Kroppen gjennomgår dramatiske forandringer når man er gravid, og det er ikke uvanlig å oppleve at også øynene og synet blir påvirket. Mange lurer derfor på om det er trygt å fortsette å bruke kontaktlinser under svangerskapet.

I de aller fleste tilfeller kan gravide kvinner fint bruke kontaktlinser som før, men det er nyttig å være klar over hvilke endringer som er normale og ufarlige, og hvilke som kan være mer bekymringsverdige.

Hvorfor og hvordan påvirkes øynene under graviditet?

gravidDet er to hovedgrunner til at øynene og synet kan endre seg under graviditeten.

For det første kan hormonelle forandringer i kroppen medføre endringer i mengden og kvaliteten på tårevæsken. Øynene kan føles tørre og irriterte, eller plutselig bli rennende. Dette er ufarlig, men kan være nokså plagsomt, særlig for kontaktlinsebrukere.

For det andre er det vanlig at gravide kvinner får “vann i kroppen“ (ødem), som forårsaker hevelser mange steder i kroppen. Dette fenomenet kan også medføre at tykkelsen og krumningen på hornhinnen forandres. Endringen er minimal, men det kan være nok å påvirke hvor godt kontaktlinsene dine sitter og hvor godt de korrigerer synet.

Noen gravide opplever også lette synsforstyrrelser, som litt uklart syn, flekker eller flytere (“fluer“) i synsfeltet. Som regel er disse harmløse. Dersom du får kraftige synsforstyrrelser, særlig i form av flimring foran øynene eller redusert synsfelt, bør du imidlertid kontakte jordmor eller lege umiddelbart. Slike forstyrrelser kan være symptomer på svangerskapsforgiftning.

Lindring av ubehag ved kontaktlinsebruk under graviditet

Riktig og renslig bruk av kontaktlinser er viktig enten du er gravid eller ikke, og kan forebygge eller i alle fall redusere irritasjon og ubehag. Tips om riktig håndtering av kontaktlinser finner du i vår artikkel 9 regler for sunne øyne og friske linser.

Hvis øynene likevel føles tørre og irriterte, kan det gi god lindring å bruke fuktdråper flere ganger daglig. Pass på at du bruker øyedråper som er beregnet på kontaktlinsebrukere. Dråper som inneholder konserveringsmidler skal ikke brukes sammen med kontaktlinser, da konserveringsmiddelet fester seg til linsene. Noen typer øyedråper skal heller ikke brukes under graviditet og amming. Be om råd hos optikeren eller på apoteket.

Dersom ikke øyedråper lindrer irritasjonen, bør du vurdere å bruke briller hele eller deler av dagen så lenge du er gravid. Optikeren kan eventuelt foreslå en annen type linser enn de du bruker til vanlig, men du har ingen garanti for at tørrheten og irritasjonen ikke kommer tilbake etter hvert som den gravide kroppen fortsetter å forandre seg.

Noen kvinner opplever også at kontaktlinsene sitter dårligere, flytter seg på øyet eller faller ut, særlig hvis de gnir seg i øynene. Dette skyldes endringene i formen på hornhinnen. Slike plager unngås også best ved å bruke briller i stedet for kontaktlinser.

Synskorreksjon under graviditet

Noen gravide kvinner opplever at synet endrer seg, men som regel er det i beskjeden grad. Det vanligste er at nærsynte blir litt mer nærsynte og langsynte blir litt mer langsynte enn før graviditeten. Vanligvis er disse endringene forbigående, og det er unødvendig å få tilpasset nye kontaktlinser eller briller.

Hos enkelte gravide kan fokuseringsevnen og mørkesynet svekkes. Slike endringer er det lite å gjøre med annet enn å ta hensyn til dem, spesielt ved bilkjøring. Kjør ekstra forsiktig, og la andre ta mørkekjøringen når det er mulig hvis du merker at du har dårligere mørkesyn enn vanlig.

Etter fødselen

Hos de aller fleste forsvinner øyeplagene og synsendringene raskt etter fødselen, men hos noen blir ikke synet som før igjen før de slutter å amme. I noen sjeldne tilfeller blir synsendringene permanente.

Dersom du opplever at kontaktlinsene du brukte før graviditeten fortsatt ikke sitter godt eller ikke gir riktig synskorreksjon noen måneder etter fødselen, anbefaler vi at du ber optikeren om en ny vurdering. Optikeren kan også gi råd om hvor lenge du bør vente før du eventuelt kjøper nye kontaktlinser og briller med endret korreksjon.

Kilder:

The eye and visual system in pregnancy, what to expect? An in-depth review. Oman J Ophthalmol. 2013 May-Aug; 6(2): 87–91.