Moderne kontaktlinser kan brukes til å korrigere de aller fleste synsfeil. Men det er ikke bare synet som avgjør hvilke kontaktlinser som passer best for deg. Hvilke linser føles mest komfortable? Hvor ofte og hvor lenge du vil kunne bruke linsene? Hvor mye tid du er villig til å bruke på stell og vedlikehold? Alt dette er faktorer du bør ta hensyn til.

Det kan virke litt overveldende å orientere seg i jungelen av ulike tilbud. For å gi deg bedre oversikt over hva du har å velge blant, har vi derfor laget denne miniguiden til ulike typer kontaktlinser.

Harde versus myke kontaktlinser

Kontaktlinser kan være enten harde eller myke, avhengig av hvilket materiale de er laget av. Rundt 90 % av dagens kontaktlinsebrukere har myke linser.

Harde kontaktlinser

De harde kontaktlinsene som selges i dag er som regel såkalte RGP-linser (Rigid Gas Permeable). Mens myke linser føyer seg etter formen på øyet, er de harde linsene laget av et formstabilt materiale. Harde linser må derfor tilpasses individuelt til den eksakte formen på øyet, og kan i motsetning til myke linser ikke enkelt kjøpes via internett.

Hos barn og unge kan harde kontaktlinser bidra til å bremse utviklingen av nærsynthet, ved at de presser hornhinnen inn i en riktigere form. Dette kan du lese mer om her.

Hvis de blir godt vedlikeholdt kan harde kontaktlinser vare i flere måneder, ja, til og med i flere år. Selv om de er dyrere i innkjøp, kan de derfor vise seg å bli billigere enn myke linser på lang sikt.

Myke kontaktlinser

Myke kontaktlinser er i dag førstevalget for de fleste. Myke kontaktlinser er laget av ulike plastmaterialer i form av silikonhydrogeler, som er svært absorberende materialer (hydrogeler kan inneholde opptil 90 % vann). De forskjellige materialene som brukes har ulike sammensetninger av molekyler, noe som gir dem litt ulike tekniske egenskaper.

Les mer: Hva er kontaktlinser laget av?

Den viktigste fordelen med silikonhydrogel-linser er at de slipper mer oksygen gjennom til øyet enn andre materialer, selv når øyet er lukket. Det er denne egenskapen som gjør at det nå er mulig å bruke linser døgnet rundt i flere dager i strekk.

Månedslinser, endagslinser og døgnlinser

Myke kontaktlinser kan deles inn i tre hovedkategorier etter bæretid, eller hvor lenge de kan brukes i løpet av én dag og hvor lenge de kan brukes før de skal byttes ut: Månedslinser, endagslinser og døgnlinser (eller døgnet-rundt-linser).

Månedslinser

Månedslinser er den mest populære kontaktlinsetypen. Betegnelsen brukes om linser som brukes om dagen og legges i linsevæske om natten, og som kastes og erstattes med nye linser etter to til fire ukers bruk.

Månedslinser krever mer stell og vedlikehold enn andre typer myke linser. Til gjengjeld er de billigere, særlig hvis linsene brukes hver dag. Enkelte månedslinser, som Biofinity, er spesielt tilpasset linsebrukere som lett blir plaget med tørre øyne.

Månedslinser egner seg godt for de aller fleste, så lenge man er i stand til å håndtere det daglige vedlikeholdet.

Endagslinser

Som navnet tilsier brukes endagslinser bare i én dag før de kastes og erstattes med nye linser. Dette har mange praktiske fordeler. Siden smuss og bakterier sjelden rekker å feste seg på linsene før de likevel skal kastes, reduseres risikoen for ubehag og infeksjoner. Den daglige rutinen med rengjøring og oppbevaring faller bort, og skulle du miste en kontaktlinse er det ingen stor sak å erstatte den med en ny.

Noen endagslinser, som Dailies Total 1, benytter avansert teknologi som for eksempel gradert vanninnhold og ekstra tynne kanter for å sikre optimal komfort hele dagen.

Endagslinser er imidlertid klart dyrere enn månedslinser hvis de brukes hver dag. De egner seg kanskje best for deg som bare bruker linser av og til, som er mye på reisefot, eller som oppholder deg mye i støvete og skitne omgivelser.

