De siste årene har enkelte norske apotekkjeder begynt å føre kontaktlinser. Er ditt lokale apotek et utsalgssted du burde vurdere når du skal handle nye linser?

Siden 2014 har det vært mulig å kjøpe linser fra apotekene i kjedene Vitus og Ditt Apotek. Begge kjedene samarbeider med det svenske selskapet apoLinsen, som tilbyr kontaktlinser både via apotekkjedene og via egen nettbutikk.

I mars 2018 begynte også Apotek 1-kjeden å selge kontaktlinser i et 30-talls apoteker landet over. Tilbudet ser altså ut til å være kommet for å bli, men hvor gunstig er det for deg som linsebruker?

Fordeler og ulemper med linser fra apoteket

Den viktigste fordelen med å kunne kjøpe kontaktlinser på apoteket er at du unngår ventetid. Hvis det virkelig haster med å skaffe nye linser, kan du gå på ditt lokale apotek og få kontaktlinsene dine med én gang.

Hvis du vanligvis handler kontaktlinser hos optikeren, kan også apoteket være et godt alternativ, særlig hvis du uansett har andre ærender der innimellom.

Utvalget hos alle kjedene er imidlertid svært begrenset: kun de mest populære linsene fra merkene Biofinity, Biomedics og Proclear, samt Freshlook fargelinser uten styrke, kan kjøpes fra apotekene. Bruker du et annet merke, vil du derfor ikke kunne dra nytte av denne muligheten.

Merk at salg av kontaktlinser fra apotekene ikke betyr at apotekansatte er kvalifiserte til å foreta kontaktlinsetilpasning. Dersom du får problemer med kontaktlinsene dine eller trenger faglig veiledning av andre årsaker, skal du alltid oppsøke optiker.

Prisnivå

Hvordan kommer så apotekkjedene ut prismessig?

Så vidt vi kan se, er det ikke spesielt lønnsomt å handle kontaktlinser på apoteket. Prisbevisste kontaktlinsebrukere vil kunne få langt bedre priser i nettbutikkene, og de laveste prisene finner du ved hjelp av spesialiserte nettsider for prissammenligning som linserpånett.no.

Takket være gode avtaler med nettbutikkene kan vi ofte tilby markedsledende priser på mange typer linser. Disse spesialprisene er kun tilgjengelige via våre lenker.

Dersom du er medlem av Vitus-apotekenes kundeklubb VI+ får du 20 prosent rabatt på enkelte typer kontaktlinser, men selv med denne rabatten blir det dyrere å handle på apoteket enn via våre sider.

Her er noen priseksempler, innhentet 9. april 2018:

Biomedics 1-day Extra (30 stk)

 • Hos Vitus: kr 209 (kr 167 med VI+-rabatt)
 • Hos Apotek 1: kr 189
 • Vår beste pris: kr 96

Proclear dagslinser (30 stk)

 • Hos Vitus: kr 299 (kr 239 med VI+-rabatt)
 • Hos Apotek 1: kr 269
 • Vår beste pris: kr 116

Biofinity døgnlinser (6 stk)

 • Hos Vitus: Ikke tilgjengelig
 • Hos Apotek 1: kr 499
 • Vår beste pris: kr 195

Freshlook fargelinser uten styrke (2 stk)

 • Hos Vitus: kr 299 (kr 239 med VI+-rabatt)
 • Hos Apotek 1: kr 299
 • Vår beste pris: kr 150

Konklusjon

Apotekkjedene kan være gode å ty til dersom du bruker kontaktlinser av et merke apotekene tilbyr, og hvis du har det for travelt til å vente på en forsendelse fra en nettbutikk eller foretrekker å ikke kjøpe kontaktlinser via internett.

I de fleste andre andre kjøpssituasjoner vil du kunne finne et større utvalg av merker og styrker, samt langt lavere priser, i nettbutikkene.