Lavkarbo har blitt svært populært i Norge. De fleste starter på lavkarbo for å gå ned i vekt, men for mange er det også blitt en måte å spise ”sunt” på.

Mange som har forsøkt er enige i at lavkarbo er effektivt for å gå ned i vekt – i alle fall på kort sikt, og første gang man forsøker.

Men lavkarbo påvirker mange fysiologiske prosesser i kroppen, ikke bare vekten, og ikke alle effektene er positive. Tørre øyne og slørete syn er blant de mulige virkningene av å spise lavkarbo. Kontaktlinsebrukere, som kan være ekstra sensitive for endringer i øyets fuktighet, bør derfor være oppmerksomme på denne mulige effekten.

Ketose påvirker stoffskiftet

syn-på-lavkarboMed «lavkarbo» menes som regel en diett som inneholder mellom 0 og 150 gram karbohydrater per dag. Det mest ”ekstreme” er en ketogen diett som tar sikte på at kroppen skal hente energi fra ketonlegemer, og slik sett bruker fett som energi.

Tilstanden ”ketose” kjennetegnes blant annet ved at pusten lukter aceton, og man merker en spesiell smak i munnen. Ketogene dietter ble tradisjonelt brukt til å behandle nevrologiske lidelser som epilepsi.

Den klassiske Atkinsdietten anbefalte to uker med 20 gram karbohydrater per dag for å få i gang fettforbrenningen via ketose. Det advares imidlertid mot å følge en ketogen diett over lengre perioder, på grunn av mulige negative konsekvenser som nedsatt stoffskifte. Dersom man inntar kokosnøtt- eller MCT-olje, er det mulig å komme i ketose på opptil 60 gram karbohydrater per dag eller mer.

Mangel på glykogen kan gi tørre øyne, hud og munn

Dersom man spiser en diett med få karbohydrater, fylles ikke glukogenlagrene i lever og muskler opp som de vil når man spiser en ”vanlig” diett med over 150 gram karbohydrater per dag. Mange som spiser under 50 gram karbohydrater per dag, merker at øynene og huden blir tørre. For mange kan det gå så langt at de ikke kan benytte kontaktlinser.

Så hvordan henger tørr hud og øyne sammen med lavkarbo? Tårer, spytt og slim i bihulene, luftveiene og mage-tarm-systemet består vesentlig av et slimlignende stoff kalt mucin. Mucin er et glukoprotein som hovedsakelig består av sukker, og som virker smørende. Det er viktig for å opprettholde elastisitet i huden og tårevæske til øyet. Ved langvarig mangel på glykogen, kan huden bli tørr og øyevæsken tørke ut. Dårligere syn kan derfor bli en mulig konsekvens.

Lavt blodsukker kan gi slørete syn

Hypoglykemi, eller lavt blodsukker, er en tilstand der blodsukkernivået er unormalt lavt. Selv om det er sjeldent hos friske individer, kan en sterkt begrenset kosthold føre til denne typen reaksjon.

Når blodsukkeret er for lavt, har cellene som er avhengige av sukker for å produsere energi problemer med å gi kroppen din det den trenger. Typiske symptomer på lavt blodsukker er uskarpt syn, samt skjelvinger, svimmelhet, sult, trøtthet, forvirring og svetting.

Mange har klart å gå ned i vekt på lavkarbo, men det er viktig å være klar over mulige negative konsekvenser for helsen, inkludert problemer med tørre øyne eller dårlig, uklart syn.