Toukerslinser er en type kontaktlinser som har mye til felles med månedslinser. De skal tas ut hver kveld, rengjøres og legges i linsevæske over natten, og settes inn igjen neste morgen. Men som navnet antyder, brukes de i motsetning til månedslinser i maksimum to uker før de skal kastes og erstattes med et nytt par.

I noen tilfeller kan det imidlertid herske litt forvirring om hvorvidt et bestemt kontaktlinsemerke er en toukerslinse eller en månedslinse. La oss se på et par eksempler.

Toukerslinse eller månedslinse?

Acuvue 2 er en anvendelig og relativt rimelig kontaktlinse fra produsenten Johnson & Johnson. Men er det en toukerslinse eller en månedslinse? Riktig svar: begge deler! Hvor lenge du kan bruke Acuvue 2 kommer nemlig an på hvordan øynene dine reagerer på linsene, og hvor intensiv bruken er.

Kanskje har du for eksempel lett for å få proteinbelegg på linsene, eller ekstra følsomme øyne. Da må du bytte ut linsene litt oftere enn andre for å beholde godt syn og god øyehelse, og derfor er det optikeren som bestemmer om du kan bruke Acuvue 2 i to uker eller mer.

Et annet eksempel er Avaira Vitality. På produsenten CooperVisions hjemmesider beskrives Avaira Vitality som en toukerslinse, mens alle butikkene i vår prissammenligning selger den som månedslinse. Så hva er riktig?

Svaret er at ulike land har ulike krav til godkjenning av linser for bestemte tidsperioder. I Norge er Avaira Vitality godkjent som månedslinse, og de fleste nordmenn som bruker disse linsene bytter dem ut en gang i måneden. I andre land kan de imidlertid være godkjent bare som toukerslinser, og produsenten må derfor markedsføre dem som sådan.

Det viktigste er at du er ærlig med deg selv og optikeren om hvor intensivt du bruker kontaktlinsene dine, og respekterer den bæretiden du får anbefalt.

Husk også at riktig og nøyaktig rengjøring og oppbevaring vil bidra til å forlenge linsenes levetid og holde linsebudsjettet ditt nede.

Kan toukerslinser brukes annenhver dag i en måned?

Her er en annen kilde til forvirring: Optikeren har skrevet ut resept på toukerslinser til deg, men du bruker bare linsene de dagene du trener. I gjennomsnitt har du dem på cirka annenhver dag. Er det da greit å bruke linsene i en måned før du bytter dem ut?

Beklager: det er det ikke. Når en kontaktlinse er godkjent for to ukers bruk, betyr det to kalenderuker fra forpakningen blir åpnet — ikke 14 bæredager. Når pakken først er åpnet, begynner en sakte nedbrytingsprosess på linseoverflaten. Proteiner, fett og bakterier vil samle seg, og du risikerer uklare linser eller i verste fall infeksjon.

Hvis du ikke bruker linsene dine hver dag, bør du undersøke om det vil lønne seg med endagslinser i stedet.

Et slag for toukerslinsene

Toukerslinser er langt mindre populært enn månedslinser, men egentlig er det synd. Toukerslinsene har nemlig mange fordeler. Prismessig kommer de bedre ut enn endagslinser, samtidig som de kan være mer komfortable og hygieniske enn månedslinser. Med hyppigere utskifting får ikke smuss og bakterier anledning til å feste seg før linsene skal byttes ut.

Noe å vurdere for dine neste linser?