For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Personvernerklæring.
I Accept

Denne videoen viser deg trinn for trinn hvordan du setter inn kontaktlinsene dine. I begynnelsen kan det føles vanskelig, men innsetting av kontaktlinser blir raskt en vane.

Trinn 1: Ha alt klart

Sjekk at du har det du trenger: kontaktlinser, speil, såpe, vask, håndkle, godt lys og eventuelt linsevæske og linseetui.

Trinn 2:  Vask og tørk hendene

Vask hendene godt med såpe og varmt vann. Pass på at såpen er skylt skikkelig av. Bruk et rent håndkle som ikke loer, eventuelt papir, til å tørke hendene godt.

Trinn 3: Klar til å sette inn

Åpne linseetuiet, eller hvis du bruker endagslinser, åpne emballasjen. Hvis du bruker ulike styrker på hvert øye, pass på at du vet hvilken linse som skal inn på henholdsvis høyre og venstre øye. Plasser linsen på tuppen av pekefingeren på høyre hånd (eller venstre hvis du er venstrehendt). Pass på at linsen ikke er “på vrangen”. Er du i tvil om hvilken vei linsen skal settes inn? Se vår detaljerte artikkel om riktig og feil vei på kontaktlinser.

Trinn 4: Sett inn linsen

Bruk langfingeren på samme hånd som holder linsen til å dra huden under øyet forsiktig nedover. Bruk langfingeren på den andre hånden til å dra øyelokket oppover. Se opp i taket, og sett linsen forsiktig på den nedre delen av det hvite i øyet. Noen er mer komfortable med å bare bruke en hånd til å sette inn linsen, og å åpne øyet med langfingeren og pekefingeren på den andre hånden. Du kan gjerne eksperimentere litt og finne ut av hva du selv syns er enklest.

Trinn 5:  Tilpass

Ta fingrene bort fra øyet og blunk et par ganger. Det kan også være nødvendig å rulle med øynene i begge retninger for at linsen skal falle riktig på plass. Hvis luftboblene under linsen ikke går bort etter at du har rullet med øynene, lukk øyet og press forsiktig mot øyelokket for å få bort boblene.

Trinn 6:  Gjenta

Gjør det samme for det andre øyet.