Døgnlinser (døgnet-rundt-linser)

Døgnlinser, også kalt døgnet-rundt-linser eller 24-timerslinser, er blant de nyeste produktene på kontaktlinsemarkedet. Døgnlinser bæres kontinuerlig, også når du sover, noe som reduserer vedlikeholdet til et minimum. Døgnlinser kan vanligvis brukes i mellom 6 og 30 dager før de skal kastes og erstattes med nye linser.

Døgnlinser egner seg særlig godt for brukere som har en uregelmessig døgnrytme, og som derfor ikke alltid har muligheten til å ta ut og sette inn kontaktlinsene til faste tider. Døgnlinser er også et godt alternativ for deg som driver med friluftsliv eller andre utendørs aktiviteter der det er nødvendig å ha klart syn i mer enn 12 timer.

Les mer: Kan man bruke linser i militæret?

Med døgnlinser slipper du å tenke på både rengjøring, innsetting og uttak av linsene i det daglige. Det er imidlertid viktig å merke seg at ikke alle kan bruke døgnlinser uten å risikere irritasjon og skade på øynene. Døgnlinser skal bare brukes i samråd med optiker.

Sfæriske, toriske og progressive linser

Kontaktlinser kan også klassifiseres etter hvordan de er bygd opp for å korrigere ulike typer synsfeil. De tre hovedtypene er sfæriske, toriske og progressive linser. De ulike typene kan fås både som månedslinser, endagslinser og døgnlinser.

Sfæriske linser

Sfæriske kontaktlinser har en rund form, som et lite stykke av en rund ball, og har samme styrke over hele linsen. Sfæriske linser brukes til å korrigere nærsynthet og langsynthet.

Toriske linser

Toriske linser brukes til å korrigere skjeve hornhinner, såkalt astigmatisme. Hos mennesker med astigmatisme er ikke hornhinnen kuleformet slik den er hos de som har perfekt syn; den har i stedet en litt avlang, elliptisk form. Toriske linser korrigerer denne feilen ved hjelp av sin asymmetriske form. For at dette skal fungere må linsene alltid ligge i samme posisjon på øyet, og de er derfor litt tyngre nederst slik at de blir liggende riktig og ikke roterer i øyet som andre linser.

Les mer: Toriske linser

Progressive linser

Med progressive linser kan man korrigerer alderslangsynthet (presbyopi). På samme måte som briller kan progressive linser være enten bifokale eller multifokale.

Bifokale linser har typisk én styrke for å se på nært hold i nedre del av linsen, og en annen styrke for å se på avstand i den øvre delen. Multifokale linser har vanligvis et glidende spekter av styrker, men det fins også en type multifokale linser der brukeren ser gjennom styrke for avstand og nærhet samtidig. Det høres kanskje komplisert ut, men hjernen lærer seg raskt å tolke synsinntrykkene riktig.

Les mer: Progressive linser

Fargelinser med og uten styrke

Fargelinser utgjør en kategori for seg selv. Fargelinser har gjort det mulig å endre utseendet med en ny øyenfarge enten du har behov for synskorreksjon eller ikke. Du kan enten velge forsterkende farger, som gir en ny sjattering til din naturlige øyenfarge, eller en heldekkende variant som gjør det mulig å få en helt ny øyenfarge.

Fargelinser finnes både som månedslinser og dagslinser.

Les mer: Fargelinser

Et siste råd med på veien …

Selv om du ikke må vise fram synstest når du kjøper linser på internett, husk at det kun er kvalifisert personell som kan vurdere hva slags type linser som passer dine øyne. Kontaktlinser passer ikke for alle, og dersom du bruker gal type kontaktlinse kan det gi irritasjon eller til og med føre til varig skade på øynene.

Få øynene dine undersøkt av en dyktig øyenlege eller optiker, og få faglige råd og veiledning om hvilken type linser du bør bruke. Først når du vet nøyaktig hvilke linser du skal ha, kan du se deg rundt på internett etter den laveste prisen på nettopp dine linser – for eksempel via Norges beste prissammenligning for kontaktlinser.