Selv om netthandel har blitt svært sikkert og en gjengs handlemåte for de aller fleste, er det av og til nyttig å bli minnet på noen enkle kjøreregler for trygg netthandel.

Som vi skal se, gjelder de samme hensyn ved kjøp av kontaktlinser som for andre produkter og tjenester på nett.

Netthandelen har eksplodert

kundeservice-nettbutikkerHandel på Internett blir stadig mer utbredt, også blant grupper som for bare få år siden var skeptiske. Reiser og innkvartering ligger på topp blant produktene som oftest kjøpes via internett. Andre populære kategorier er elektronikk, konsertbilletter, filmer, musikk, bøker, sportsartikler, kontaktlinser og kosmetikk.

I følge Statistisk Sentralbyrå har 76 prosent av alle nordmenn kjøpt varer eller tjenester til privat bruk over internett de siste 12 månedene. Men av disse er det faktisk bare 39 prosent som ikke har støtt på problemer av noe slag.

De vanligste problemene er at leveransen tar lenger tid enn forventet, at utenlandske forhandlere ikke selger til Norge, eller teknisk svikt ved nettsiden under bestilling eller betaling.

Ja, nordmenn svindles fortsatt på nett

penger-spare-netthandelI e-handelens spede barndom var det stadig advarsler å lese i media mot å oppgi kredittkortdetaljer på nettet. Siden den gang har vi fått langt bedre kryptering av data, og gode sertifiseringsordninger som “Trygg E-handel”.

Men den økte sikkerheten og det at netthandel er blitt så dagligdags og trygt, har kanskje medført at enkelte forbrukere har gitt slipp på sunn skepsis og nå er litt for lite på vakt.

En stadig gjenganger er svindel i forbindelse med leie av ferieleilighet. En forbruker Linserpånett.no har snakket med, betalte på forskudd med bankoverføring for en ferieleilighet i New York som så viste seg å ikke eksistere.

“I ettertid ser jeg at jeg var naiv. Problemet er kanskje at jeg forventer samme redelighet i utlandet som jeg ville forvente i Norge.” sier Thomas, 35 år.

En annen gjenganger er kjøp av smarttelefon fra private, for eksempel gjennom annonser på Finn.no. Her finner vi selgere som opererer med flere bankkonti og mobilnummer som kun brukes i en kortere periode.

Fordeler med kredittkort fremfor debet

Ved å betale med kredittkort kan du vise til kredittkjøpsloven for å få refundert pengene dersom varen ikke blir levert. Bruker du vanlig debetkort har du ikke like gode muligheter til å la kortselskapet ta støyten hvis varene ikke kommer frem.

Med PayPal har du også en viss beskyttelse som forbruker. Får du problemer med handelen, kan du sette igang en klageprosess hos PayPal for å få pengene tilbake.

Er det trygt å kjøpe kontaktlinser på nett?

Kjøper du kontaktlinser hos en seriøs nettbutikk er svaret ja. De fleste nettbutikkene som sammenlignes hos Linserpånett.no benytter nå Klarna som hovedregel. Dette både trygger og forenkler handelen for deg som forbruker, særlig hvis du handler fra en mobil enhet.

Dersom du ikke ønsker å bruke Klarna, er handel med bankkort et trygt alternativ i de etablerte nettbutikkene.

Les også: Betalingsmåter ved kjøp av linser på nettet

8 kjøreregler for trygg netthandel

handle-trygt-internet#1 Bruk kjente nettbutikker

Bruk sunn skepsis i forhold til små hobbybutikker. Vurderer du å kjøpe fra privatpersoner på nett, bør du være ekstra forsiktig.

I vår prissammenligning for kontaktlinser finner du kun tilbud fra etablerte skandinaviske nettbutikker.

#2 Vær skeptisk dersom du ikke finner kontaktinformasjon

Dersom en nettbutikk ikke oppgir kontaktinformasjon som adresse og telefonnummer, bør du tenke deg om to ganger.

#3 Bruk kredittkort hvis du kan

Kredittkort gir deg en viss beskyttelse dersom noe skulle skje, ettersom du kan kreve pengene tilbake med henvisning til kredittkjøpsloven dersom varene ikke blir levert.

#4 Vær skeptisk til forskuddsbetaling med bankoverføring

Dette gjelder særlig i forhold til kjøp fra mindre butikker eller private selgere.

#5 Sjekk vilkår før bestilling

Seriøse nettbutikker oppgir vilkår for bestilling, levering og reklamasjon på sine nettsider. Hvis du synes vilkårene virker urimelige, ikke kjøp.

#6 Sjekk totalsummen for å unngå overraskelser

Sjekk porto og ekspedisjonsgebyr. Dersom du bestiller fra utlandet, kan toll og moms komme i tillegg.

#7 Ikke send kredittkortdetaljer på epost

Sender du kredittkortdetaljer på epost, har du dårlig kontroll over hvem som får tilgang til informasjonen. Du bør også være skeptisk til å oppgi kortdetaljer over telefon. Det beste er å bruke et kryptert betalingssystem.

#8 Du har angrerett på netthandel fra norsk butikk

Det er greit å være klar over at du har 14 dagers returrett fra du mottar varen. En betingelse er at du returnerer varen i samme stand som du mottok den.

Les også: Seks grunner til å ikke bestille kontaktlinser fra utlandet