Crazy-linser, eller partylinser, er kontaktlinser med spesielle effekter som brukes for å få en kosmetisk eller teatralsk effekt. Crazy-linser er tilgjengelige i et stort utvalg av dramatiske farger og mønstre, for eksempel katteøyne, dollartegn, stjerner, sebrastriper eller helt røde øyne.

De første crazy-linsene ble laget for skuespillere i skrekkfilmer og andre filmer med spesielle effekter. Fra slutten av 1990-tallet ble crazy-linser billigere og lettere tilgjengelige også for mannen i gata, og i dag er det relativt vanlig å kjøpe partylinser til spesielle anledninger, kanskje særlig til Halloween-feiringen.

Les også: Halloween-linsene som gjør kostymet ditt komplett

Hvordan fungerer crazy-linser?

Crazy-linser er ugjennomsiktige (opaque) og dekker den naturlige øyenfargen fullstendig. De fleste crazy-linser dekker bare iris (den fargede delen av øyet), men enkelte typer dekker også det hvite i øyet for ekstra slående effekt.

Den midterste delen av linsen, som ligger over pupillen, er naturligvis gjennomsiktig slik at du kan se. Ulike typer crazy-linser har forskjellig størrelse på det gjennomsiktige feltet over pupillen. Noen linser har en stor gjennomsiktig del, mens andre har mindre hull.

Dersom du ønsker at minst mulig av din naturlige øyenfarge skal synes, bør du se etter linser med et relativt lite hull i midten. Størrelsen på den gjennomsiktige delen er som regel oppgitt på linsepakningen. Du kan også se etter informasjon på hjemmesidene til produsenten før du bestiller.

Trygg bruk av crazy-linser

Crazy-linser er trygge å bruke så lenge du tar noen grunnleggende forholdsregler. Her er 4 ting du bør tenke på hvis du vurderer å kjøpe crazy-linser.

1. Kjøp crazy-linsene fra seriøse forhandlere og produsenter

Crazy-linser som er laget i dårlige materialer eller som er gått ut på dato kan føre til alvorlig skade på øynene. Du bør aldri bestille kontaktlinser fra ukjente forhandlere eller merker. De ekstra kronene du eventuelt må betale for å handle hos en seriøs aktør, er vel investerte penger! Husk også at ved bestilling fra utlandet kan det påløpe moms og tollavgifter.

Les også: Trygg handel av linser på nettet

Crazy-linser selges for øvrig ikke lenger av noen av de store norske nettbutikkene som linserpånett.no samarbeider med. Ønsker du å handle fra en norsk nettbutikk, anbefaler vi heller vanlige fargelinser uten styrke.

2. Vær nøye med hygienen

For crazy-linser gjelder de samme reglene for stell og hygiene som for vanlige linser. Det ville være synd om ditt sterkeste minne fra Halloween-festen ble øyeinfeksjonen som fulgte! Vask hendene godt før innsetting, sett aldri inn linser som har vært brukt av andre, og vær nøye med rens og oppbevaring dersom linsene kan brukes flere ganger.

Les også: 9 regler for sunne øyne og friske linser

3. Fjern crazy-linsene umiddelbart ved ubehag

Dersom du opplever smerte eller ubehag av noe slag når du bruker crazy-linsene, må du ta dem ut øyeblikkelig. Skadete

Hvis plagene ikke går over av seg selv til neste dag, bør du ta kontakt med lege eller optiker for en sjekk.

4. Husk briller hvis du har dårlig syn!

De aller fleste crazy-linser er uten styrke, og gir altså ikke synskorreksjon. Hvis du til daglig bruker linser med styrke, må du vurdere om du vil se godt nok med crazy-linser uten styrke. Det kan være lurt å ha med seg et par briller for sikkerhets skyld.