Mange linsebrukere opplever at øynene kan føles tørre og irriterte, særlig mot slutten av dagen. Heldigvis betyr ikke det at du må slutte å bruke kontaktlinser. I dag fins det nemlig mange gode linser på markedet som er spesielt utviklet for å ivareta fuktigheten og sikre god bærekomfort for alle. Plages du med tørre øyne, kan det altså være verdt å prøve et alternativ til linsene du bruker i dag.

Vi har plukket ut det vi mener er de aller beste kontaktlinsene for deg som har tørre øyne. De tre første er dagslinser mens de tre siste er toukers- eller månedslinser, så uansett hvilken type du foretrekker finner du flere alternativer i utvalget vårt.

1-Day Acuvue Moist

1-Day Acuvue Moist-linsene benytter en teknologi kalt LACREON®, som kapsler inn et fuktgivende stoff i selve linsen. Stoffet imiterer den naturlige tårevæsken, og forsvinner ikke når du blunker.

Linsene er også ekstra tynne, noe som reduserer friksjonen mellom øyet og øyelokket.

Linsene er laget av materialet Etafilcon A, som effektivt motvirker belegg på linsene. Dette gjør 1-Day Acuvue Moist særlig egnet for brukere med allergi, eller som plages av kløe i øynene.

I tillegg til friskhet og synskomfort gir disse linsene også førsteklasses beskyttelse mot UV-stråling. Acuvue har lenge vært ledende på UV-beskyttelse i kontaktlinser, og 1-Day Acuvue Moist blokkerer minst 82% av UVA-strålingen og 97% av UVB-strålingen.

For linsebrukere med skjeve hornhinner kommer linsen også i en torisk versjon, 1-Day Acuvue Moist for Astigmatism.

Sammenlign priser

Dailies Aqua Comfort Plus

Dailies AquaComfort Plus er en rimelig og populær endagslinse. Linsene inneholder et fuktgivende stoff som frigjøres når du blunker, slik at øynene holdes konstant fuktige hele dagen.

I likhet med 1-Day Acuvue Moist er Dailies AquaComfort Plus også laget av et materiale (Nelfilicon A) som motvirker proteinbelegg. Linsene har tynne kanter, som bidrar til redusert friksjon og ekstra komfort.

Dailies AquaComfort Plus fås både som toriske linser for de som har skjeve hornhinner (Dailies AquaComfort Plus Toric), og som multifokale linser for brukere med alderslangsynthet (Dailies AquaComfort Plus Multifocal).

Hos optikerkjedene kan Dailies Aqua Comfort Plus selges under merkene Easyvision Daily Vitrea Eye eller Q One-Day Aqua. Dersom optikeren har anbefalt deg ett av disse merkene, kan du trygt bestille Dailies AquaComfort Plus i stedet.

Sammenlign priser

Dailies Total 1

Dailies Total 1 er blant det ypperste du kan få innenfor endaglinser. Det er ikke de billigste linsene på markedet, men kanskje de aller mest bekvemme.

Linsene er de første som har såkalt gradert vanninnhold. I kjernen av linsen er det 33 % vann, mens overflaten inneholder hele 80 %, nært opp det naturlige vanninnholdet i øyet og tårevæsken. Dette reduserer friksjonen mellom linsen og øyevevet maksimalt.

Dailies Total 1 er laget av materialet Delefilcon A. Det er svært glatt og slipper ekstra mye oksygen gjennom til øyet, noe som bidrar ytterligere til å motvirke tørrhet. Ifølge produsenten kan Dailies Total 1 brukes i 16 timer uten det minste ubehag, og flere undersøkelser bekrefter at brukerne finner disse linsene ekstremt komfortable i bruk.

Dailies Total 1 Multifocal er en multifokal linse for brukere med alderslangsynhet. Den har de samme gode fuktigivende egenskapene som Dailies Total 1.

Sammenlign priser

Acuvue Oasys

Acuvue Oasys er en populær toukerslinse.

Den kan også benyttes som døgnet-rundt-linse i seks eller sju dager, dersom optikeren har gitt klarsignal til døgnkontinuerlig bruk.

Acuvue Oasys benytter en patentert teknologi kalt Hydraclear, som er inspirert av hvordan naturlig tårevæske fungerer. Et fuktgivende stoff er innkapslet i linsene, slik at de alltid føles fuktige og friske.

Materialet de er laget av, Senofilcon A, slipper gjennom ekstra mye oksygen til øyet. Det er dette som gjør at Acuvue Oasys også kan benyttes som døgnet-rundt-linse: øynene får tilstrekkelig oksygen selv når du sover.

I likhet med de andre linsene i Acuvue-familien gir også Acuvue Oasys utmerket beskyttelse mot skadelig UV-stråling: de blokkerer hele blokkerer hele 96 % av UVA-strålingen og 99 % av UVB-strålingen.

Acuvue Oasys fins også som toriske linser for korreksjon av skjeve hornhinner, Acuvue Oasys for Astigmatism.

Sammenlign priser

Biofinity

Biofinity er en relativt prisgunstig månedslinse som også kan benyttes som døgnet-rundt-linse i opptil 30 dager.

Plages du med tørre øyne er det nok best å ta linsene ut hver kveld, men be optikeren om råd dersom du veldig gjerne vil bruke døgnlinser.

Biofinity har ekstra høyt vanninnhold, takket være den patenterte teknologien Aquaform Comfort Science som gjør det mulig å lage linser som består av nesten halvparten vann samtidig som de slipper gjennom mye oksygen. Dette ivaretar øyehelsen og gjør at linsene er svært bekvemme i bruk.

Biofinity finnes også som toriske linser for korreksjon av skjeve hornhinner (Biofinity toric), og som progressive linser for alderslangsynthet (Biofinity multifocal). Alle linsene i Biofinity-familien har en silkeglatt overflate som også bidrar til å bevare fuktigheten og beskytte mot smuss som kan virke irriterende.

Hos optikerkjedenene kan du finne Biofinity under merkenavnene Comfilcon (Dk-128), Easyvision Elite All day All night, Easyvision Monthly Opteyes, Eye Q 24 og iWear XR Supreme. Selve linsene er identiske, bare merkenavnet og innpakningen er forskjellig.

Sammenlign priser

Proclear Sphere

Proclear Sphere er spesielt utviklet for å beholde fuktigheten hele dagen.

En teknologi som benyttes til alle linsene i Proclear-familien gjør at vannmolekylene bindes og blir en del av selve linsen, og motvirker tørre øyne på en naturlig måte.

Proclear-serien er den eneste som har fått godkjent påstanden «kan gi økt komfort for kontaktlinsebrukere som opplever lett ubehag eller symptomer på tørrhet ved bruk av linser» av det amerikanske nærings- og legemiddelverket FDA.

Proclear Sphere korrigerer nærsynthet og langsynthet med et spenn av styrker fra hele -20,00 til +20,00, så er du blant dem som trenger ekstra kraftig synskorreksjon kan dette være kontaktlinsen for deg. 

Hos Specsavers Optikk selges Proclear Sphere-linsene under navnene Easyvision All day, Easyvision Vusion og Easyvision Monthly Vusion. Hvis det er ett av disse merkene du har fått anbefalt av optikeren, kan du trygt bestille Proclear Sphere i stedet. Linsene er nøyaktig de samme, kun navnet og emballasjen er forskjellige.

Dersom du har skjeve hornhinner trenger du den toriske linsen Proclear Compatibles Toric. Har du presbyopi (alderslangsynthet) er Proclear Multifocal det rette valget.

Sammenlign priser