Et stykke ut i førtiårene begynner de aller fleste av oss å få problemer med å fokusere på kort avstand. Tidligere var lesebriller det eneste hjelpemiddelet som kunne korrigere slik alderslangsynthet (presbyopi). De siste årene har imidlertid et nytt alternativ kommet på markedet: Progressive, eller multifokale, kontaktlinser.

Hvis du syns det er slitsomt å måtte ha lesebriller med deg overalt, hvis du stadig glemmer hvor du har lagt brillene, eller du rett og slett misliker briller av forfengelighetsgrunner, kan progressive linser være verdt å vurdere.

Monovisjon-linser og progressive linser

De første linsene som ble tilgjengelige for alderslangsynte var såkalte monovisjon-linser. Monovisjon innebærer at det brukes forskjellig korreksjon på hvert av øynene. En av linsene blir tilpasset for å se godt på avstand (som regel med det dominante øyet), mens den andre optimiseres for godt syn på nært hold.

Teknikken brukes fortsatt, men har en del ulemper. Blant annet blir dybdesynet svekket, siden øynene ikke samarbeider som normalt (binokulært syn). Med progressive linser unngår man dette problemet.

På samme måte som progressive briller, har progressive linser et spekter av styrker som gjør at du kan se godt både på kort og langt hold. Øyet ser gjennom forskjellige styrker samtidig, og lærer seg raskt å fokusere riktig for å se skarpt på den avstanden du konsentrerer deg om i øyeblikket.

Det fins to måter å oppnå denne fleksible korreksjonen på. Med asfæriske linser er styrken midt på linsen forskjellig fra styrken ytterst mot kanten. Konsentriske linser har derimot flere separate ringer med forskjellig styrke.

I begynnelsen trengs det en viss tilvenningsperiode før det går automatisk å fokusere riktig, men de fleste brukere syns det er en liten pris å betale sammenlignet med ulempene knyttet til lesebriller.

Fordeler og ulemper med progressive linser

lesebrillerMed progressive linser ser øyet gjennom styrker for avstand og nærhet samtidig. De to bildene overlapper hverandre i hjernen, som må sortere inntrykkene, forkaste de uskarpe bildene og beholde bare de skarpe. Dette går raskt automatisk, men korreksjonen blir ikke riktig like bra som med lesebriller.

For noen innebærer dette en vesentlig ulempe. Personer som har et yrke eller driver andre aktiviteter som betinger veldig godt syn på nært hold, som regnskapsførere, grafiske designere og gullsmeder, vil kanskje fortsatt foretrekke briller, iallfall for de mest krevende oppgavene.

Dersom du ikke har behov for synskorreksjon på langt hold, får du også noe dårligere avstandssyn (men desto bedre syn på nært hold!).

Men progressive linser har også mange fordeler. Å kunne se godt både på langt og nært hold uten å måtte plundre med brillene er den avgjørende faktoren for at mange velger progressive kontaktlinser. Kontaktlinser kan også fungere bedre enn briller for de som trenger å se klart i alle retninger, inklusive oppover, for eksempel folk som arbeider i byggebransjen.

I tillegg kommer det estetiske aspektet, samt at linsene gir et større synsfelt, større bevegelsesfrihet og større fleksibilitet enn briller. Hvis telefonen ringer trenger du ikke fiske opp brillene før du kan se hvem det er som prøver å få tak i deg!

Det kommer stadig nye og bedre progressive linser på markedet, og følgelig passer de for stadig flere. Blant annet er det nå mulig å få kjøpt progressive linser med lavt væskeinnhold, som ofte fungerer bedre for de som plages med tørre øyne — et vanlig problem hos kvinner over 40 år.

Konklusjon: Den teknologiske utviklingen har omsider gjort det mulig å skjule at du har kommet i lesebrillealderen. Noe å tenke på?

Les også: Sammenlign priser på progressive linser