Alle pollenallergikere kjenner symptomene alt for godt: Rennende nese, nyseanfall … og kløende, sviende øyne.

Pollen kan ha en kraftig irriterende effekt på slimhinnene i øynene, og dessverre kan kontaktlinser forsterke symptomene. De mikroskopiske pollenpartiklene klistrer seg til linsene, og blir liggende på overflaten til konstant irritasjon. Resultat: Øynene klør, linsene blir ukomfortable, og det er vanskelig å beholde dem på gjennom hele dagen.

Heldigvis fins det ett og annet triks du kan prøve for å redusere de verste plagene. Her er våre fem beste råd til kontaktlinsebrukere med pollenallergi for å komme seg gjennom pollensesongen med minst mulig ubehag.

1. Tilpass linsebruken til pollenspredningen

Kløende øyne er kroppens allergiske reaksjon på pollen, og kontaktlinser kan bidra til at det kommer ekstra mye pollen i kontakt med øyet.

Den logiske følgen er at det sannsynligvis vil hjelpe å ikke bruke kontaktlinser når pollenspredningen er på sitt sterkeste.

Sjekk pollenvarslingen.no med jevne mellomrom når sesongen begynner å nærme seg. Varsles det kraftig spredning der du bor? Dropp linsene en stund og børst (pollen)støvet av brillene dine!

Linser eller briller: Hva skal du velge?

Kontaktlinser og pollenallergi

2. Ikke gni øynene selv om det klør

I likhet med insektstikk, som også hører med til sesongens sjarm, kan pollenallergi framprovosere et intenst behov for å klø seg. Men når det kommer til øynene er det dessverre en dårlig ide: Det vil bare gjøre vondt verre.

Prøv i stedet å legge på en lett fuktet kompress for å lindre kløen. Det vil nok ikke få symptomene til å forsvinne helt, men det er veldig mye bedre enn å gni.

3. Fukt øynene regelmessig

Ha alltid en liten flaske øyedråper for hånden, slik at du raskt kan fukte og rengjøre øynene når ubehaget kommer. Dråpene fungerer på samme måte som den naturlige tårevæsken, og rengjør effektivt linsene og slimhinnene i øyet for pollen, støv og andre partikler som forårsaker irritasjon.

Pass på at du får øyedråper som er kompatible med den typen kontaktlinser du bruker — be om råd hos optikeren eller på apoteket hvis du er usikker.

Pollenallergi og kontaktlinser

4. Vær ekstra nøye med rengjøring og stell av linsene

Pollen har den irriterende egenskapen at det finner veien dit det vil. Allergikere er vel kjent med problemet, og hender og linseutstyr er intet unntak.

I pollensesongen bør du derfor være ekstra påpasselig når du tar ut, rengjører og setter inn linsene. Vær særlig nøye med å vaske hendene grundig, og tørk dem på et helt rent håndkle. Bruk eventuelt papirhåndklær hvis pollenspredningen er ekstra kraftig, og særlig hvis håndklærne dine har hengt utendørs til tørk.

9 regler for sunne øyne og friske linser

5. Vurder endagslinser

Ifølge nyere studier kan visse typer kontaktlinser faktisk til en viss grad beskytte øynene mot pollen. Det gjelder særlig moderne endagslinser som frigjør litt fuktighet når du blunker, som for eksempel Dailies AquaComfort Plus.

Det at linsene fuktes og rengjøres fortløpende gjennom dagen, bidrar til å redusere plagene fra pollenallergien. Og siden de gamle linsene kastes og erstattes med nye, friske linser hver dag, får ikke pollen og smuss anledning til å bygge seg opp på kontaktlinsene fra dag til dag.

Hvis du er sterkt plaget av pollenallergi og ikke kan eller vil bytte ut linsene med briller når det står på som verst, diskuter med optikeren om endagslinser kan bidra til å redusere plagene dine.