Det fleste er vel enige om at bryllupet er en av de viktigste dagene i livet. Nær perfeksjon er noe de fleste etterstreber, enten det gjelder kjolen, håret, vielsen eller middagen. Mens du planlegger frem mot din store dag, ikke glem hvilket uttrykk du vil sende med øynene dine. Dagen blir dokumentert med bilder og video. Du vil at blikket ditt skal være bedårende, strålende og uforglemmelig.

Mange bruder ønsker å få frem det beste ved øynene sine under bryllupet, så det er ikke uvanlig for dem som vanligvis bruker briller å ta i bruk kontaktlinser. Noen går et skritt videre: de legger ikke bare brillene til side – de overrasker også sin fremtidige mann med en ny øyenfarge.

Ha det gøy med å planlegge hva som kler deg

Enten du velger kirkebryllup eller borgerlig vielse, vil alles blikk være rettet mot deg. Dersom du bestemmer deg for å eksperimentere med en ny sjattering på øynene – eller en helt ny farge, er planlegging avgjørende.

For de fleste er det meningsfylt å tenke øyenfarge ut fra en helhet. Hvilken tone har kjolen? Hva slags tone har huden – prinsessehvit eller en sexy brunfarge? Hvilke toner skal øyensminken gå i? Det er mulig å endre øyenfargen mer subtilt ved å bruke såkalte forsterkerlinser. Dersom du allerede har en blågrå farge, kan du for eksempel endre den til en klarere blåfarge. For noen er det aktuelt med et mer dramatisk utrykk som kan oppnås ved å skifte farge fullstending.

Som et første skritt i planleggingen er det mulig å bruke en onlinetjeneste som lar deg laste opp et bilde av deg selv, og så eksperimentere med ulike øyenfarger. Freshlook, et av de mest populære merkene for fargelinser, har en slik tjeneste. Prøv deg frem til den kombinasjonene du synes ser best ut.

En liten advarsel om online-testing er likevel på sin plass. Selv om du laster opp et bilde av deg selv, kan tonen på huden på skjermen se annerledes ut enn i virkelighet, og du vil derfor ikke nødvendigvis få et presist inntrykk av hvordan en bestemt kombinasjon vil se ut i virkeligheten.

Ikke vent til i siste liten

Det er lett å få tak i riktig par kontaktlinser, men det er ikke å anbefale å utsette det til siste øyeblikk. Dersom du allerede bruker kontaktlinser og har vært hos en optiker nylig, kan det likevel være lurt å få råd knyttet til fargelinser. Det er derfor en fordel å få satt opp en time med optiker i god tid før bryllupet.

Hvorfor gå til optiker?

Det er mange typer fargelinser tilgjengelig, også for dem med astigmatisme eller behov for progressiv korreksjon. Du kan velge mellom dagslinser som kun brukes en dag, to-ukers døgnet rundt linser og månedslinser som taes av hver kveld.

Selv om de fleste finner linser som passer for dem, er ikke kontaktlinser nødvendigvis egnet for alle. Noen problemer, slik som kronisk tørre øyne, kan være vanskelig å kombinere med kontaktlinser. Når du blir undersøkt vil optikeren ta ulike mål, slik som størrelsen på øyet. Typen linser som blir anbefalt avhenger av resultatet. Det er verdt å ta seg tid til en undersøkelse selv om du har planlagt å bruke fargelinser uten styrke.

Lån aldri kontaktlinser av andre. Du risikerer infeksjon og skade på øynene.

Få gode rutiner med linser før bryllupet

Går du til en optiker, blir du forklart hvordan du setter inn og tar ut kontaktlinser. Det blir også gjennomgått rutiner knyttet til hygiene. I begynnelsen kan det virke kronglete, men du venner deg fort til det og opparbeider deg en rutine.

De første gangene man bruker kontaktlinser kan de ofte «føles» på øyet. Det er derfor verdt å gå med fargelinsene du har tenkt å bruke noen få timer av gangen, slik at du venner deg til dem. Det siste du ønsker er å måtte streve med å få på linsene på dagen for bryllupet, eller føle ubehag når du har dem på.

Sminke, lys, kamera, smil!

Hvis du ikke har brukt linser før er det lurt å prøve ut forskjellige stiler før bryllupet, særlig hvis du skal ordne med sminke selv. Be gjerne en venn om å ta bilder mens du prøver, slik at du kan se hvordan ulike varianter tar seg ut. Prøv å finne samme type lys som du forventer at det vil være under bryllupet. Det er visse ting det er verdt å huske, slik som å sette inn linsene først, og deretter ta på sminke.

Tar du på linsene til slutt øker du sjansene for å få urenheter under linsene. Vær også forsiktig med hårspray. De fleste ordner håret etter sminken. Pass på å beskytte øynene godt når du eller frisøren sprayer på. Setter noe seg fast på linsen, kan det skape irritasjon og ubehag.

Sist men ikke minst, gled deg over oppmerksomheten. Det er din store dag!