De fleste brytningsfeil kan korrigeres med både briller og kontaktlinser. Begge har sine fordeler og ulemper, så hvordan skal man velge?

Estetiske hensyn

I praksis avgjøres valget mellom linser og briller ofte av hvordan brukeren opplever at utseendet påvirkes. Mange trives godt med briller, og utvalget av innfatninger er etter hvert blitt tilnærmet ubegrenset med briller tilpasset alle aldre, farger og ansiktsformer. Briller er også et yndet motetilbehør for mange, og med et nytt par briller kan du helt endre stil hvis du ønsker en forandring!

Andre liker ikke så godt hvordan briller endrer ansiktet og looken, og foretrekker de mer diskrete linsene. Og selv med linser går det an å leke litt med utseendet, ved å skaffe seg en ny og annerledes øyefarge med fargelinser.

Selvsagt er det også mulig å kjøpe både linser og briller, og velge det som til enhver tid passer til dagens humør og antrekk!

Praktiske hensyn og komfort

Hva som er mest praktisk av linser og briller kommer i stor grad an på i hvilke situasjoner du trenger synskorreksjon. For eksempel er nok briller mest praktisk hvis du kun trenger dem til å lese med, mens linser kan være mer attraktivt hvis du har behov for kontinuerlig synskorreksjon.

Kontaktlinser har den fordelen at de gir bedre sidesyn enn briller. Med briller begrenses synsfeltet av innfatningen, og linsene følger dessuten øyets bevegelser. Linser kan derfor være et bedre valg enn briller for de som har et yrke som krever at de ser godt i hele synsfeltet, som maskinførere, fotografer og byggearbeidere.

Linser er også mer praktisk enn briller hvis du trener mye eller ofte holder på med annen utendørs aktivitet. De dugger ikke, blir ikke fulle av regndråper, og sklir ikke ned på nesen selv om du blir svett. Driver du med en idrett som innebærer en viss risiko for slag og støt, som håndball eller bryting, er det også langt tryggere med linser enn med briller.

Men briller har også sine praktiske fordeler. De trenger mindre vedlikehold og stell enn linser, de er mye enklere å ta av og på, og det er ikke nødvendig å tenke på å kjøpe eller bestille nye linser og linsevæske med jevne mellomrom. For små barn og for voksne med motoriske begrensninger vil briller ofte være det mest praktiske alternativet.

For surrehodene og de kveldstrøtte blant oss har brillene den fordel at man kan sovne med dem på uten risiko, i motsetning til vanlige kontaktlinser. Dette kan dog løses ved å velge døgnlinser, som kan brukes natt og dag i flere dager. Og i motsetning til briller trenger man sjelden å lure på hvor i all verden man har forlagt linsene sine!

Komfort

Hva som er mest komfortabelt i bruk av linser og briller kommer an på den enkelte. Noen opplever at briller klemmer og gir ubehag over nesen eller bak ørene. På den annen side kan linser gi tørre og irriterte øyne, og i noen tilfeller kan kontaktlinsebruk føre til skader på hornhinnen. Regelmessige øyekontroller og god hygiene er viktig for trygg og komfortabel bruk av linser.

Også for komfortens del kan det være en fordel å veksle mellom briller og linser, for eksempel ved å bruke briller når du er hjemme.

Prishensyn

For de aller fleste vil det være billigere å bruke briller enn kontaktlinser. Med mindre synet endrer seg raskt kan du bruke et par briller i flere år, og vedlikeholdet koster heller ingen ting.

Fordelene med kontaktlinser oppveier likevel for den høyere prisen for veldig mange. Og handler du smart, for eksempel via vår sammenligningsside som alltid gir deg markedets laveste pris, blir forskjellen kanskje mindre enn du tror.