Ulike typer linser har blitt brukt i århundrer for å korrigere synet. Fra den første kontaktlinsen ble laget av en sveitser i 1888 til høyteknologiske linser for diabetikere utviklet av Google Labs, har det skjedd en revolusjon.

De første briller lages i Italia på 1200-tallet

De første brillene mener man ble utviklet av Salvino D’Armante i 1284 i Pisa, Italia, mens andre historikere mener at Alessandro Spina fra Firenze skal krediteres for denne oppfinnelsen.

De første brillene ble brukt for å korrigere nærsynthet (myopi). Briller for langsynte ble ikke laget før i det 15. århundre.

Leonardo da Vinci tegnet kontaktlinser så tidlig som i 1508, men disse ble aldri produsert ut fra det vi kjenner til.

I 1820-årene lanserte Sir John Herschel, en britisk astronom, ideen om at en linse kunne tilpasses øyets eksakte form. Men det viste seg at å lage en modell av øyets form ikke var mulig før anestesi ble oppfunnet.

De første kontaktlinsene formes etter kaninøyne

En tysk produsent av glassøyne, F. A. Müller, laget i 1887 en gjennomsiktig linse for å beskytte et skadet øyeeple. De første virkelige kontaktlinsene ble laget i 1888 av den sveitsiske legen A. Eugen Fick og den parisiske optikeren Eduard Kalt, uavhengig av hverandre.

Æren blir vanligvis gitt til Fick, som først brukte kaninøyne til å lage en form, og deretter produserte linser til seg selv. Ifølge historiske kilder var disse tidlige linsene ekstremt ukomfortable, og Fick kunne bare bruke dem i to timer.

Ettersom teknikken utviklet seg, ble linsene bedre tilpasset øyet. Materialet var fortsatt glass, noe som gjorde at øyet ikke fikk oksygen og økte risikoen for infeksjoner.

Fra glass til plast: PMMA blir oppfunnet i 1938

Gjennombruddet i utviklingen av kontaktlinser kom med oppfinnelsen av plast. I USA laget Obrig og Mullen de første linsene med polymetylmetakrylat (PMMA) i 1938. Disse linsene var betydelig bedre enn glasslinser i forhold til komfort og sikkerhet, men selv med PMMA var det ikke mulig for oksygen å trenge gjennom.

De første linsene som ligner på de vi har i dag kom i 1948 da Kevin Tuohy begynte å produsere sine linser i USA. Tuohy’s linser dekket bare hornhinnen, i stedet for hele øyet som tidligere, og lignet på det vi i dag kaller harde kontaktlinser.

Les også: RGP-linser for nærsynte barn og unge

Fra harde til myke linser på 1970-tallet

Utviklingen av myke kontaktlinser begynte på 1950-tallet og var basert på en da ny oppfinnelse, såkalt hydroxyetylmetakrylat (HEMA). Kjemikeren Otto Wichterle utviklet de første myke linsene i 1961 ved hjelp av en maskin som han laget av sykkeldeler og sønnens makaniske byggesett. På bakgrunn av Wichterle’s arbeid, produserte Bausch & Lomb de første kommersielt tilgjengelige myke linsene i 1971.

På grunn av sin tynne struktur og komfort, har myke linser økt markant i popularitet. I dag bruker majoriteten av kontaktlinsebrukere (rundt 90 %) myke kontaktlinser.

Les også: Hva er kontaktlinser laget av?