Hele, rene og riktig tilpassede kontaktlinser skal alltid være bekvemme å ha på, og skal ikke forårsake hodepine. Hvis du opplever å få vondt i hodet når du bruker kontaktlinsene dine, bør du søke profesjonell hjelp for å avklare om problemet er relatert til synet ditt og eventuelt til kontaktlinsebruken.

Hvorfor kan kontaktlinser gi deg hodepine? I de fleste tilfellene skyldes det at synet ikke blir korrigert slik det skal, og at du derfor hele tiden anstrenger øynene for å se godt.

Dette er de vanligste grunnene til hodepine ved bruk av kontaktlinser:

Forveksling av høyre og venstre linse

Hvis du bruker månedslinser eller andre linser som skal tas ut hver kveld og oppbevares i linsevæske over natten, kan det skje at du ved et uhell kommer til å bytte om høyre og venstre linse. Når du setter linsene inn igjen blir synskorreksjonen feil, og hodepine kan være resultatet.

Hvis du tror det fins en mulighet for at du kan ha forvekslet linsene dine, forsøk å bytte dem ut med et nytt par og se om hodepinen forsvinner.

Tørre øyne kan gi vondt i hodet

Linser og hodepine: Øyedråper

Tørre øyne kan i noen tilfeller føre til ubehag i øynene og eventuelt hodepine, og kontaktlinsebrukere er mer utsatt for tørre øyne enn andre. Miljøfaktorer som tørt inneklima og sigarettrøyk kan forverre problemet.

Hodepine som skyldes tørre øyne oppstår vanligvis relativt sent på dagen.

Tørre øyne kan til en viss grad forebygges. Bruk aldri kontaktlinsene dine i lengre tid enn det som er foreskrevet, og vurder å bruke øyedråper for å supplere den naturlige tårevæsken. Optikeren din kan også anbefale kontaktlinser som er spesielt utviklet for brukere som plages med tørre øyne.

Les også: Linser og tørre øyne: Tenk forebygging

Begynnende presbyopi (alderslangsynthet)

Presbyopi, også kjent som alderslangsynthet, er det gradvise tapet av evnen til å fokusere på kort avstand som de aller fleste av oss opplever når vi kommer i førtiårene.

Hvis du har brukt kontaktlinser i mange år, kan du oppleve å få hodepine når du begynner å utvikle presbyopi. Det gjelder særlig hvis du fokuserer mye på nært hold, for eksempel hvis du arbeider ved en dataskjerm hele dagen.

Hvis du ikke tidligere har hatt noen problemer med linsene dine, og alderen din tilsier at dette kan være en mulig årsak, bør du be optikeren om en ny synstest og råd om progressive linser eller lesebriller.

Dårlig tilpassede toriske linser

Toriske linser har en asymmetrisk form som gjør at de kan korrigere astigmatisme (skjeve hornhinner). I motsetning til vanlige linser, skal toriske linser derfor alltid ligge i samme posisjon på øyet. Hvis linsene er dårlig tilpasset og beveger seg litt på øyeoverflaten, kan det medføre feil korreksjon av astigmatismen, anstrengte øyne og hodepine.

Hvis du bruker toriske linser og får vondt i hodet når du har brukt dem i noen timer, bør du bestille time hos optikeren for å få en vurdering av om linsene dine fungerer som de skal.

Øyeslitasje grunnet skjermbruk

Hvis du tilbringer mange timer daglig ved en skjerm, er du utsatt for å få øyeslitasje (Computer Vision Syndrome). Anstrengte øyne og hodepine er vanlige symptomer; det er også uklart syn og ømfintlighet for lys.

Kontaktlinser gjør deg ikke mer utsatt for øyeslitasje, men tørre øyne kan forverre symptomene. Be optikeren om råd for hvordan du kan forebygge øyeslitasje dersom du merker at hodepinen oppstår hyppigere under og etter skjermbruk.

Les også: Kontaktlinser og lysfølsomhet: Årsaker og behandling

Linsene har feil styrke

Det skjer ikke ofte, men hvis det ble gjort en feil på linseseddelen din og du har fått kontaktlinser med feil styrke eller på annen måte feil korreksjon, kan det gjøre at øynene blir anstrengte og at du derfor får hodepine.

Hvis du har fått linser med feil korreksjon, er synet ditt sannsynligvis ikke helt perfekt når du har linsene på. Hvis du ser uskarpt, myser eller føler at du må anstrenge øynene for å se godt med linser på, bør du bestille ny time hos optikeren for å ta ny synstest og kontrollere at linseseddelen er riktig.

Be optikeren om råd

Hvis det ikke hjelper å bytte ut linsene dine med et nytt par og hodepinen vedvarer over tid, bør du oppsøke profesjonell hjelp. Optikeren kan vurdere om det er sannsynlig at hodepinen skyldes kontaktlinsene eller ikke, og vil henvise deg videre om nødvendig.