Hvis du noen gang har brukt p-piller, har du kanskje sett at «intoleranse for kontaktlinser» er en av de mulige bivirkningene som oppgis i pakningsvedlegget. Kanskje har du også selv opplevd at det ble ubehagelig å bruke kontaktlinser etter at du begynte med p-piller, eller etter at du byttet p-pillemerke.

Men hva er det egentlig som gjør at p-piller påvirker toleransen for kontaktlinser, og hva kan du selv gjøre for at det skal være mest mulig trygt og komfortabelt å bruke begge deler?

Hvorfor og hvordan kjønnshormonene påvirker øyet

Når du tar p-piller (unntatt minipiller) øker nivået av kjønnshormonet østrogen i kroppen, og dette påvirker mange flere fysiologiske prosesser enn bare eggløsningen og menstruasjonen.

Det økte østrogennivået kan blant annet gi forandringer i mengden og kvaliteten på tårevæsken. Tørre, irriterte øyne er derfor en ikke uvanlig bivirkning av p-piller. Tørre øyne kan for øvrig også være et symptom på lave østrogennivåer. Det er synkende østrogennivåer som gjør at mange kvinner får tørre øyne når de nærmer seg overgangsalderen.

Kontaktlinser flyter på tårefilmen i øyet. Samtidig absorberer de noe av tårevæsken, og dette kan også være en medvirkende årsak til at øynene føles tørrere.

Når du bruker både p-piller og kontaktlinser, kombineres altså to risikofaktorer for tørrhet og irritasjon. Dette er den viktigste grunnen til at noen kvinner opplever at de ikke lenger tåler kontaktlinsene så godt når de tar p-piller. Heldigvis gjelder dette slett ikke alle.

En annen vanlig bivirkning av økt østrogennivå er “vann i kroppen“ (ødem). Det kan gjøre at du føler deg litt oppblåst, og du kan få mindre hevelser på ulike steder i kroppen — inkludert hornhinnen.

Denne økte væskeansamlingen gjør at tykkelsen og krumningen på hornhinnen endres. Forandringen vil være minimal, men kan likevel påvirke hvordan linsene passer og hvor komfortable de oppleves.

P-ring, p-sprøyte og p-plaster har for øvrig de samme effektene som østrogenholdige p-piller, men på grunn av lavere konsentrasjon er ofte bivirkningene mindre uttalte.

Les også: Trygg bruk av kontaktlinser under graviditet

Blodpropp i øyet: En sjelden bivirkning

Alle hormonelle prevensjonsmidler som inneholder en kombinasjon av et østrogen og et progestogen gir en liten økning i risikoen for å få blodpropp. Det vanligste er blodpropp i en arm eller et ben, men i sjeldne tilfeller kan blodpropper også dannes i en vene i et annet organ. Når dette skjer i øyet kalles det retinal venetrombose.

Ved retinal venetrombose blir en eller flere vener (blodårer) helt eller delvis tettet igjen. Tilstanden er smertefri, men medfører rask nedsettelse av synet, ofte over natten eller i løpet av noen få timer.

Hvis du opplever plutselige, uforklarlige synsforstyrrelser som dobbeltsyn eller plutselig synstap på ett øye, må du søke øyeblikkelig legehjelp. Dersom legen mistenker retinal venetrombose, vil du bli lagt inn på sykehus.

Trygg bruk av p-piller og kontaktlinser: Hva kan du selv gjøre?

Hvis du er p-pillebruker og vurderer å begynne med kontaktlinser, bør du informere optikeren om at du bruker et hormonelt prevensjonsmiddel. Du kan i så fall få anbefalt en type kontaktlinser som reduserer risikoen for tørre øyne.

Noen kontaktlinser er nemlig spesielt utviklet for å redusere dette problemet, som for eksempel 1-Day Acuvue Moist, Air Optix Aqua og Dailies AquaComfort Plus. Riktig valg av linsevæske kan også bidra til å forebygge tørre øyne.

På samme måte bør du informere legen eller gynekologen hvis du er kontaktlinsebruker og vurderer å begynne med p-piller. Da kan legen ta hensyn til risikoen for intoleranse, og foreskrive et p-pillemerke som gjør denne risikoen minst mulig.

Du kan også redusere risikoen for intoleranse, tørre øyne og irritasjon ved å sørge for trygg og riktig bruk og behandling av linsene dine:

  • Vær ekstra påpasselig med rengjøring og oppbevaring av linsene.
  • Ikke bruk linsene i flere timer i døgnet enn det som er avtalt med optiker
  • Ikke bruk dem i flere dager eller uker enn det som er foreskrevet, selv om linsene fortsatt kjennes myke og behagelige ut
  • Følg våre grunnleggende regler for trygg bruk av kontaktlinser og sminke.

 

Kilder

Tear Osmolarity and Dry Eye Symptoms in Women Using Oral Contraception and Contact Lenses, Cornea. 2013 Apr; 32(4): 423–428.

Symptomatic Dry Eye and Its Associated Factors: A Study of University Undergraduate Students in Ghana, Eye Contact Lens. 2016 Mar 9.