av øynene (dette faller bort dersom du bruker endagslinser).

Regel #3. Bytt kontaktlinsebeholder ofte. Eksponering for luft og linsevæske kan føre til at det dannes et belegg i etuiet, som kan være vanskelig å se med det blotte øye. Vask etuiet ofte og bytt det ut etter noen måneder for å være på den sikre siden.

Regel #4. Vær påpasselig med hva slags linsevæske du benytter. Bruk aldri en væske som er gått ut på dato, og bruk aldri en linsevæske som ikke er anbefalt for dine linser. Det er også anbefalt å unngå å legge linsene tilbake i etuiet med samme væske som har blitt brukt tidligere. Hell ny linsevæske i etuiet hver gang du tar ut linsene.

Regel #5. Vær påpasselig med at du ikke lar myke kontaktlinser tørke ut. Dette kan føre til at de blir skjøre og ubrukelige. Hvis linsene ikke er på øyene dine, skal de alltid være i linsevæske.

Regel #6. Bruk aldri kontaktlinser lenger enn det som er anbefalt i instruksjoner for bruk. Ulike kontaktlinsetyper har ulike varigheter, og disse må følges nøye selv om du kanskje føler at linsene virker fine og kunne blitt brukt lenger.

Regel #7. Prøv å unngå eksponering for røyk, ekstrem varme og andre irriterende elementer i luften som kan bidra til tørre øyne.

Regel #8. Ikke bruk kontaktlinser dersom du føler irritasjon eller smerte. Ta dem av og rens dem før du prøver igjen. Hvis irriasjonen fortsetter, kontakt en lege eller optiker for videre veiledning.

Regel #9. Som en generell regel er det ikke anbefalt å sove med linser på. Det finnes unntak til denne regelen, slik som kontaktlinser fra Bausch & Lomb eller Johnson & Johnson som er laget spesielt for å kunne være på om natten. Snakk med optikeren dersom du ønsker å kunne bruke døgnet-rundt-linser.