I de aller fleste tilfeller er linser et bedre valg enn briller for deg som driver med sport og aktiv fritid. Kontaktlinser gir deg skarpt syn og en bevegelsesfrihet som du ikke kan få med briller. Blant fordelene med linser er:

  • Bedre dybde og sidesyn enn med briller
  • Du behøver ikke være redd for at brillene skal falle av, gli ned på nesen eller bli ødelagt
  • Ingen dugging
  • Kan kombineres med solbriller
  • Kan brukes under hjelmer og masker.

En annen fordel med kontaktlinser for utendørs sport er UV-filter. De fleste nye modeller på markedet har god UV-beskyttelse.

Fordeler med endagslinser

De fleste foretrekker dagslinser til sport, særlig dersom det er snakk om litt «røffere» aktiviteter. Dagslinser er lette å erstatte, og det er ikke så farlig om du skulle komme til å miste en linse. En annen fordel er at dagslinser er helt sterile når du setter dem inn, og faren for bakterier og rusk er derfor små. Men for de som av ulike grunner ikke ønsker dagslinser, er det også mulig å bruke andre typer linser.

Linser med UV-beskyttelse for utendørssport

Dersom du er mye ute i solen er det lurt å sjekke UV-beskyttelsen for linsene du bruker for å sikre deg at du bruker et merke med god beskyttelse. Sterke stråler kan gi stor skade på øynene ved langvaring eksponering.

Dagslinser med god UV-A og UV-B-beskyttelse er særlig viktig for utøvere av langrenn og svømming – snø og vann reflekterer omlag 85 % av solens stråler, og selv om du ser bort fra solen utsettes du derfor for ultrafiolette stråler.

Med solbriller kan solstrålene slippe til fra toppen og fra siden, men med kontaktlinser kan du få en ekstra beskyttelse som briller ikke gir. På den annen side dekker ikke kontaktlinser hele øyet. For langrenn og andre utendørsaktiviteter der soleksponeringen er sterk, er som regel en kombinasjon av linser og solbriller den beste løsningen.

En dagslinser som gir god UV-beskyttelse er 1-Day Acuvue Moist. For de som bruker 2-ukerslinser er Acuvue Oasys et godt valg. Dette er kontaktlinser som blokkerer 90 % av UV-A-strålingen og 99 % av UV-B-strålingen, den beste beskyttelsen på markedet.

Det britiske kvinnelige hockeylandslaget gikk for øvrig enda lenger før OL i Beijing i 2008, og utstyrte hele laget med røde kontaktlinser for å beskytte mot smog og sollys.

Kontaktlinser for sykkelritt

Mange lurer på om det vil fungere med kontaktlinser i et ritt som Birken. Farene for å få en gjørmeklatt i øyet er stor. Dersom alternativet er briller, er kontaktlinser likevel et bedre valg. En sykkellue samt sykkelbriller eller vernebriller vil gi tilstrekkelig beskyttelse i de fleste tilfeller. Skulle du likevel være så uheldig å få gjørmesprut i øyet, gjelder det å blunke noen ganger og som regel vil det gå greit. For å være på den sikre siden er det lurt å ta med seg et ekstra par linser.

Kontaktlinser for triatlon

For de fleste triatlon-utøvere er ikke briller et reelt alternativ. Så sant du har tette svømmebriller, vil det som regel fungere greit å bruke kontaktlinser.

En del utøvere opplever problemer med at kontaktlinsene blir tørre under svømmebrillene dersom disse er svært tette, og at blikket derfor kan bli litt slørete når de kommer ut av vannet. For de fleste går dette raskt over uten negative konsekvenser for syklingen.

Vind kan føre til at øyenene føles tørre. Som med alle aspekter ved konkurranse, er det lurt å prøve seg fram under trening for å finne ut av hva som er mest komfortabelt.