Å beskytte huden mot skadelig solstråling er en selvfølge for de fleste av oss, men hva med øynene?

Ultrafiolette stråler kan potensielt gjøre stor skade på synet. Heldigvis fins det i dag gode hjelpemidler for å minske denne risikoen, ikke minst kontaktlinser med innebygde filtre mot både UVA- og UVB-stråling.

Husk at kontaktlinser med UV-filter bare beskytter den delen av øyet som er dekket av linsen. Det hvite i øynene og huden rundt blir fortsatt eksponert for strålingen, så du bør alltid benytte solbriller og/eller annen solbeskyttelse i tillegg.

Her er våre fem beste anbefalinger for linser med solfilter.

UV-klasser for linser

Klasse 1: blokkerer minst 90 % UVA og 99 % UVB

Klasse 2: blokkerer minst 70 % UVA og 95 % UVB

1-day Acuvue Trueye

Acuvue er det eneste store linsemerket som tilbyr beskyttelse mot skadelig UV-stråling som standard for alle linsene i produktfamilien. Den aller beste beskyttelsen får du med endagslinsen 1-Day Acuvue TruEye.

1-day Acuvue Trueye er i UV-klasse 1, og blokkerer minst 96 % av UVA-strålene og 99 % av UVB-strålene. Dette er derfor den perfekte endagslinse for deg som oppholder deg mye ute eller som ofte reiser til solfylte strøk.

Kontaktlinsene er laget med en spesiell teknologi som gjør at linsens overflate fuktes kontinuerlig, noe som gir ekstremt god bærekomfort. Teknologien gjør også overflaten så glatt at du nesten ikke kan merke at du har linsene på.

Avaira Vitality

Avaira Vitality er blant de rimeligste linsene med solfilter på markedet. Denne linsen har også UV-beskyttelse i klasse 1, og blokkerer altså mer enn 90 % av UVA-strålene og 99 % av UVB-strålene.

Produsenten markedsfører Avaira Vitality som to-ukerslinse, men mange av nettbutikkene selger den som månedslinse. Følg de anvisningene optikeren har gitt deg. Avaira Vitality benytter Aquaform-teknologien til produsenten CooperVision, som holder overflaten på linsene fuktig hele dagen og gir utmerket komfort.

Avaira Vitality fins også som toriske linser for skjeve hornhinner (astigmatisme). Avaira Vitality Toric har den samme gode UV-beskyttelsen som Avaira Vitality.

Biomedics 55 Evolution

Biomedics 55 Evolution er en rimelig og god månedslinse som også er utstyrt med UV-filter. De tynneste linsene (-2.00 til -10.00 dioptrier) blokkerer 70 % av UVA-strålingen og 96 % av UVB-strålingen, mens tykkere linser vil blokkere enda litt mer.

Biomedics 55 Evolution har en lys blå såkalt håndteringsfarge, som gjør det lett å se linsen når den skal settes inn. Blåfargen påvirker ikke øyenfargen din eller hva du ser når du har linsene på.

Mange optikerkjeder selger Biomedics 55 Evolution under egne merkenavn, blant annet iWear DR Comfort, Easyvision Monthly Classic, Easyvision Monthly Standard og Eye Q Premium. Hvis optikeren har anbefalt deg et av disse merkene, kan du trygt kjøpe Biomedics 55 Evolution på nett—linsene er de samme, bare innpakningen er forskjellig.

Daysoft UV 58

Som navnet antyder er Daysoft UV 58 en endagslinse som er spesielt utviklet for å beskytte mot skadelig solstråling, og linsene blokkerer både UVA- og UVB-stråler. Men i likhet med andre linser med UV-filter beskytter de bare den delen av øyet som er dekket av linsen, så bruk i tillegg solbriller eller annen solbeskyttelse.

Daysoft UV 58 inneholder 58 % vann, og holder seg fuktige og myke hele dagen. De er også svært tynne og har ekstra myke kanter for maksimal komfort.

Daysoft benytter ultrakompakt emballasje til alle sine linser. Det innebærer lavere miljøbelastning enn andre endagslinser, takket være mindre avfallsmengder og mer effektiv transport.

MyDay daily disposable

MyDay daily disposable er en relativt ny endagslinse. Den har et UVA-filter som blokkerer 85 % av strålingen, og et UVB-filter som blokkerer 96 % av de skadelige strålene.

I tilvirkningen av MyDay daily disposable brukes det mindre silikon enn i andre linser, noe som gjør at linsene føles ekstra myke og bidrar til å holde øynene fuktige hele dagen.

MyDay daily disposable kan også selges under navnene Eye Q One-Day Superior eller iWear DD Supreme XX. Er det ett av disse merkene du har fått anbefalt, kan du fint bestille MyDay daily disposable i stedet, siden selve linsene er identiske.

UV-stråling av øynene: hva risikerer du?

Mens huden beskytter seg selv mot ultrafiolett stråling ved å utskille melanin (pigmentet som gjør at vi blir brune), har ikke øyene noe tilsvarende beskyttelsessystem.

UVB-strålingen absorberes delvis i hornhinnen, der den kan forårsake akutte skader som hornhinne- og bindehinnebetennelse (for eksempel snøblindhet). UVA-strålingen trenger litt dypere inn og kan føre til endringer eller skader i linsens struktur.

Den vanligste og mest alvorlige langtidseffekten er grå stær (katarakt), som skyldes at UV-strålingen har fragmentert proteinmolekylene i hornhinnen og linsen.

Vær oppmerksom på at linsene i barns øyne slipper gjennom flere stråler enn voksnes. De får derfor mer UV-stråling helt inn på netthinnen, og er mer utsatt for skader på denne.

Visste du at ...

… øynene sjelden utsettes for direkte sollys, men at de skades av refleksjoner fra overflater i omgivelsene?

  • Nysnø reflekterer opptil 95 % av strålene
  • Opprørt vann reflekterer opptil 30 % av strålene
  • Lys sand reflekterer 5-25 % av strålene